Capotova novela Snídaně u Tiffanyho je sice prózou nepříliš rozsáhlou, svým významem se však řadí k základním dílům moderní americké literatury. V jistém smyslu může být její skromný objem známkou kvality; je to právě omezená plocha krátkého literárního útvaru, co se stává prubířským kamenem spisovatelova talentu a dovedností - schopnosti rychlé a výstižné charakteristiky, psychologické kresby, smyslu pro dějový spád


~~~~


Snídaně u Tiffanyho patří mezi základní díla moderní americké literatury. Stejně jako u příběh u Velkého Gatsbyho na nás dýchá atmosféra tehdejší doby, která je mnohdy důležitější než příběh samotný. Čtenáři popřípadě posluchači této novely se s největší pravděpodobností budou řadit na dva tábory. Ti pro které bude toto dílko geniální a naprosto skvělé a pak ti, kteří plně nedocení autorovu pointu a příběh je bude naprosto nudit. 

Truman Capote patří mezi nejvýznamnější americké prozaiky a esejisty dvacátého století. Proslul především jako autor krátkých a mistrně psaných textů. Každopádně se nevyhýbal ani obsáhlejší románové formě. Jeho nejznámějším dílem je právě Snídaně u Tiffanyho (1958), která se záhy dočkala i neméně slavného filmového zpracování s Audrey Hepburn v hlavní rolích.

Popsat o čem tento příběh je vlastně není vůbec jednoduché, protože se vlastně jedná o knihu o ničem. Což mu mimojiné vyčítali i kritici tehdejší doby. Pro mnohé ovšem tkví kouzlo právě v této skutečnosti. V Snídani u Tiffanyho ustupuje samotný příběh hodně do pozadí a je kladen důraz především na celkovou atmosféru New Yorku, ve kterém se novela odehrává a pocity hlavních postav.


Hlavních rolí se skvěle zhostili Hana Maciuchová, která zastupuje dámské osazenstvo, ale hlavně hlavní hrdinku Holly Golightlyovou a Jiří Adamíra, který nás provází celým příběhem jako vypravěč spolu se všemi mužskými rolemi. Svých úkolů se zhostili navýsost dobře a jejich výkony tak podtrhují celý příběh.

Bohužel jak jsem již zmiňoval na začátku, toto dílo bude čtenáře a posluchače dělit především na dva tábory. A já se přiznám, že mi toto dílo absolutně nic nepřináší. Nějak se mi nepodařilo vystihnout záměr, jaký autor zamýšlel, a proto mi zůstal pouze příběh o ničem. A co si budeme povídat příběh o ničem baví opravdu jen málokoho.

Nezastírám, že se jedná o jedinečné dílo, pro mnoho lidí navíc vcelku geniální a po právu patřící mezi nejdůležitější americká díla dvacátého století, pro mě bohužel však ne. Každopádně se nebojte dát tomuto dílku šanci, třeba právě vás okouzlí a nadchne :)

~~~~


Truman Capote - Americký prozaik a esejista Truman Capote proslul především jako autor krátkých, mistrně napsaných textů, jeho dílo však jasně hovoří o tom, že mu nebyla cizí ani obsáhlejší románová forma. Narodil se v New Orleansu a na americkém jihu také vyrůstal. První literární úspěch se dostavil brzy: již jako devatenáctiletý získal Capote za svou povídku Miriam Cenu O. Henryho. Pět let nato prorazil románovou prvotinou Jiné hlasy, jiné pokoje, vzápětí následovala povídková sbírka Strom noci. V padesátých letech publikoval dvě známé novely, Luční harfu (1951) a Snídani u Tiffanyho (1958), jež se záhy dočkala i neméně slavného filmového zpracování. Kniha Chladnokrevně (1965), literární text vycházející ze skutečných událostí a zabývající se rekonstrukcí brutálního zločinu, jej řadí k průkopníkům tzv. románu faktu.

~~~~


Truman Capote - Snídaně u Tiffanyho / NAMLUVIL: Hana Maciuchová, Jiří Adamíra VYDAL: Audio story / ČAS: 2 hod. 51 min. / ŽÁNR: drama, novela, klasická literatura



MOJE HODNOCENÍ: 60%