Za Sherlockem Holmesem a dr. Watsonem přichází doktor Mortimere, aby je upozornil na starodávnou pověst o psu, který vraždí členy rodu Baskerville. Nejslavnější dobrodružství Sherlocka Holmese opět ožívá v nové (a nutno dodat poněkud provokativní) komiksové adaptaci. Říkáte, že ten příběh znáte Předpokládáte, že vás nemůže ničím překvapit Nikdy nic nepředpokládejte!



~~~~

Postava legendárního detektiva Sherlocka Holmese a jeho pomocníka dr. Watsona se stala od doby svého vydání doslova legendou. Důkazem je bezpočet vydání ve všech světových jazycích, několik filmových adaptací a dokonce seriál, který se touto postavou nechal inspirovat. Ovšem co komiksové zpracování? Zde museli na řadu přijít zlaté české ručičky a přispět svou troškou do mlýna.


Petr Kopl je jedním z nejlepších a nejznámějších českých autorů komiksu. Jeho kresby a ilustrace znají čtenáři po celém světě. A i když na českém trhu nemá na růžích ustláno nevzdává se a pokračuje pilně v kreslení. Důkazem toho je řada jeho komiksů. Mezi nejznámější patří právě jeho adaptace anglického gentlemana a detektiva Sherlocka Holmese.

Napoprvé si autor vzal na paškál příběh z nejznámějších. Příběh, při kterém čtenářům běhá mráz po zádech již déle než sto let. Pes Baskervillský je notoricky známé dílo a tak není pro nikoho jednoduché se pouštět do jeho adaptace, a je jedno jestli se to týká filmu, seriálu, nebo právě komiksu. Petr má ovšem talentu na rozdávání a navíc pojímá své adaptace velmi volně a drží se jen styčných bodů.

Nejinak je tomu i u tohoto komiksu. Autor se nebál zasáhnout do příběhu a přizpůsobit ho svým potřebám, a i když je to pořád na jednu stranu starý dobrý Arthur Conan Doyle, na stranu druhou je zde velmi cítit originální Koplův rukopis. Je jedno jestli se to týká jeho narážek na ostatní díla z viktoriánského období, nebo jiných detailů, jako komplet to do sebe výborně zapadá a působí velmi dobrým dojmem.


Pes Baskervillský je napsán téměř hororově, ovšem i přes svou temnou stránku nepostrádá známky velmi osobitého humoru. Všechny tyto aspekty se Petru Koplovi podařilo zapracovat do komiksu přímo výborně. Samozřejmě vám nikdy z komiksu nebude běhat mráz po zádech jako u knihy, kde můžete popustit svoji uzdu představivosti. Přesto si s tím Petr poradil více než důstojně.

Případy Sherlocka Holmese jsou a budou i nadále velmi oblíbené. Pro ty, kteří tolik neholdují knihám, nebo hledají příjemné osvěžení, je právě Koplovo zpodobnění anglického detektiva výbornou volbou. Jedinou vadou na kráse tak může být fakt, že komiksy u nás nemají na růžích ustláno a tak vydávání těchto dílek je spíše sporadické.


~~~~

Petr Kopl se narodil v Třebíči, kde vystudoval obchodní školu. Jeho láskou byl odjakživa komiks specifického stylu zvaný cartooning. Jeho kresby a ilustrace znají dnes čtenáři i v USA, Koreji a Finsku. Ilustroval celou řadu knih, jmenujme alespoň sérii Dobrodružné výpravy do minulosti a pohádku The Goat With the Golden Hornsamerického autora Roberta Wortocka, která vyšla v USA, Vesmírní záchranáři nebo veleúspěšné Štěky dne. Petr Kopl se nevěnuje pouze ilustrování, je také hercem ve dvou divadelních spolcích. Se skupinou DeFactoMimo procestoval téměř celý svět.



~~~~


Petr Kopl - Sherlock Holmes: Pes Baskervillský / VYDAL: Al Press / STRAN: 152 / ŽÁNR: komiks



MOJE HODNOCENÍ: 85%