Sherlock Holmes se v jednom z nejslavnějších dobrodružství setkává se svou femme fatale. Krásná Irena Adlerová, snad jediná žena na světě, která dokáže vodit největšího detektiva světa za nos, stojí opět na straně zločinu... ale možná, že vše není takové, jaké se na první pohled zdá. Petr Kopl mistrně proplétá události, které vypadají, že spolu nijak nesouvisí, a řeší současně dva případy: smrtelné nebezpečí Strakatého pásu a pošetilé pochybení českého krále.



Po Posledním případu se Petr Kopl vrací zpět k nejznámějšímu a nejgeniálnějšímu detektivovi viktoriánské Anglie. Ano, řeč je opět o Sherlocku Holmesovi a jeho věrném pomocníkovi Dr. Watsonovi. Kopl si tentokrát pohrál s Doylovou předlohou Skandál v Čechách, který už jen svým názvem bude českým čtenářům velmi blízký. Ovšem jak je to s těmi Čechami doopravdy? A jak si tentokrát Petr poradil s touto klasikou?

Petr Kopl se čím dál tím víc dostává do podvědomí čtenářů. Svojí oblibu si získává především svojí komiksovou sérií Victoria Regina, která se těší u čtenářů značnému zájmu a vesměs získává i v recenzích velmi kladná hodnocení. I nejnovější Petrův počin patří k této sérii a navíc se opět vrací ke skvělému Sherlocku Holmesovi. Čtenáři se tak mohou těšit na další dávku napětí, humoru a zajímavého zpracování, kterým je Kopl pověstný.

Na Sherlocka Holmese čeká tentokrát protivník daleko záludnější a nebezpečnější než kdy dřív. Jen málokdo se může rovnat s Holmesovou genialitou, ovšem Sherlockova femme fatale Irena Adlerová, jej dokáže vodit za nos aniž by se detektiv dobral k závěru. Petr Kopl proplétá jednotlivé události a na Sherlocka tak ve finále čekají dva případy, ve kterých půjde mnohdy i o život.

Předně je nutné podotknout, že Skandál v Čechách patří chronologicky před Poslední případ. Pokud jste tedy ještě předchozí komiks nečetli, přečtěte si nejdříve Skandál v Čechách, tak vám neuniknou ani menší detaily, kterými Kopl své příběhy obohacuje. Co se týče příběhu a kreseb, opět zde máme klasického Petr Kopla. Kdo se tedy s jeho komiksy již setkal, bude jako ryba ve vodě. Petr má pro vytváření atmosféry cit a jeho specifická kresba ji dokáže krásně podtrhnout.

Petr se opět striktně nedrží knižní předlohy a obohacuje ji o své originální nápady, kterými spojuje své komiksy ze série Victoria Regina v jeden celek. Postupně tak dostáváme nové a nové postavy, které by v těchto dílech za normálních okolností neměli co pohledávat. Zde můžeme namátkou zmínit například Doriana Graye, Mr. Jekylla a další postavy z literatury, kterým autor vzdává poctu. Celý příběh navíc dotváří spousta bonusových materiálů, kterými autor obohacuje celý komiks a dává mu tak patřičnou hloubku.

Pro fanoušky osobitého Koplova stylu je Skandál v Čechách jasnou volbou. A dovolím si říct, že snad ani ostatní komiksový nadšenci nebudou z tohoto kousku zklamáni. Jedná se o zajímavou jednohubku, která zpříjemní odpoledne. Každopádně doporučuji se poohlédnout i po dalších Koplových komiksech z této série, díky tomu získáte ucelený obraz a zajímavě propletené příběhy, které spolu na první pohled nesouvisí, ale v Koplově podání dostávají nový a zajímavý rozměr.

Kniha vychází v nakladatelství Zoner Press.
Objednávat můžete například zde.

Petr Kopl se narodil v Třebíči, kde vystudoval obchodní školu. Jeho láskou byl odjakživa komiks specifického stylu zvaný cartooning. Jeho kresby a ilustrace znají dnes čtenáři i v USA, Koreji a Finsku. Ilustroval celou řadu knih, jmenujme alespoň sérii Dobrodružné výpravy do minulosti a pohádku The Goat With the Golden Hornsamerického autora Roberta Wortocka, která vyšla v USA, Vesmírní záchranáři nebo veleúspěšné Štěky dne. Petr Kopl se nevěnuje pouze ilustrování, je také hercem ve dvou divadelních spolcích. Se skupinou DeFactoMimo procestoval téměř celý svět.




Petr Kopl - Sherlock Holmes: Skandál v Čechách

Předloha: Arthur Conan Doyle
VYDAL: Zoner Press  
STRAN: 160
ŽÁNR: detektivka, Komiks


MOJE HODNOCENÍ: 90%