Druhý díl komiksové podoby mezinárodního bestselleru a kasovního trháku.

Aby zostuzený novinář Mikael Blomkvist očistil své jméno, nechá se najmout na vyřešení téměř čtyřicet let starého případu zmizelé dívky. Jeho pátrání končí ve slepých uličkách, dokud se k němu nepřipojí mladá hackerka Lisbeth Salanderová, jejíž tajemná, ztrápená osobnost může být tím chybějícím článkem. 

Společně se noří do tajemství čím dál hlouběji a zjišťují, že jejich pátrání je vede po cestách, kterým ani jeden z nich nerozumí. Mikael a Lisbeth se pokusí vynést pravdu na světlo dřív, než je pohltí temnota rodiny Vangerů.

~~~~

Mikael Blomkvist a Lisbeth Salanderová se vrací v komiksovém pokračování legendárního Larssonova románu Muži, kteří nenávidí ženy, aby pokračovali v pátrání po tajemstvích a záhadách, které obestírají rodinný klan Vangerů.


První část končila ve chvíli, kdy Mikael nastupoval do vězení, kde měl spoustu času na přemýšlení a utřídění informací, které zatím zjistil. V pokračování se vracíme s Bloomkvistem zpět z vězení na ostrov rodiny Vangerů. Tentokrát se do pátrání vydatně zapojí i Lisbeth. Společně se tak vrací zpět do minulosti, aby vypátrali osud mladičké Harriet.

Na pokračování Larssonova Milénia spolupracovala trojice, která se osvědčila již u prvního dílu této komiksové série. Texty opět obstarala britská bestsellerová autorka Denise Mina a grafickoá podoba pochází od zkušeného dua Leonardo Manco a Andrea Mutti. To, že se americké Vertigo rozhodlo pro tuto adaptaci angažovat trio, které nepochází ze Spojených států, komiksu rozhodně pomohlo, díky tomu se odlišuje od běžné americké produkce a zachovává si tak severského ducha.


Přesto je americký podpis v jistém pohledu na komiksu znát. Nahé scény, jsou zde zpracovány více v náznacích a jen jaksi naokraj. Přeci jen jsou američané stále poněkud prudérní co se týče nahoty. Což se samozřejmě nedá říct o násilí, kterého si užijeme do sytosti. Již v prvním dílu nás autoři namlsali perfektním grafickým zpracováním. A rozhodně o něj nebudeme ochuzeni ani zde. Skvěle oddělené scény Mikaela a Lisbeth nenechají nikoho na pochybách, kdo je momentálně na řadě.


Lisbeth opět rozehrává svoji působivou One woman show a strhává pozornost zcela na sebe. Vedle ní působí Bloomkvist jako uťápnutý suchar. I když po pravdě vedle Lisbeth by jako suchar působil i Barbar Conan, nebo Harry Hole. Kouzlo osobnosti dívky s dračím tetováním je  i v komiksovém zpracování naprosto jedinečné.

Jedinou vadou, která se projevuje na komiksovém zpracování oproti knižní předloze je možná až moc velká uspěchanost závěru. Vše je řečeno ve zkratce, což oproti knize působí občas stroze. Na druhou stranu, asi není možné vše dopodrobna v komiksu vylíčit, protože pak by se komiks svým rozsahem hodně přiblížil knižní předloze.

Ani druhý díl, rozhodně nezklame žádného fanouška kvalitního komiksu a drží nastavenou laťku stále vysoko. Je jedno zda se zaměříme na texty nebo kresby. Obojí patří mezi špičku, na kterou v komiksu narazíme. Navíc komiksově zpracovaná severská detektivka je rozhodně příjemným oživením, které by nemělo uniknout ani jednomu nadšenci jednoho, nebo druhého žánru.



Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku. Komiks Muži, kteří nenávidí ženy II. můžete objednat například zde.

~~~~

Denise Mina - Známá skotská autorka kriminálních románů. Denise Mina se proslavila trilogií ze současného Glasgowa: Garne-thill (1998), Exile (2000) a Resolution (2001), za jejíž první část získala literární cenu Crime Writer’s Associaton John Creasey Memorial Dagger. Stejnou cenu obdržela i za povídku Helena and the Babies z antologie Fresh Blood 3(1999). Mezi její další díla patří např. vysoce ceněné krimi drama Sanctum nebo The Field of Blood.
Denise Mina, která mimo románů je autorkou i řady povídek, je britskou kritikou považována za korunní princeznu ostrovní krimi.


~~~~


Denise Mina, Leonardo Manco, Andrea Mutti - Muži, kteří nenávidí ženy II. / PŘEKLAD: Luděk Janda  VYDAL: Host, Vertigo / STRAN: 160 / ŽÁNR: komiks, severská krimi



MOJE HODNOCENÍ: 90%