James O‘Barr vytvořil přetavením utrpení a bolesti osobní tragédie do kreseb Vránu. Silně očistný příběh Erika – který se navrátil ze záhrobí, aby se pomstil pouličnímu gangu za svoji smrt a smrt své snoubenky – zaujal čtenáře po celém světě. Věhlas získal díky filmové adaptaci, při jejímž natáčení nešťastnou náhodou zemřel herec Brandon Lee. Nyní tento román v obrazech vychází konečně kompletní v rozšířené verzi, tak jak ho původně autor zamýšlel.

Vrána, dnes již legendární dílo, které nemělo být nikdy vydáno a kolem kterého se vyskytuje příliš mnoho nešťastných náhod. Do všeobecného podvědomí se Vrána dostala díky filmové adaptaci, při jejímž natáčení nešťastnou náhodou zemřel herec Brandon Lee. Pojďme nahlédnout do komiksu, který vystoupil ze stínu Marvelovských hrdinů a který má na svědomí více nakladatelů, než světová krize.

V komiksovém světe je Vrána opravdový pojem. A nemůže za to jen její jedinečný příběh a skvělé zpracování. Nejeden komiksový fanda určitě zaregistroval, že některá zahraniční nakladatelství, která se Vrány ujala zkrachovala (toto doufejme Comics Centru nehrozí) a tak díky tomu a nešťastné smrti Brandona Lee obestírá tento komiks aura zvláštnosti a jedinečnosti.

James O´Barr je americký tvůrce komiksů, a i když má za sebou velkou řádků děl, pro drtivou většinu fanoušků je a bude "autor Vrány". Vrána navíc neměla být nikdy vydána. Původně se jednalo pouze o jakousi formu terapie, díky které se James vyrovnával se smrtí své přítelkyně Bethany. Po této události James dokonce narukoval k námořní pěchotě, což ho přivedlo do Berlína a jeho proslavené Zdi, kde také začali vznikat první strany tohoto jedinečného díla.

V ulicích města ovládaného gangstery, tam kde i za slunečného dne je příšeří a ponurá atmosféra, se objevuje Erik: zmrtvýchvstalý mstitel, který přišel najít vrahy své milované Shelly a pomstít její smrt. James ve svém legendárním románu v obrazech provází čtenáře relativně jednoduchou dějovou linií, kterou oživují hrdinovy vzpomínky na bezstarostné doby, kdy vše bylo jak má být. 

Vrána je příběh plný emocí, lásky a beznaděje, který umocňují texty a kresby plné beznaděje a sebe-nenávisti. O´Barr zde naplno vystihl pocity, se kterými se člověk potýká, když někoho ztratí. O to více je dílo úchvatné, když si uvědomíme, že právě tímto autor procházel a dokázal svou beznaděj přetvořit v naprosto něco unikátního, v něco co se dotkne nejednoho čtenáře a nechá chladnými jen pár jedinců.

Někteří čtenáři mohou namítnout, že scénář a příběh tohoto komiksu je možná až příliš jednoduchý a otřepaný. Je si ale potřeba uvědomit, že o to zde opravdu nejde. Zde je hlavní atmosféra a pocity, jenž na vás z každé strany útočí silou, na kterou by byl i Chuck Norris krátký. Díky tomu si myslím, že dějovou linii autorovi snadno odpustíme, obzvláště když si uvědomíme za jakých okolností toto dílo vniklo.

Po původním vydání přineslo Comics Centrum fanouškům opravdovou lahůdku. Rozšířené vydání, které obsahuje Jamesovu novou předmluvu, třicet stran nikdy nezveřejněných kreseb, včetně nového závěru „Jiskrný kůň“ a emotivní pasáže „O vánocích v srpnu“. A jako další bonus také ztracené pasáže, zrekonstruované za použití původních výtvarných technik. Díky tomu tak čtenáři dostávají opravdu ucelený příběh, plný emotivních a dech beroucích pasáží, které nadchnou každého fanouška kvalitních komiksů.

Díky své jedinečnosti se dostala Vrána do podvědomí mnoha lidí. Nádherné ilustrace a dokonalá atmosféra dokázala ke komiksům přivést již nejednoho čtenáře. A díky tomu je právě Vrána skvělou volbou jak s komiksy začít, protože toto dílo si zaslouží pozornost i těch, kteří tento "žánr" nevyhledávají.


Kniha vychází v nakladatelství Comics Centrum
Objednávat můžete například zde.

James O´Barr je umělec, který se nejvíce proslavil jako autor komiksu Vrána (anglicky The Crow), podle kterého byl natočen i stejnojmenný film. 

Komiks Vrána neměl být původně nikdy vydán. Jednalo se pouze o formu art-terapie, kterou se James snažil potlačit smutek nad ztrátou milované osoby - přítelkyně Bethany.





James O´Barr - Vrána: Rozšířené vydání

PŘEKLAD: Dana Krejčová
VYDAL: Comics Centrum
STRAN: 272
ROK VYDÁNÍ: 2012
ŽÁNR: komiks


MOJE HODNOCENÍ: 95%