Adam, doktorand statistiky v Cambridge, zkoumá spojitosti náhodných neštěstí na celém světě. Namísto kosmického řádu ale začíná nacházet cosi nečekaného: vlastní portréty, staré stovky let. Jak se mu vytrácí hranice mezi vědou, životem a mýtem, další zlověstná varování posilují obavy o rozum i o přítelkyni Ninu.

Příběh lásky umírněné punkerky a zavilého matematika se podivuhodně prolíná s dějinami západního způsobu poznávání světa. Dějová linie vede čtenáře z Cambridge přes Prahu do Japonska a Himálaje, jen aby se vrátil do zákrutů své vlastní mysli. Tam narazí na podivnou slepou skvrnu, která brání zahlédnout svět jinou perspektivou, než k jaké jsme byli vychováni.

Hejno bez ptáků provázelo již v době před jeho uvedením dost silné renomé. Veřejnost kniha zaujala především aspekty, které provázely vznik tohoto slibného debutu. Filip Doušek se rád podělil s fanoušky na sociálních sítích o podrobnosti, které stály za vznikem románu. O ději sice autor neprozrazoval nikde nic konkrétního, ovšem i to málo spolehlivě zapůsobilo, a tak byl Hejna najednou plný internet. Moderní technologie prostě fungují a díky tomu se kniha vryla do podvědomí čtenářů i bez masivnější placené kampaně.


Filip Doušek patří k nastupující mladé generaci autorů, která se nebojí využívat nové technologie. Právě propagace jeho knihy na sociálních sítích je toho zářným příkladem. Filip je duší a srdcem dobrodruhem, který procestoval prakticky celý svět. Při svých cestách si sem tam odskočil ke své knize, kterou psal úctyhodných dvanáct let.

Kdyby knihy prodával jenom design a grafická úprava, patřilo by Hejno bez ptáků bezesporu mezi bestsellery po celém světě. I díky tomu, že se autor rozhodl vydat knihu svépomocí a odmítnout tak renomované nakladatele, měl plnou kontrolu nad její celkovou vizáží. A nutno říct, že ta se povedla více než na jedničku. Líbivý papírový boxík v sobě skrývá dvě knihy v textilní vazbě nazvané jednoduše Kniha a Příběh. A je čistě na čtenáři, do které se pustí dřív. Celkovou grafiku knihy (knih) má na svědomí Jakub Gruber, který nad nimi strávil bezmála rok. Výsledek ovšem stojí za to.


Anotace čtenářům prozrazuje, že má před sebou příběh o západní civilizaci a její slepé skvrně. Co to znamená, na to již musí čtenáři přijít sami při čtení této knihy. Doktorand statistiky na Cambridge Adam zkoumá spojitosti náhodných neštěstí po celém světě. Na místo spojitostí, které by dávali zavilému matematikovy smysl, objevuje něco nečekaného. Děj provádí čtenáře po celém světě z Cambridge nahlédneme do stověžaté Prahy, abychom se následně přesunuly do dalekého Tokia a pod štíty nejvyšších hor světa do Himaláje.

Je velmi dobře, že nebylo o ději prozrazeno víc, tím ať si projde čtenář sám. Hejno bez ptáků navíc není kniha, kterou přečtete jedním dechem, protože v sobě skrývá daleko víc, než se na první pohled může zdát. Tvrzení o zrajícím vínu platí bezezbytku i pro tuto knihu, popřípadě pro čtenáře, kteří ji budou číst. Co je ovšem jasné, je to, že to rozhodně není jednoduché čtení. Již po pár stranách zjišťujeme, že Filip Doušek je mistr slova. Jeho práce s jazykem, skvělá přirovnání, či neobvyklé metafory jsou vskutku jedinečné a propůjčují tak knize nádech výjimečnosti.




Kniha je až po okraj naplněna úvahami a poznáním, které nenechá čtenáře v klidu. Přesto se ovšem může chvílemi zdát, že toho začíná být moc a místy se autor jaksi ztrácí. Největším kladem a zároveň mínusem této knihy je právě její naléhavost a autorovo pohrávání s jazykem. Pro mnoho čtenářů tak může být zklamáním, protože v záplavě slov se ztrácí její sdělení. Toto rozhodně není kniha kterou přečtete za den, týden, měsíc. Je to kniha, která by měla čtenáři vydržet rok dva, a možná až po takovéto době naplno oceníme celý její příběh.

Autor navíc nabízí na svých stránkách hejnobezptaku.cz knihu i v elektronické podobě a nechává na čtenáři za jakou částku tento jeho počin pořídí. Jedno je ovšem jasné, z elektronické knihy nebudete mít nikdy takový zážitek, jako z té papírové, protože zde nejde jen o příběh, ale o celkové zpracování, které je ve fyzické knize až na neuvěřitelné úrovni. Z každé strany tak dýchá propracovanost a láska s jakou byla tato kniha vytvořena.

Navíc se zdá, že i skoro dva roky po jejím uvedení kniha čtenáře stále láká. Svědčí o tom i fakt, že byl první náklad vyprodán. Navíc v minulých dnech slavilo internetové knihupectví Martinus.cz své druhé narozeniny a jako dárek se rozhodli své fanoušky podarovat právě e-bookem Hejna bez ptáků s unikátním věnováním od autora. Jedinečný a ambiciozní počin se setkal s velkým ohlasem a tak jsme se mohli setkat s Hejny opět po celém internetu.


Kniha vychází v nakladatelství Toito
Objednávat můžete například zde.

Filip Doušek studoval mezinárodní obchod na VŠE, pracoval v IT v Londýně a v Hong Kongu, ale srdcem zůstal existenciálním dobrodruhem, který surfoval v Riu, stopoval na Aljašce, rozvážel pizzu na mopedu a experimentoval se životem. Román Hejno bez ptáků psal 12 let.





Filip Doušek - Hejno bez ptáků

GRAFIKA: Jakub Gruber
VYDAL: Toito
STRAN: 620
ROK VYDÁNÍ: 2012
ŽÁNR: filosofické



MOJE HODNOCENÍ: 80%