Městské státy Nížin žily po staletí v míru, byly to kolébky civilizace, prosperity a moudrosti, ochraňované smlouvami, obchodem a vírou v rozumný úsudek svých sousedů.

Ale mezitím ve vzdálených oblastech světa začalo Impérium Vos pohlcovat město za městem pomocí svých dokonale vycvičených armád, strojů a smrtícího Daru… A teď se jeho hlad po válce a dobývání stal neukojitelným.

Pouze stárnoucí Stenwold Maker, šéf špionáže, řemeslník a politik, vidí, že dlouhá doba míru je u konce. Na jeho ramenou tedy spočívá úkol otevřít oči svému lidu dříve, než černozlatá vlna zaplaví Nížiny a zničí vše, co jí bude stát v cestě.

Ale nejdříve musí zařídit, aby se on sám nestal další obětí Impéria.

~~~~

Dost bylo vznešených elfů, neohrožených paladinů v zářivé zbroji nebo houževnatých trpaslíků, kteří svou zarputilostí dokáží překonat nejedno nebezpečenství. Adrian Tchaikovsky nám dává možnost nahlédnout do světa plného intrik, bojů, dobrodružství ale hlavně do světa kde jednotlivé národy Nížin mají vlastnosti hmyzu.

Adrian Tchaikovsky si ve světě vysloužil uznání za svojí sérii Stíny vědoucích. Tato série si svojí neotřelostí a zajímavým námětem získala slušnou fanouškovskou základnu, díky které mohl vydat již devět dílů této série. Díky nakladatelství Zoner Press se může i český čtenář ponořit do světa Vos, Vážek, Kudlanek a podobné havěti. Jak obstál tento u nás poněkud zapadlý autor v konkurenci velikánů?

Nomádské kmeny Vos se postupem času sjednocují aby vytvořili ničivou sílu, která má za úkol sjednotit celý kontinent pod nadvládou černé a zlaté. Jednotlivé městské státy Nížin jaksi nemají zájem se starat o své sousedy a tak je Impérium Vos stále větší a větší. Jakoby nikdo nechápal nebezpečí, které všem hrozí. I když, někdo přece -  Stenwold Maker. Stenwold byl sám svědkem toho co Vosy dokáží a věřte tomu, že to není hezká podívaná. A tak se snaží přesvědčit mocné z Nížin o nebezpečí, které městským státům hrozí. Ovšem zaslepenost a pohodlnost vládnoucí vrstvy převládá a tak Stenwoldovo varování zůstává nevyslyšeno. Kdo pomůže a dokáže zastavit postupující mašinérii Vos, než spolkne celé Nížiny a nastolí vládu černé a zlaté?

Autorovy se povedlo něco nevídaného, stvořil naprosto neotřelý svět s vlastní historií a obyvateli, kteří tu ještě nikdy nebyli. A právě hmyzí obyvatelé dávají knize pocit jedinečnosti. Přeci jen v té záplavě elfů, trpaslíků a podobné klasické fantasy havěti, Hmyzáci naprosto vystupují z této šedi a rozhodně mohou zaujmout. Když se na celý koncept zahledíme z globálu, je až neuvěřitelné, že se jedná o autorův debut. Takto propracovaným světem a neotřelými nápady se může chlubit jen opravdová hrstka vyvolených a o to větší škoda je, že se Tchaikovskymu nedostává pozornosti, kterou by si stoprocentně zasloužil.

Adrian Tchaikovsky má neobyčejný cit pro jazyk a nebojí se ho ve své knize použít. A právě čtivost s napínavým dějem skloubená dohromady s neotřelým světem, jaký autor vytvořil, dává dohromady neopakovatelný mix, který nejednoho čtenáře chytí a už nepustí. Postavy jsou kapitola sama pro sebe, autor si s jednotlivými charaktery opravdu vyhrál a dokázal jim vdechnout vlastní život a mysl. Díky tomu čtenář nemá nejmenší problém se s jakoukoliv postavou zžít a je jedno, zda se jedná o hlavní hrdiny, nebo jejich úhlavního nepřítele.

Impérium černé a zlaté je jednoduše řečeno naprosto jedinečná kniha, která musí pohltit každého fanouška kvalitní fantasy. Je škoda, že v našich končinách není Adrian Tchaikovsky tolik známé jméno, protože ve srovnání s velikány tipu Tolkiena, Eriksona, Martina a jím podobných si nevede vůbec špatně. Pro fanoušky, kteří již se Stíny vědoucích tu čest měli, je Tchaikovsky zajisté pan vypravěč, který si své místo v knihovně rozhodně zaslouží. Všem, které Tchaikovskyho cyklus zaujal nezbývá než doufat, že se nad námi Zoner smiluje a vydá i další knihy z tohoto cyklu.

~~~~

Adrian Tchaikovsky - Britský spisovatel polského původu, vlastním jménem Adrian Czajkowski. Narodil se ve Woodhall Spa, Lincolnshire. V současné době žije v Leedsu se svou manželkou Annie a synem Alexem. 

Dílo:

- Empire in Black and Gold, 2008 (česky Stíny vědoucích 1 - Impérium černé a zlaté)
- Dragonfly Falling, 2009 (česky Stíny vědoucích 2 - Pád Vážky)
- Blood of the Mantis, 2009
- Salute the Dark, 2010
- The Scarab Path, 2010
- The Sea Watch, 2011
- Heirs of the Blade, 2012
- The Air War, 2013


~~~~


Adrian Tchaikovsky - Impérium černé a zlaté / VYDAL: Zoner Press /  PŘEKLAD: Hana Šimečková / OBÁLKA: Roman Kýbus / STRAN: 488 / ŽÁNR: Fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 88%