V poklidném středoslovenském městečku Banská Štiavnica ve stínu posvátné hory Sitno panuje pozdvižení. Z opuštěných hornických štol, jimiž je okolí Štiavnice doslova provrtáno, totiž vylezl drak. A košičtí Zasvěcení, kteří se na Slovensku starají o rovnováhu mezi světem lidí a elementálních bytostí, mají co dělat. Aby si však se saní poradili, musejí se spojit s potomkem prastarých rytířů, kteří střeží magickou drakobijeckou zbraň… Samostatný příběh ze světa knihy "Invocatio Elementalium", nominované na Cenu Akademie Science Fiction, Fantasy a Hororu v kategorii "Nejlepší česká/slovenská kniha".

~~~~

ředstavovali jste si někdy jaké by to bylo setkat se s drakem?? Co setkat, zabít ho? Nejspíše nic moc příjemného, že? David Ábel o tom ví své. Čaroděj, jež je součástí Zasvěcených, kteří operují na Slovensku a mají za úkol ututlat před veřejností veškeré magické neplechy co se vyskytnou. Ovšem problémy nastanou když se po více než 300 letech jeden takový drak objeví nedaleko Bánské Štiavnice.

všem co s ním? Jediné řešení, které se nabízí je získat drakobijeckou zbraň ( nejlépe kopí sv. Jiří) a vypořádat se s drakem jednou pro vždy. Jenže to je ten problém. Jediný člověk který ví kde je kopí ukryto, zmizel po rozhovoru se Zasvěcenými neznámo kam. A tak jsou naši hrdinové nuceni se vydat po stopách dědice tajemství a nalézt kopí.


okud jste četli Dušanovu prvotinu Invocatio Elementalium, budete se cítit jako ryba ve vodě. Setkáte se se starými známými a ve světě, který jste již poznali. Ti z vás, kteří nečetli nemusí mít strach, že by se ztráceli. Samozřejmě pro lepší zážitek máte lepší si přečíst Invocatio, ale není to podmínkou.

niha samotná, se nám dělí na dvě dějové linie, které spolu souvisí a na konci se střetnou. Dávají nám tak pohled na příběh ze dvou stran, které mu tím jenom prospívají. První dějovou linií je vyprávění od Davidovi a jeho souputnících, kteří se snaží vypořádat s problémy v podobě draka. Druhou linkou obsahuje vyprávění o Erixii - Erice Kmotríkové dívce s velmi zvláštními schopnostmi, která přišla o matku a žije u svých pěstounů.

elkově na mne kniha působí skvělým dojmem, a musím říct, že jsem si ji parádně užil. Nečekejte žádné složitosti ale dobře postavený příběh, který vás některými svými narážkami (viz.Ty jsi rychlejší než Robert Langdon) zaručeně pobaví. Příběh se odvíjí v rychlém tempu a nenechá vás vydechnout dokud nedočtete poslední stranu. Pestis draconum mohu určitě doporučit protože si v něm najde své skoro každý čtenář - ať jste zarytý drakobijec nebo fanoušek sci-fi. Jedná se o dobrou volbu.

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Brokilon za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Pestis Draconum si můžete objednat například zde.

~~~~

Dušan Fabian se narodil 10. listopadu 1975 v Košicích na Slovensku, kde žije dodnes. Pracuje jako vědecký výzkumník v Ústavu fyziologie hospodářskych zvířat Slovenské akademie věd. Do povědomí čtenářské veřejnosti pronikl povídkou "Migréna", která vyhrála literární soutěž Béla 2001, organizovanou internetovým magazínem "Hlboký hrob"; zároveň se dostala do finále soutěže o "Cenu Gustáva Reussa" a byla zařazená do sborníku Krutohlav 2001. V tomto a dalších ranných dílech Fabian kombinuje věrný popis reálií východního Slovenska s prvky Lovecraftovského hororu; postup, který později zdokonalil v povídkách jako "Tri čierne utorky" a "V predvečer prvého mája" (ohodnocené cenami Béla 2002, resp. Istron 2006), kde se už k hororu přidávají i prvky městské nebo temné fantasy. Paralelně s touto linií tvorby vznikl komediální hororový cyklus o nemrtvém Marvinovi, vycházející z povídek "Ži a nenechaj žiť", "Trampoty jednej mŕtvoly" a "Agent jeho veličenstva zasahuje". V roce 2006 Fabian publikoval svůj románový debut, Invocatio Elementalium, paralelně v českém překladu Roberta Pilcha a jako román na pokračování v číslech 36 až 39 časopisu "Fantázia".

~~~~


Dušan D. Fabian - Pestis Draconum / PŘEKLAD: Robert Pilch / OBÁLKA: Aleš Marenčík / VYDAL: Brokilon / STRAN: 282 / ŽÁNR: Urban fantasy, akční fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 90%