Tajemství hradu v karpatech rozhodně nemá ambice konkurovat české filmové klasice. Geniální film pana Lipského se stejně jako Petr Kopl odchýlil od původní předlohy Julese Vernea. Tajemný hrad v Karpatech je právoplatným členem série komiksů Petra Kopla Victoria Regina. Autor nám tu poprvé v širších souvislostech odhaluje své plány do budoucnosti a jsou to plány přinejmenším velkolepé. Nenechte si ujít epickou bitvu dobra a zla, která začala tak nevinně. Vraždou.



Nejedno dítko vyrůstalo na dobrodružných knihách z pera Julese Verna. Teď možná namítnete, že je jiná doba a už je nikdo nečte. Ale není to škoda? A právě zde přichází Petr Kopl, aby oživil zašlou slávu příběhů z dob minulých. Tajemný hrad k Karpatech je tak další z řady komiksů, které patří do Koplovi série Victoria Regina.

To že je Jules Verne stejně jako mnoho dalších autorů v dnešní době už polozapomenutých je vcelku známá věc, na druhou stranu je to docela škoda, protože jejich příběhy mají své neopakovatelné kouzlo. Naštěstí můžeme sledovat trend, díky kterému se lidé ke starším kouskům vrací, ať už v podobě filmových adaptací, nových knižních zpracování (zde za příklad poslouží novinka z nakladatelství host Achilleova píseň), nebo právě v podobě komiksu.

Obecně vždy hodně záleží na tom jak se daný autor k adaptaci postaví. Zda se bude pevně držet předlohy, nebo nechá popustit uzdu své fantasii. V tomto ohledu můžeme říct, že se Petr Kopl rozhodně nebál, nejen že nekopíruje knižní předlohu, ale ani známý český film. Výsledek, který vznikl tak může nejednomu učiteli literatury způsobit infarkt. Jedno je ale jisté, konečná podoba rozhodně stojí za přečtení.

Pokud jste Tajemný hrad v Karpatech četli nebo viděli stejnojmenný film, zapomeňte co znáte. Kopl na to jde od lesa a představuje čtenářům klasiku tak trochu jinak. Co vlastně zbylo z původního díla? Dá se říct, že nic moc. Ano je tu Teleke, hrabě Gortz i Orfanic, ale příběh se pomalu ale jistě přesouvá do naprosto jiné roviny než jej čtenáři znají.

Hrabě Teleke vypráví svému sluhovy běh událostí, které ho potkali. V pařížské opeře za nejasných okolností umírá přímo na scéně Telekova snoubenka Stilla. Hrabě si tuto tragickou událost spojuje s ďábelským Gortzem a přísahá mu pomstu. Postupně však upadá do stále větších depresí, které doprovázejí halucinace a stavy šílenství. Teleke se tak vydává na ozdravný pobyt na panství v Karpatech. Přesto se nemůže ubránit pocitu, že jeho Stilla není mrtvá...

Čtenáři, kteří se již s nějakým komiksem od Petra Kopla setkali, zde budou jako ryba ve vodě. Petrův styl je nezaměnitelný a velmi dobře ho rozpoznáte od ostatních komiksů. I tady se Koplův styl drží osvědčených linií a nijak nevybočuje. Co ovšem vybočuje je příběh, ten by mohl konzervativní čtenáře možná trochu otrávit. Přeci jen se autor opravdu nedrží předlohy a přidává hodně originálních prvků. Navíc zde najdeme odkazy na další komiksy ze série Victoria Regina, díky tomu tak dostáváme úžasný propojený svět, který autor z jednotlivých komiksů vytvořil.

Tajemný hrad v Karpatech je určitě dobrou volbou pro čtenáře, kteří si touží užít klasický příběh s příměsí hodně originálních prvků. Protože přesně takový tento komiks je. Vy výsledku vzniká úplně nové dílo, které nemá s předlohou moc společného. Ovšem to neznamená, že by bylo o něco horší, díky tomu zde máme atraktivní příběh, který zaujme i mladší čtenáře.


Kniha vychází v nakladatelství Zoner Press.
Objednávat můžete například zde.

Petr Kopl se narodil v Třebíči, kde vystudoval obchodní školu. Jeho láskou byl odjakživa komiks specifického stylu zvaný cartooning. Jeho kresby a ilustrace znají dnes čtenáři i v USA, Koreji a Finsku. Ilustroval celou řadu knih, jmenujme alespoň sérii Dobrodružné výpravy do minulosti a pohádku The Goat With the Golden Hornsamerického autora Roberta Wortocka, která vyšla v USA, Vesmírní záchranáři nebo veleúspěšné Štěky dne. Petr Kopl se nevěnuje pouze ilustrování, je také hercem ve dvou divadelních spolcích. Se skupinou DeFactoMimo procestoval téměř celý svět.




Petr Kopl - Tajemný hrad v Karpatech

Předloha: Jules Verne
VYDAL: Zoner Press  
STRAN: 192 
ŽÁNR: Fantasy, Komiks


MOJE HODNOCENÍ: 80%