Nejdelší, nejvelkolepější a nejpestřejší návštěva ve městě hříchu – Sin City. 

To mizerný město, koho nezkazí, toho aspoň pošpiní. Koho nedokáže pošpinit, toho zabije. Z jeho bahna vzejde opravdový hrdina, který je ochoten položit svůj život pro dámu.


Fanoušci tohoto Millerova skvostu mohou zaplesat. Jejich vytoužený sedmý a závěrečný díl noirového opusu Sin City právě vyšlo. Jedná se o druhé vydání tohoto komiksu. A to jak v nové úpravě, aby ladila k ostatním nově vydaným dílům, tak i v novém překladu. Sběratelé mají navíc možnost si objednat i stylové pouzdro na všech sedm svazků v hardbackové podobě.

Sin City a jeho tvůrce Franka Millera asi není třeba moc představovat. Tato velmi oblíbená komiksová série vycházela v USA v letech 1991 - 2000. Za tu dobu Miller fanouškům naservíroval celkem sedm stylových kousků, které vyšly i v České republice. Závěrečný díl Sin City u nás vyšel již v roce 2004 pod názvem Pekelná jízda a v těchto dnech se dostává na pulty knihkupců jeho přepracované vydání s novým názvem Do srdce temnoty.

Frank Miller předkládá fanouškům pořádnou porci hutného příběhu na více než tři sta stranách. To už je na komiks docela slušná dávka a tak si toto dílko vychutnají i příznivci delších a propracovanějších příběhů. Navíc se dá sedmý díl číst i bez znalosti předchozích dílů. Takže nemusíte mít strach, že by vám něco uteklo. Díky tomu se můžete v klidu ponořit do příběhu a naplno si vychutnat mistrovo umění.

V závěrečném svazku Sin City se setkáváme s Wallacem, který náhodou narazí na mladou černošku ve chvíli, kdy chce svůj život ukončit skokem z útesu. Wallace je ovšem proti, a tak dívku z ledové vody zachrání. Hotová červená knihovna pro ženy, řeknete si. Možná tak trochu, ale jen do chvíle, kdy Ester unese neznámá banda únosců a Wallace se vydává po jejich stopách, aby Ester zachránil.
Příběh se na první pohled může zdát hodně triviální a vlastně i známý. Něco podobného totiž Frank použil již v prvním díle. Jenže nebyl by to Miller, aby otřepaný příběh dobra se zlem nechytil za koule a nevytřískal z něj daleko víc, než může být na první pohled jasné. Díky tomu se čtenáři znovu ponoří do prohnilého města a odhalí další hrůzné stránky jeho obyvatel.

Hlavním poznávacím znakem komiksů ze Sin City je charakteristická černobílá kresba, která i v posledním díle převládá. Fanoušci si jistě již zvykli, že od čtvrtého dílu používá Miller také doplňkové barvy (žlutou, modrou, červenou). A právě tyto probarvené detaily umocňují celkový pocit z kreseb a dávají mu pořádnou šťávu. V sedmém dílu se navíc dočkáme i několika plnobarevných stran a nutno říct, že i když je to zajímavé zpestření, černobílá sedí Sin City prostě nejlépe.



Opravdové nadšence jistě potěší i fakt, že Comics Centrum plánuje dotisk prvního až třetího dílu, které jsou beznadějně vyprodané. Navíc má letos v červnu v americkém nakladatelství Dark Horse vyjít i Sin City Omnibus s názvem Big Damn Sin City, což není nic jiného než všechny příběhy ze Sin City v jedné knize a vypadá to, že Comics Centrum nezůstane pozadu a nabídne tuto lahůdku i českým čtenářům. Takže se připravme, protože letošní rok se poveze na vlnách Města hříchu.


Kniha vychází v nakladatelství Comics Centrum
Objednávat můžete například zde.

Frank Miller je dnes asi nejznámějším comicsovým autorem na světě. Na začátku své kariéry pouze psal scénáře ke slavným comicsům jako je DAREDEVIL, SPIDER-MAN nebo X-MEN. V roce 1983 už ale začal pracovat na svém vlastním díle pro nakladatelství DC. Stala se jí futuristická vize budoucnosti - RONIN. Kniha sklidila velký úspěch a Miller na ni navázal comicsy GIVE ME LIBERTY a HARD BOILED.

Roku 1986 oblékl do nového kabátu slavného BATMANA v asi jeho nejlepším příběhu - NÁVRAT TEMNÉHO RYTÍŘE. O tom, že dějiny mohou být i zábavné (samozřejmě i krvavé) dokázal comicsem 300, který vyprávěl o boji hrstky spartských válečníků proti obrovské přesile Peršanů v bitvě u Thermopyl. Nejúspěšnější se, ale stala jeho série SIN CITY. Město plné korupce, násilí, prostituce a zločinu navíc obdařil černobílou kresbou a atmosférou noir filmů.




Frank Miller - Sin City 7: Do srdce temnoty

SCÉNÁŘ: Frank Miller
PŘEKLAD: Václav Dort
VYDAL: Comics Centrum  
STRAN: 320
ŽÁNR: Komiks

MOJE HODNOCENÍ: 90%