Všichni fanoušci Larssonova legendárního Milénia mohou začít jásat. Většina knihomolů již zaregistrovala informaci o tom, že se chystá pokračování trilogie, která odstartovala celosvětový zájem o severské krimi. Nakladatelství Host nelenilo a ihned začalo jednat o právech pro vydání na našem trhu. Díky tomu se čtvrtého dílu dočkáme již příští rok.

Host získal práva na pokračování globálního bestselleru Milénium zesnulého švédského novináře a spisovatele Stiega Larssona. České vydání je plánováno na srpen 2015, kniha vyjde zároveň se švédskou originální verzí a anglickým překladem. V srpnu 2015 uplyne deset let od vydání prvního dílu trilogie, románu Muži, kteří nenávidí ženy, který odstartoval současný celosvětový boom severské krimi.

Čtvrtý díl píše pro švédské nakladatelství Norstedts spisovatel David Lagercrantz. Lagercrantz napsal několik úspěšných populárně-naučných knih i románů, z nichž se největšího ohlasu dočkal bestsellerový životopis švédského fotbalového reprezentanta bosenského původu Já jsem Zlatan Ibrahimović (k českému vydání připravuje rovněž nakladatelství Host). Této knihy, která podle recenzentů hloubkou svého vhledu do současné společnosti přesahuje žánr sportovní biografie, se ve Švédsku prodalo přes 700 tisíc výtisků, vyšla v patnácti zemích světa a dostala se do užší nominace na nejprestižnější švédskou knižní cenu Augustpriset.

Milénium a jeho hlavní hrdinové novinář Mikael Blomkvist a svérázná hackerka Lisbeth Salanderová se stali novodobým fenoménem. Na motivy trilogie byly natočeny úspěšné filmy – kompletní třídílnou švédskou verzi s Noomi Rapace v hlavní roli následoval zatím první díl hollywoodského zpracování režiséra Davida Finchera s hvězdným obsazením: hlavní postavy ztvárnili Daniel Craig a Rooney Mara.

Nakladatelství Norstedts uvádí 75 milionů prodaných výtisků na celém světě, v České republice je doposud prodáno přes 380 tisíc knih Stiega Larssona.

zdroj: tisková zpráva nakladatelství Host