Ještě před příšerami a mafií, ještě před zkázou Lonely Street a dokonce i před událostmi v čínské čtvrti musel Goon čelit mnohým neštěstím. Když ho gangster Labrazio připravil o jedinou blízkou bytost, kterou měl, přivedla pomsta Goona na cestu zločinu, která ho svedla dohromady s upovídaným Frankym a společně vyrostli v nejobávanější vymahače ve městě.

Pěti komiksovými Oscary ověnčená komiksová série Goon konečně vychází i u nás. O jejích kvalitách svědčí i to, že si ji vybral ke zfilmování David Fincher (Sedm, Hra, Klub rváčů a další). Mistrovský autorský komiks Erica Powella Goon v sobě mísí hororové prvky s drsností gangsterek a svérázným humorem inspirovaným Monty Pythons.

~~~~

A jsou tady zas, dva hlavní hrdinové, humor ostrý jako břitva a bitky, při kterých nebudete vědět jestli se smát nebo bát. Ano drsňák Goon se s Frankym vrací v druhém dílu legendární komiksové série z pera šíleného génia Erica Powella. Tentokrát nahlédneme do Goonova dětství, jak se stal tím čím je a ještě o kousek dál.


Svoji genialitu, či šílenost ukázal Eric Powell již v prvním dílu této série. Goon si díky své absurdnosti, která spojuje originální humor s akčními a hororovými prvky, získal po celém světě nepřeberné množství fanoušků a nyní útočí na české čtenáře ve druhém dílu, který tuto absurditu posouvá ještě o notný kus dál.

Jak jsou Powellovi fanoušci zvyklý i zde si autor obstarává vše sám, od kreseb až po dialogy. Díky tomu má autor celou sérii pevně ve svých rukách a nemusí se bát popustit uzdu své fantasii. A že ji pouští, jsme se přesvědčili již v prvním dílu, kdy Goonova dobrodružství uhání rychlostí splašeného náklaďáku, který nejde zastavit.

Hned na úvod se dozvíme jak to s tím Goonem vlastně bylo a jestli je Labrazio opravdu mrtvý. Druhý díl se opět nese v duchu první knihy. Opět na nás tedy čekají jednotlivé příběhy, které dohromady spojuje hlavní dějová linka, která se line všemi Goonovými dobrodružstvími. Autor na hlavní dvojici opět posílá nepřeberné množství záporáků, od robota, přes rande s mořskou příšerou, až po koláčovou výzvu s tchořopičákem.


Powell se postupně dostává do varu a narážkami a vtípky rozhodně nešetří. Je až neuvěřitelné, jak se člověk může chichotat něčemu, co by mu na normálních okolností nepřišlo vůbec vtipné, jenže díky Powellově genialitě to tady funguje na stodvacet procent. Co naplat autor se prostě nebojí a i když nakousne nějaké společensky ožehavější téma, vznikne z toho skvělý hororově-gangsterský mix, který prostě musíte milovat.

Stejně jako v první knize i zde je svazek proložen absolutně šílenými reklamami a minipříběhy, které přilévají olej do ohně a dostávají čtenáře do varu. Na první pohled mohou působit dost nepatřičně až se dá říct, že jako pěst na oko, jenže právě v tom tkví jejich kouzlo a jsou výborným osvěžením před dalším Goonovým příběhem.

Powell opět nezklamal a po skvělém prvním dílu nám předkládá možná ještě o chloupek lepší druhý díl. Comics Centrum si opět zaslouží pochvalu za celkové zpracování a překlad, který ke Goonovi naprosto sedí, navíc dodalo i vysvětlivky k narážkám, aby byl čtenář v celkovém obrazu, o co že se jedná. Goon patří dle mého názoru k tomu nejlepšímu co na komiksovém poli můžeme najít a byla by škoda aby tato skvělá série zůstala nepovšimnuta.



Tímto bych chtěl poděkovat Comics Centru za poskytnutí recenzního výtisku. Komiks Goon #2: Mé vražedné dětství můžete objednat například zde.

~~~~

Eric Powell (8.dubna 1975) je komiksový scénárista a kreslíř samouk žijící v Lebanonu v Tennessee, který je nejlépe známý jako autor komiksu The Goon.









~~~~


Eric Powell - Goon #2: Mé vražedné dětství / PŘEKLAD: Václav Dort, Martin Trojan VYDAL: Comics Centrum / STRAN: 136 / ŽÁNR: komiks



MOJE HODNOCENÍ: 93%