Tvůrce Hellboye a Úřadu paranormálního výzkumu a obrany, Mike Mignola, se spojil s těmi nejlepšími komiksovými scenáristy a výtvarníky, aby je zapojil do bizarních vyšetřování. Vyjedou po stopách prokletých vlaků, nacistických válečných zločinců, pomstychtivých duchů utopených čarodějnic, uvězněné bohyně stok, strašidel pod postelemi a na řadu přijde i neočekávaný výskyt zombie. A to vše jen v jedné knize.

Úřad paranormálního výzkumu a obrany se vrací opět na scénu, aby čtenářům přinesl další dávku příběhů ze světa Hellboye. I tentokrát čeká na fanoušky řada bizarních případů, se kterými se musí hlavní hrdinové popasovat, a které by fanouškům tohoto komiksového univerza neměli uniknout.

Mike Mignola tentokrát stojí hlavně v pozadí a tu hlavní práci nechal na týmu scénáristů a kreslířů, které k této sérii přizval. V této knize se podílel především na jednom příběhu, který je nejblíže klasickému Hellboyovi. Fanoušci ovšem nemusí mít strach, kresba i příběhy ostatních povídek se nesou v klasickém Mignolovském stylu a skvěle tak zapadají mezi ostatní příběhy těchto paranormálních správňáků.

I tentokrát se setkáváme s rybákem Abe Sapienem, ohnivou Liz Shermanovou, nebo homunkulem Rogerem, které zdatně doplňuje Johann Krauss, německý vědec bez hmotného těla. Tato "fantastická" čtyřka tak nahrazuje rudého tvrďáka, kterého si fanoušci tolik oblíbili. A přidávají tak nová dobrodružství z tohoto světa, který se pohybuje na pomezí městské fantasy a lovecraftovského hororu

Na rybáka a jeho společníky tak čeká další dávka dobrodružství rozložených mezi pět samostatných povídek. Postupně se tak vydají po stopách záhadných vlaků, nacistických zločinců, pomstichtivých duchů, nebo uvězněné bohyně. První knihu povídek Ú.P.V.O. mohli fanoušci koupit již v roce 2008 a dalšího pokračování jsme se dočkali až dnes. Nabízí se tak otázka: Vyplatilo se čekání na další díl?

Odpověď rozhodně není jednoduchá. Čtenáři by rozhodně neměli zapomenout, že toto není Hellboy, ale celá tato série jeho univerzum obohacuje. Je možná na škodu, že se povídkami neline nějaká společná dějová linie, která by celkový děj posouvala někam dál. Takto čtenáři dostávají jednotlivé střípky, které zapadají až do hlubšího kontextu, který ocení právě znalci Hellboye.

Zatímco v první knize byla jednoznačně dominantní povídka Dutozem, která zabírala polovinu komiksové knihy, zde tento dominantní prvek chybí. A byť je Duše Benátek označovaná za povídku hlavní, na nějaký spletitý příběh je prostě moc krátká. Tato slabina se line všemi povídkami v této knize. Díky tomu sice dostáváme kvalitní zábavu, která čtenáře pobaví, ale na druhou stranu ani nikterak nezvedne ze židle.

Je škoda, že Ú.P.V.U. chybí silnější provázanost příběhů a sem tam slabší atmosféra. I přes tyto menší nedostatky bude fanoušky tato série rozhodně bavit. Duše Benátek a další povídky navíc vycházejí i v limitovaných edicích s různými obálkami, se kterými si každý fanda přijde opravdu na své. Čtenářům tak po přečtení nezbývá než doufat, že na další díl nebudeme čekat zase několik  let, ale přijde na řadu co nejdříve. 


Komiks vychází v nakladatelství Comics Centrum
Objednávat můžete například zde.

Mike Mignola je americký spisovatel a malíř komiksů, známý vytvořením slavného Hellboye. Byl také spoluautorem u Atlantis: The Lost Empire a filmové adaptaci jeho knihy The Amazing Screw-On Head.




Mike Mignola - Ú.P.V.O. #2: Duše Benátek a další povídky

PŘEKLAD: Jan Kantůrek
SÉRIE: Ú.P.V.O.
VYDAL: Comics Centrum
STRAN: 128
ROK VYDÁNÍ: 2013
ŽÁNR: Komiks

MOJE HODNOCENÍ: 68%