Světová válka Z (World War Z) Maxe Brookse je hororový, ale velmi realistický a emotivní román o světové válce se zombie. Není to ale klasický horor se zombie, kniha svou realistickou kulisou připomíná knihy Stephena Kinga nebo Toma Clancyho. Epidemie zombie začíná v Číně, kde na několika odlehlých místech dochází k propuknutí neznámé epidemie. Z Číny se pak „vzplanutí“ šíří nekontrolovatelně po celém světě. Max Brook vytvořil apokalyptickou a velmi detailně propracovanou vizi – od zastíracích manévrů vlád přes šíření epidemie s využitím černého obchodu s lidskými orgány až po konkrétní osudy jednotlivců. Svět se po ukončení války se zombie změnil: světová lidská populace se dramaticky zmenšila, některé oblasti jsou zcela vylidněné, někde není známo, zda přežili lidé nebo je území obsazeno zombie, rovnováha sil se změnila.

~~~~

Pojem zombie se odvozuje od kultu voodoo, ve kterém označuje úplně zotročenou osobu nejčastěji pod vlivem omamných látek, slepě či nevědomě vykonávající příkazy jiného člověka, který ji ovládá. Takto byla zombie chápána v kultuře od druhé poloviny 20. let 20. století až do konce 60. let, kdy byl natočen film George A. Romera Noc oživlých mrtvol (The Night of Living Dead, 1968), ve kterém byla zombie ukázána jako nemrtvý: mrtvola, která vystupuje z hrobu a snaží se uspokojit svou touhu po krvi pojídáním čerstvého lidského masa nebo mozku.
zdroj: wikipedia


Správný horor se bez oživlých mrtvol obejde jen zřídkakdy a nejinak je tomu i v knize amerického spisovatele a scénáristy Maxe Brookse. Světová válka Z není klasickým hororem jak si jej všichni představují. Vlastně ani není klasickou knihou v pravém slova smyslu. O to víc vás bude mrazit při jejím čtení.

Nejednoho čtenáře uchvátila rozežraná torza těl táhnoucí se ulicí, které lační po lidské krvi. V posledních letech subžánr oživlých mrtvol zažil doslova boom. A je jedno zda to berete z pohledu diváka více než Béčkových hororů, nebo zabrousíte mezi perly žánru. Za jednu z takových to perel se dá určitě označit i Světová válka Z.

Max Brooks se rozhodl přispět svou velmi nevšední knihou, která se oproti všem ostatním velmi vymyká. Nečekejte žádného nadpozemského hrdinu ve stylu Brada Pitta, Silvestera Staloneho a jim podobným, který spasí celý svět a pošle Zetka tam kam patří. Historie války se zombie není ani klasickým příběhem jako takovým. Autor v něm vystupuje jako novinář, který se rozhodl zachytit osudy a pocity lidí, kteří si vším prošli na vlastní kůži a je jedno zda šlo o sedláka z Texasu či ruského geroje z Uralu.

Postupně se tak v jednotlivých rozhovorech ocitáme na cestě kolem celého světa a prožíváme s aktéry jednotlivé události války Z od počátečních vzplanutí v Číně, přes izolaci Izraele, až po konečné řešení, které má lidstvo zachránit před zkázou a vyhynutím.

Jedna věc se autorovi rozhodně upřít nedá. A tou je realističnost s jakou celý příběh čtenáři předkládá. Ocitáme se na hranici naprosté fikce, kterou autor zasadil do dnešního světa s odkazy na nedávnou historii. Díky tomuto prolínání faktů a fikce dostáváme jedinečný pohled na jednotlivé události a možná se i občas přistihnete při úvahách zda čtete knihu nebo popis historických dějin.

Kdo čeká vysvětlení, odkud se virus a první "vzplanutí" vzalo bude možná trochu zklamaný. Brooks si stejně jako ostatní autoři nechal pootevřená zadní vrátka a polemiku okolo vzniku zombie nechává nezodpovězenou a plně na fantazii čtenáře.


Nedá mi to a musím zmínit i stejnojmenný snímek s Bradem Pittem v hlavní roli. Byť je avizováno, že právě Světová válka Z je knižní předlohou pro tento film, musím říct, že se jím inspirovala opravdu ale opravdu velmi volně. Což je pro mne osobně rozhodně škoda, protože místo další tuctovky, kterou nám Hollywood nabídl tu mohla být další perla žánru natolik nezvykle zpracovaná, že by si rozhodně zasloužila spoustu pozornosti. Takhle ale bohužel....


Pro všechny fanoušky zombie žánru je kniha povinností. Ostatní čtenáři by rozhodně měli zbystřit také, protože styl jakým je kniha zpracovaná a způsob jakým autor používá skutečnost s fikcí je naprosto ojedinělá a rozhodně si zaslouží pozornost. Dá se říci, že si zde každý přijde na své od krvelačných bitev, kde hromady nemrtvých dosahují výšky paneláku, až po dojemné příběhy přeživších, při kterém nejedno oko nezůstane suché. Navíc za originální pojetí příběhu si rozhodně zaslouží nějaký ten bodík navíc. Spolu s Kirkmanovými Walking Dead se dá Světová válka Z označit za to nejlepší co dnešní "zombie" žánr pro čtenáře nabízí.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Zoner Press za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Světová válka Z můžete objednat například na jejich stránkách zde.

~~~~


Max Brooks je americký spisovatel a scénárista. 
Narodil se v New Yorku. Je synem režiséra, producenta a herce Mela Brookse a herečky Anne Bancroft. V roce 1994 dokončil studium na americké univerzitě. Jeho žena Michelle je scénáristka a mají syna Henryho.








~~~~

Max Brooks - Světová válka Z / PŘEKLAD: Ondřej Doseděl / VYDAL: Zoner Press / STRAN: 344 / ŽÁNR: zombie, post-apokaliptická



MOJE HODNOCENÍ: 90%