Smrt slovutného detektiva Sherlocka Holmese ve své době otřásla světovou veřejností. Dokonce i sama královna vyslovila nevoli nad ztrátou oblíbeného hrdiny viktoriánské literatury. Nicméně stalo se. Petr Kopl nás tedy už počtvrté vezme do svého světa hrdinů zítřka tentokrát podle geniálního spisovatele sira Arthura Conana Doyla. Zavede nás na místo, kde zlo má svou pravou tvář, muži jsou gentlemany a ženy dámami. Zavítáme do světa vzrušení a dobrodružství, abychom se už nechtěli vrátit zpátky.



Jak se zdá, je Sherlock Holmes nesmrtelný. Tento slovutný hrdina z pera sira Arthura Conana Doyla znovu a znovu ožívá v nových adaptacích. A není se co divit, jeho případy oslovují čtenáře již řadu let. Mladší publikum zná Holmese díky veleúspěšnému seriálu BBC. A tak po knihách, seriálech a filmech přichází na řadu také komiks. A jak jinak než z české továrny na komiksy. Petr Kopl tak oživuje Sherlocka Holmese aby čtenářům přinesl jeho Poslední Případ.

Na první pohled to vypadá, že pro nejslavnějšího detektiva viktoriánské Anglie již není v Londýně místo. Ani policie už nemá zájem o pomoc od tohoto génia. Než se ovšem odebere na odpočinek, čeká na Holmese ještě jeden případ. Je potřeba se postavit nejtěžšímu protivníkovi ve své kariéře, kterým není nikdo jiný než zlovolný Moriarty. Přežije Sherlock toto setkání, nebo se konečně misky vah převáží na stranu zla? To se dočteme právě v Posledním případu.

Zpracování legendy, jakou je Sherlock Holmes, ale i další které si Petr vzal na paškál je vždy velmi ošemetná věc a nemusí se jednat jenom o komiks. Hodně záleží, jak autor k předloze přistoupí. Co se týče Petra Kopla, už si čtenáři mohli zvyknout, že autor k těmto dílům přistupuje po svém a nebojí se experimentovat. I když například oproti Tajemnému hradu v Karpatech se zde držel na uzdě a více méně se drží předlohy.

Základním kamenem příběhů o geniálním detektivovi je atmosféra, která na vás ze stránek dýchá. Zde musíme Kopla opravdu pochválit, jelikož se mu to povedlo zachytit i na stránkách jeho komiksu. Znalý čtenáři jistě zaplesají, protože i v příběhu o Sherlocku Holmesovi najdeme narážky a odkazy na další komiksy z jeho dílny. Díky tomu tak čtenáři dostávají kromě jednotlivých příběhů i ucelené univerzum, které Petr zapracoval do série Victoria Regina.

Co se týče grafického zpracování, žádné zásadní výstřelky nečekejte. Opět tu máme klasickou koplovskou kresbu, která je pro něj tolik charakteristická. Ovšem oproti předchozím dílkům ubylo humoru a volnosti, kterou si autor dopřál. Je ovšem pravda, že styl který použil svědčí Sherlockovi daleko více než kdyby se příběh zvrhnul v komedii plnou narážek a odkazů. Zde je vše dávkováno pečlivě a s rozmyslem, aby Petr dostal čtenáře tam kam potřebuje, a přesto aby si užili ničím nerušený zážitek.

Komiksové zpracování Sherlocka Holmese není pouze náhražkou slavného díla, ale rozhodně zajímavým zpestřením jak pro holmesology, tak pro naprosté laiky. Navíc čtenáři, kteří si oblíbili předchozí komiksy ze série Victoria Regina si jistě nenechají uniknout ani Poslední případ, protože i zde Kopl odkrývá nové střípky ze svého univerza.


Kniha vychází v nakladatelství Zoner Press.
Objednávat můžete například zde.

Petr Kopl se narodil v Třebíči, kde vystudoval obchodní školu. Jeho láskou byl odjakživa komiks specifického stylu zvaný cartooning. Jeho kresby a ilustrace znají dnes čtenáři i v USA, Koreji a Finsku. Ilustroval celou řadu knih, jmenujme alespoň sérii Dobrodružné výpravy do minulosti a pohádku The Goat With the Golden Hornsamerického autora Roberta Wortocka, která vyšla v USA, Vesmírní záchranáři nebo veleúspěšné Štěky dne. Petr Kopl se nevěnuje pouze ilustrování, je také hercem ve dvou divadelních spolcích. Se skupinou DeFactoMimo procestoval téměř celý svět.




Petr Kopl - Sherlock Holmes: Poslední případ

Předloha: Arthur Conan Doyle
VYDAL: Zoner Press  
STRAN: 192
ŽÁNR: detektivka, Komiks


MOJE HODNOCENÍ: 85%