Co všechno se člověku musí přihodit, aby se z něj stala zrůda? Opravdu je v každém z nás nějaké temné já, které jen čeká na to, aby se mohlo projevit? Dalo by se říct, že na Briana Blakea je toho dost. Kráčí po světě jako je ten náš, jenže v tom jeho umí kráčet i mrtví. A jemu teď nejde o nic jiného, než aby přežil. Se dvěma kamarády, bratrem Philipem a jeho malou dcerou, se ze všech sil snaží nalézt klidné místo ve světě, kde civilizace zanikla.

~~~~

řiznám se, že jsem dlouho přemýšlel jak na to. Protože asi jako jeden z mála lidí v mém okolí jsem s fenoménem The Walking Dead nepřišel do styku. Tak nějak jsem se tomu neustále obloukem vyhýbal. Když se mi do rukou dostal díky nakladatelství Baronet první díl z knižní série Živí mrtví - Vzestup guvernéra, hodně jsem přemýšlel jestli bych se neměl kouknout alespoň na pár prvních dílů seriálu abych věděl o co tady vlastně jde. Nakonec jsem si řekl, že to risknu bez toho a pustil jsem se mezi Kousáky do ulic Atlanty.

ak jsem již říkal The Walking Dead jsou fenomén. Veleúspěšná komiksová série byla přetavena v snad ještě úspěšnější seriál, který vtrhl i na naše obrazovky a pohltil nejednoho člověka. Jak to tak bývá, když je něco úspěšného snaží se z toho všichni vytřískat co nejvíc peněz. A tak na sebe nedala dlouho čekat, po komiksech a seriálu, ani knižní série. Musí vás napadnout, že se bude jistě jednat o nastavovanou kaši. Ovšem můžu říct, že já si tohle rozhodně nemyslím. Robert Kirkman, otec Živých Mrtvých se spojil Jayem Bonansingou a společně vytvořili dílko, které rozhodně potěší každého fanouška.


Vzestup Guvernéra nás přenáší na úplný začátek příběhu. A dává nám pohlédnout na ucelený příběh Philipa Blaka a jeho přátel. Od prvního setkání s oživlými mrtvými prožíváme se skupinou obavy o život a řešení dilemat nastalé situace. Podobně jako v komiksech sledujeme cestu skupiny z bezútěšné situace jejich bývalého domova někam do bezpečí, které mají skýtat uprchlické tábory kdesi v Atlantě.

ajímavé je rozhodně sledovat vývoj jednotlivých postav, jejich vztahy nebývají vůbec ideální ale i přes všechny útrapy dokáží držet pospolu. Protože touha po životě, domově a bezpečí malé Penny je nosníkem příběhu. Ovšem zároveň každý zjišťuje že i přes nebezpečí oživlých mrtvol existuje mnohem větší nebezpečí a zlo, které třímá v každém z nás.


usím uznat, že i když mne Živí Mrtví nikdy nelákali, jedná se o velmi zdařilou knížku, která potěší nejen fanoušky tohoto fenoménu. Vzestup Guvernéra nám dává spolu s komiksy celkovou mozaiku, která jen podtrhuje příběh z hlavy Roberta Kirkmana. Kniha se rozhodně dá číst bez jakékoliv znalosti komiksu nebo seriálu, i když samozřejmě pokud jste znalci The Walking Dead dokážete vnímat a ocenit i maličkosti, které mne například unikaly.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Vzestup guvernéra si můžete objednat například zde.

~~~~

Robert Kirkman je americký komiksový scenárista. Komiksy vytváří už od roku 2000, kdy spolu s kreslířem Tony Moorem začali na vlastní pěst pracovat na superhrdinské parodii Battle Pope. Kirkmana si brzy všimlo komiksové vydavatelství Image Comics a v roce 2003 mu svěřilo produkci nového komiksu Invincible. Kirkman brzy začal spolupracovat i s Marvelem a přispíval do takových komiksů jakoAvengers, Captain America, Fantastic Four, Spider-Man Unlimited aMarvel Zombies.
Nemrtvým Kirkman vděčí za svou dnešní popularitu, že není známý jen mezi komiksovými nadšenci - jeho nejúspěšnější komiks, který píše již od roku 2003, The Walking Dead (Živí mrtví), se totiž v roce 2010 dočkal úspěšného seriálového převedení a Kirkman sám napsal scénář k několika epizodám.
Je velkým fanouškem Spider-Mana, o čemž svědčí jméno jeho syna Peter Parker.


Jay Bonansinga je americký spisovatel, producent a režisér. Má diplom z filmové vědy a vyzkoušel si i režii dvou snímků, krátkometrážního City of Men a celovečerní komedie Stash, ke kterým rovnou napsal i scénáře. Především se ale specializuje na psanou tvorbu, v níž má široký záběr od krátkých povídek do různých magazínů přes thrillery (např. Perfect Victim, Twisted), béčkové horory (Oblivion, The Sleep Police), kvůli kterým ovšem spolupracoval i s průkopníkem zombie žánru Georgem Romerem, až po historické romány jako Pinkerton's War a především z našeho pohledu zajímavýSinking of the Eastland. Při potopení Eastlandu v roce 1915 bylo totiž z 844 obětí celkem 220 Čechů.
Ale byly to právě horory, které ho donesly do popředí moderní science fiction, protože kvůli nim se dal dohromady s Robertem Kirkmanem a zapojil se do světa Živých mrtvých.
V případě, že by nastala zombie apokalypsa, vybral by si jako zbraň pro sebeobranu nastřelovací pistoli, kterou používají hrdinové v jeho knize.


~~~~


R. Kirkman & J. Bonansinga - The Walking Dead - Živí mrtví - Vzestup guvernéra / PŘEKLAD: Jan Halíř  / VYDAL: Baronet / STRAN: 344 / ŽÁNR: horor, sci-fi, thriller



MOJE HODNOCENÍ: 88%