Třetí díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Píše se rok 1944. V zákopech u Leningradu na východní frontě bojuje jednotka norských vojáků v německých uniformách za věc, v niž věří: za svobodné Norsko. Vojáci pocházejí ze všech společenských vrstev, nesdílejí politické názory ani důvody své účasti v bojích. Nejodvážnější z nich, Daniel Gudeson, je zastřelen a jeho tělo je uloženo do masového hrobu. Po jisté době se však v jednom vídeňském lazaretu objeví zraněný voják, který o sobě tvrdí, že je Daniel Gudeson. Muž se zamiluje do ošetřovatelky Heleny. Když vojáka povolá wehrmacht na jistou smrt na jihovýchodní frontu, naplánují si milenci společný útěk.
A máme tu rok 1999. Do ulic Osla se vydává stařec, kterému právě jeho lékař sdělil rozsudek smrti. Stařec přemýšlí o válce. Ví, že ho před smrtí čeká ještě jedna mise. Vzápětí je nalezen jeden bývalý norský voják z východní fronty s podříznutým hrdlem. V téže době Harry Hole omylem postřelí během návštěvy prezidenta Billa Clintonta v Norsku jednoho agenta americké tajné služby. Harry je ke svému údivu povýšen na vrchního komisaře a přeložen k norské tajné službě. Ukáže se však, že byl takto odklizen do kanceláře, kde na něj čekají naprosto nudné a bezvýznamné případy, například prošetření činnosti gangu provozujícího ilegální obchod se zbraněmi, jenž je navázán na neonacistické prostředí. Harrymu a jeho parťačce Ellen Gjeltenové se ovšem podaří zjistit, že stopy pašeráků zbraní vedou až do řad osloské policie. Bezvýznamný případ už není bezvýznamný a roztáčí se kolotoč událostí.

Fanouškové Harryho Holea si mohou pořádně oddechnout. Po Levhartovi, který byl osmým dílem ze série, se vracíme o pár let zpět, abychom doplnili chybějící střípky příběhu o svérázném vyšetřovateli Harry Holeovi. Kniha Zlín tak konečně doplňuje chybějící díl ze série o tomto norském policistovi a díky tomu si čtenáři mohou vychutnat  všechny Holeovky pěkně popořadě, jak na sebe jednotlivé díly navazují. 


Jo Nesbø je u nás již opravdu zavedený pojem a každá jeho další kniha je u fanoušků vyhlížena s velkým očekáváním. Navíc samotné prodeje mluví za vše. Jen mezi elektronickými knihami figuruje jeho jméno v první desítce prodávaných titulů prakticky nepřetržitě od počátku sledování prodejů eknih. Troufám si tvrdit, že ani u tohoto dílu, který vychází na Velký knižní čtvrtek tomu nebude jinak.

Červenka poprvé vyšla v originále již v roce 2000. O pět let později se s ní mohli setkat i čeští čtenáři díky nakladatelství Moba, u kterého kniha vyšla pod názvem Červenka nese smrt. Dnes se třetího případu Harryho Holea ujímá Kniha Zlín, která novým překladem od Kateřiny Kryštůfkové kompletuje doposavad vydané knihy od Joa Nesbøho.


Po úvodních výletech po světě se Harry vrací do rodného Norska, aby se podílel na ochraně amerického prezidenta, který se zde zúčastní summitu. Jak to tak bývá na Harryho se lepí problémy a tak se není co divit, že když postřelí člena americké ochranky očekává zasloužený trest. Místo toho je povýšen a přeložen k tajné službě. Brzy ovšem zjišťuje, že vše není tak jednoduché a jeho povýšení je jen úřednická hra.

Mezitím se na Harryho stole objevuje nový zajímavý případ, který má něco společného s nezákonným pašováním zbraní do Norska. Harry neváhá a vrhá se do případu s vervou sobě vlastní. Navíc mu cosi říká, že v rámci tohoto případu může očekávat něco víc. Protože nejdražší zbraň nájemných vrahů si lidé  nepořizují pro nic za nic. Co s ní chystá neznámý člověk provést a kam až zavede Holea pátrání?


Nesbø provádí čtenáře dvěma dějovými liniemi. První nás zavádí do období druhé světové války, kdy drtivá většina Norů bojovala na straně hitlerovského Německa, a provádí tak čtenáře životním příběhem vojáka, který je známý jako Urijáš. Ta druhá se klasicky odehrává v současnosti a sleduje Harryho pátrání po zabijácké zbrani.

Autor umě střídá jednotlivé linie a předkládá čtenářům jednotlivé střípky informací, které dávají dohromady celkovou mozaiku. Oproti pozdějším dílům, jako je Levhart, nebo Sněhulák, se Červenka posouvá od thrilleru zpět k čistokrevné detektivce. Nečekejte akční hody, jako ve zmíněných dílech. Červenka vsází na klasickou policejní práci a skládání jednotlivých střípků dohromady.



Kdo se těší na klasické Harryho alkoholové dýchánky a stavy bude možná poněkud zklamán. Tento notorický alkoholik se v tomto díle popasoval se svou slabostí více než důstojně a Nesbø ho tak nechal celou dobu relativně střízlivého. Fanoušky jistě potěší provázanost s ostatními díly a doplnění tak doposud chybějících informací, které známe z ostatních knih.

Nesbø drží laťku standardně vysoko. Ani Července nechybí napínavost a čtivost ostatních dílů, přesto pokud se vám líbí akčnější pojetí Harryho příběhů budete se možná trochu nudit. Ovšem nesmíme zapomenout, že tato kniha patří na začátek této úchvatné série a je zde znát jak se postupně Nesbø vyvíjí. Přesto je Červenka povinností pro všechny fanoušky, protože právě díky ní je celá série zatím kompletní. Aspoň do doby než vyjde další díl.


Kniha vychází v nakladatelství Kniha Zlín
Objednávat můžete například zde.

Jo Nesbø (*1960 v Oslu), současný norský spisovatel a hudebník, původním vzděláním ekonom a finanční analytik, zpočátku pracoval jako makléř a novinář.

V roce 1997 odstartoval jeho literární dráhu kriminální románFlaggermusmannen (Netopýr), první detektivka, v níž vystupuje osobitý a nekonvenční kriminalista Harry Hole. Svému autorovi přinesla kniha okamžitě obrovský úspěch, Nesbø za ni obdržel Rivertonprisen, cenu udělovanou Klubem Riverton za nejlepší literární či dramatický počin s kriminální tematikou, a Glasnøkkelen, Skleněný klíč, skandinávskou cenu za nejlepší kriminální román. Následovaly další knihy s Harrym Holem v hlavní roli, 1998Kakerlakkene (Švábi), 2000 Rødstrupe (Červenka), 2002 Sorgenfri (Bezstarostná, česky vyšla jako Nemesis), 2003 Marekors (Pentagram), 2005 Frelseren (Spasitel), 2007 Snømannen (Sněhulák), 2009 Panserhjerte (Levhart), 2012 Gjenferd (Přízrak).

Za své kriminální romány získal Jo Nesbø kromě výše zmíněných cen řadu dalších literárních ocenění. Celkem byly jeho knihy přeloženy již do 35 jazyků a vyšly ve 140 zemích světa



Jo Nesbø - Červenka

PŘEKLAD: Kateřina Kryštůfková
VYDAL: Kniha Zlín
STRAN: 520
ROK VYDÁNÍ: 2014
ŽÁNR: severská krimi



MOJE HODNOCENÍ: 80%