Slavný román Hemingwayova souputníka v mistrném překladu Lubomíra Dorůžky.
Jazz, láska, peníze a neutuchající naděje. Do New Yorku přijíždí Nick Carraway, mladý muž s představou, že mu všeobecný politický a hospodářský boom dá vydělat prostřednictvím obchodování s cennými papíry. Zabydlí se v malém domku na Long Islandu v sousedství honosného sídla záhadného zbohatlíka Jaye Gatsbyho, na dohled přes záliv k sestřenici Daisy. Právě tahle vyhlídka fascinuje Gatsbyho, který pořádá opulentní večírky plné alkoholu a sexu, jichž se ale sám neúčastní. Jeho velké peníze, velká gesta, velké naděje, „velké oči“ totiž směřují k Daisy Buchananové, k níž chová city z dob, kdy ještě zdaleka nemohl penězi plýtvat. Jenže poválečná doba, zdánlivě tepající extatickými jazzovými rytmy a vidinami lepší budoucnosti, příliš nepřeje snivým dobrodruhům.
V nezkracované, více než pětihodinové audioknize se role vypravěče Nicka Carrawaye výtečně zhostil Filip Čapka, herec pražského Švandova divadla a držitel ceny Thálie.

~~~~
Velký Gatsby, jedno ze stěžejních děl literatury dvacátého století, se stihl zařadit i mezi povinnou četbu ve školách. A tak není divu, že se toto stěžejní dílko dočkalo i filmového zpracování. S poslední filmovou adaptací přispěchal Hollywood letos v květnu. Při té příležitosti se kniha dočkala i nových vydání, mimo jiné i v elektronické a audio podobě. První audioknihu této knihy si již posluchači mohli poslechnout v podání Michala Jagelky. Jak si v tom to srovnání povede ovšem Filip Čapka?

F. Scott Fitzgerald prožil nelehký život v období kdy se Amerika, potažmo celý svět utápěl v ekonomické krizi. V roce 1920 se oženil se spisovatelkou Zelkou Layorovou, která se stala vzorem pro několik jeho románových postav. Mimo psaní se také věnoval scenáristice, měl vleklé zdravotní potíže a zápolil s alkoholismem. Jeho nelehký život ukončil v roce 1940 infarkt.

Velký Gatsby je nejznámější knihou tohoto autora a řadí se mezi nejvýznamnější díla takzvaného jazzového věku. Kniha v době svého vydání byla paradoxně přijata velmi vlažně a brzy upadla v zapomnění, aby byla znovuobjevena v 50. letech a od té doby si získává stále větší oblibu u čtenářů.

Nick Carraway přijíždí do New Yorku, aby jako spousta dalších snílků zbohatl prací na burze cenných papírů. Nachází skromný domek na Long Islandu na Západním Vejci, ve stínu honosné rezidence tajemného mladého Jaye Gatsbyho. Nick vypráví příběh místní smetánky a zbohatlíků, kteří nevědí co s penězi a tak je rozhazují kde se dá. Kdo je ovšem ten záhadný Gatsby? Kde přišel ke svým penězům a odkud pochází? To jsou otázky, které trápí většinu hostů, které si užívají Gatsbyho pohostinnosti na jeho zběsilých večírcích.

Autor rozjíždí svůj příběh velmi pozvolna a vyžívá se v popisných částech. Díky knize tak seznamuje čtenáře s mladou povrchní generací zbohatlíků a jejich způsobem života. Úžasný kontrast zde získáváme právě v osobě skromného Nicka, který mezi ostatními naprosto vyčnívá. V lecčems je toto dílo stále aktuální, stačilo by jej přizpůsobit dnešní době. Chování a manýry bohatých dětiček se dost často nemění, ani více než po 80 letech od napsání této knihy.

Nejnovější vydání audioknihy je navíc zpracováno více dramatickým způsobem. Posluchači se tak mohou těšit i na nějakou tu hudební vložku a herecký výkon Filipa Čapky, který se svého úkolu zhostil více než důstojně. Díky tomu si tak můžeme vychutnat Fitzgeraldův příběh s plnou parádou a nechat se unášet na vlnách zlatých dvacátých let minulého století.

Pro milovníky klasických děl je Velký Gatsby jistě skvělou volbou a i přes svoji délku, která je cca 5 a půl hodiny, což na audioknihu není zase tolik, si mohou vychutnat několik příjemných chvil s tímto již legendárním a stále oblíbenějším dílkem.



Tímto bych chtěl poděkovat portálu audioteka.cz za poskytnutí recenzní kopie. Audioknihu Velký Gatsby si můžete objednat například na jejich stránkách zde.

~~~~

Francis Scott Key Fitzgerald byl americký romanopisec, povídkář a scenárista poloviny 20. století. Je nazýván autorem džezového věku a byl představitelem poválečné „ztracené generace“, marně hledající své štěstí v hmotném rozkvětu Ameriky.

V roce 1920 se F.S.K. Fitzgerald oženil se spisovatelkou Zeldou Layorovou, se kterou vedl velice zajímavý život a která se stala vzorem jeho románových postav. Ve 20. a 30. letech žil v Evropě, hlavně v Paříži. Stal se mluvčím americké mládeže, která se ostře stavěla proti pokryteckému životu dospělých. Protože žil finančně náročný život, začal psát krátké příspěvky do Saturday Evening Post.

V roce 1937 se odstěhoval Fitzgerald do Hollywoodu, kde přijal práci hollywoodského scenáristy. Měl vleklé zdravotní potíže a bojoval také s alkoholismem. V roce 1940 zemřel předčasně na infarkt

~~~~


F. Scott Fitzgerald - Velký Gatsby / NAMLUVIL: Filip Čapka VYDAL: One Hot Book / ČAS: 5 hod. 34 min. / ŽÁNR: světová literatura - román



MOJE HODNOCENÍ: 80%