Helena je ve všech směrech průměrná americká žena v domácnosti a její život je jen nuda, bída, šeď, prostě opruz. Mládí zmizelo nenávratně v dál, povinnosti hospodyňky ji ani v nejmenším neuspokojují a s manželem už roky nic není, ten suchopárný právník dávno vyměnil sex za golf.

Matka žijící v domově důchodců je senilní a většinou si Helenu plete se svou vlastní sestrou. Děcka si na maminku vzpomenou, jenom když potřebují peníze, a čím jsou starší, tím jich potřebují víc. A když tak Helena vidí ty příšerné týpky, se kterými se její dcery tahají, začíná uvažovat o tom, že si pořídí kulovnici.

Cesty osudu jsou ale nevyzpytatelné a mnohdy nečekané.


C.D. Payna miluji a myslím, že v tom nebudu sám, kterého kouzlo tohoto amerického vypravěče naprosto pohltilo již v sérii Mládí v hajzlu. Když jsem zjistil, že chystá nový román Helen of Pepper Pike moje srdce zaplesalo. Netrvalo dlouho a nakladatelství Jota nám jí přinesla i do českých končin pod názvem Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla. Dle mého názoru český název není úplně šťastný protože ledasco prozrazuje.

V tuto chvíli musím zamáčknout slzu a konstatovat, že kniha je za mnou - bohužel. A tímto bych chtěl poděkovat hlavně Palmknihy.cz, které pro mne poskytli recenzní ebook.

Kniha nás zavádí na ospalý americký středozápad, do městečka Pepper Pike, kde si svůj tak trochu nudný život žije 58 letá Helena spolu se svým manželem a třemi dětmi. Zajetý stereotyp ovšem naruší dědictví po Helenině tetičce Maddy.

Helena se rozhodne zděděný dům prodat. Ovšem nejdříve ho musí vyklidit. A právě při třídění starých krámů v domě objeví dokumenty, které ji zavedou na stopu dávno zapomenuté spisovatelky Glorie Anne Lenoreové, která je nejspíše nějakým zatím záhadným způsobem spojena s její rodinou.

Jak už si mnozí z nás zvykly, tak i "Dědictví" je psané formou tzv. deníkových zápisků, jako tomu bylo u Mládí v hajzlu. A musím říct, že tento zápis je podle mne boží, nemusíte se bát dlouze rozečtené kapitoly, prostě ideální do MHD, přečtete jeden den, zaklapnete a jdete. :)

Helena má své osobité kouzlo a stejně jako Nick Twisp si potrpí na notnou dávku ironie a uštěpačných poznámek, které vás zaručeně pobaví. Prostě a jednoduše C.D. Payne v plné síle dámy a pánové. Kdo nečetl, ať neváhá, protože ta kniha za to opravdu stojí vždyť já sám kvůli ní nešel pomalu ani spát jak mne pohltila. Závěrem mohu říct pouze Bravo Mr. Payne Bravo.





C. D. Payne (*1949, Ohio) je americký volnomyšlenkářský spisovatel. Proslavil se především sérií kultovního deníku Mládí v hajzlu (Nakladatelství JOTA). Vystudoval historii evropských zemí na Harvardu, poté se živil jako redaktor, grafik, reklamní textař nebo fotograf, měl asi třicet zaměstnání a žádné se mu podle jeho slov nelíbilo. V současné době se věnuje provozu svého nakladatelství Aivia Press, muzeu karavanů a psaní beletrie. Žije v Sonoma County, severně od San Franciska. V Nakladatelství JOTA dále vyšly jeho knihy: Holubí mambo (1999), Americké krásky (2006), Neviditelný (2012).



Autor: C.D. Payne
Nakladatel: Jota
Počet stran: 304
Rok vydání: 2013
ISBN: 978-80-7462-306-6