Nejdelší, nejvelkolepější a nejpestřejší návštěva ve městě hříchu – Sin City. 
To mizerný město, koho nezkazí, toho aspoň pošpiní. Koho nedokáže pošpinit, toho zabije.
Z jeho bahna vzejde opravdový hrdina, který je ochoten položit svůj život pro dámu. 


PRAHA, 18. března 2014 – Český překlad posledního dílu Sin City je venku. Do srdce temnoty uzavírá nejrozsáhlejší a nejdéle vytvářené dílo scenáristy a výtvarníka Franka Millera. Celkem vzniklo přes 1300 stran, čímž se Sin City řadí mezi nejrozsáhlejší autorské komiksy vůbec. Zajímavý je fakt, že knihy mají jinou vnitřní chronologii než jsou pořadová čísla na jejich obálkách. Sedmička Do srdce temnoty se odehrává mezi knihami Drsný sbohem a Velká tučná zabijačka (tedy mezi prvním a třetím dílem). Je ale zároveň posledním komiksem, který Miller ze Sin City nakreslil. K dostání je v eshopu www.comicscentrum.cz, v kamenném obchodě nakladatelství a ve většině knihkupectvích. 

“Překlad série Sin City byl velmi náročný a bylo třeba sladit americké slangové výrazy, dvojsmysly a narážky, které Miller často používá, a zakomponovat je do českého textu. Chtěli jsme zabránit posunu významů, aniž bychom museli knihu doplnit množstvím vysvětlivek,” říká Václav Dort, ředitel nakladatelství Comics Centrum, který přeložil celou sérii. Oproti prvnímu českému vydání změnil i název knihy, aby lépe odpovídal jejímu obsahu. 

“Pro celou sérii Sin City je používán font, který byl vytvořen z původního Millerova ručně psaného písma. Cílem bylo zachovat jeho typický rukopis a to se díky velkému množství jednotlivých písmen podařilo. Knihy proto působí dojmem ručního letteringu, což byl i úmysl našeho nakladatelství,” dodává Václav Dort. 

V knize Do srdce temnoty využívá Frank Miller stejně jako ve všech dílech od čtyřky Ten žlutej parchant doplňkové barvy (žlutou, modrou, červenou). Navíc jedna poměrně dlouhá pasáž je plnobarevná. O vybarvení se postarala bývalá Millerova manželka Lynn Varleyová, která spolupracovala i na jeho dalším komiksu 300: Bitva u Thermopyl. V současnosti se Miller věnuje přípravě filmu Sin City 2: Ženská, pro kterou bych vraždil, který by měl vstoupit do kin 22. srpna 2014.

„Frank Miller je prostě klasik a Sin City – Do srdce temnoty to jen dokazuje. Založil totiž tak trochu svůj vlastní žánr a ten budete buď milovat nebo ignorovat. Já osobně jsem velkej fanoušek a za každý pokračování nebo rozpracování světa Sin City jsem vděčnej. Jedná se o skutečně ikonickou sérii, kterou je nutný mít na svý komiksový polici,“ říká výtvarník a rapper Vladimír518.

Fanoušci Sin City mohou do konce tohoto týdne využít speciální akce a vázanou verzi Do srdce temnoty si objednat společně s ručně vyrobeným pouzdrem určeným na celou sérii. Luxusní pouzdro se hodí pro vázané výtisky a pořídit se dá pouze na objednávku. Vzhledem k náročnosti jeho výroby bude zájemcům doručeno až na začátku dubna. 

Od Franka Millera vyšlo a je momentálně dostupné: 

  • Sin City 4: Ten žlutej parchant
  • Sin City 5: Rodinný hodnoty
  • Sin City 6: Chlast, děvky a bouchačky
  • 300: Bitva u Thermopyl
  • Drsná škola
  • Darebák

O NAKLADATELSTVÍ COMICS CENTRUM

Nakladatelství Comics Centrum vzniklo v roce 2003. Zakladatelé získali své zkušenosti s komiksem již v roce 1993 prací na magazínu Comics Arena a následně stáli u zrodu nakladatelství Crew, jehož pak byli v letech 1997 – 2000 spolumajiteli. 

Ve své produkci se Comics Centrum zaměřuje na komiksové příběhy určené především dospělým čtenářům, na díla zajímavá po scenáristické i grafické stránce. Nakladatelství vydává romány v obrazech, například Ragemoor, Drsná škola, Goon, Vrána, Hellboy, Sin City, 300 – Bitva u Thermopyl, nebo Conan.

V roce 2007 Comics Centrum vydalo v České republice historicky první knihu o dějinách světového komiksu. Pro tuto knihu poprvé v České republice nakreslil speciální obálku Bryan Talbot. V roce 2012 Comics Centrum přivítalo v Praze Jamese O´Barra, výtvarníka a autora kultovního komiksu Vrána, který zde prvně pohovořil o své práci, komiksech, o Vráně a její zfilmované verzi. Loňské vydání restaurovaného komiksu Drsná škola bylo natolik úspěšné, že si restaurovaná data vyžádali i ve vydavatelství Dark Horse v USA.


zdroj: tisková zpráva www.comicscentrum.cz