Řecko v časech hrdinů. Patroklos, nešikovný mladý princ, byl vyhoštěn do království Fthie, kde žije přehlížen ve stínu krále Pelea a jeho zlatovlasého syna Achillea. Achilleus, „nejlepší ze všech Řeků“, je vším, čím Patroklos není - silný, krásný, syn bohyně -, a jejich cesty se nikdy neměly zkřížit. Jednoho dne ho však Achilleus vezme pod svou ochranu a brzy se z nich stanou přátelé. Vzdělávají se v umění války a medicíny a z jejich pouta vznikne něco mnohem hlubšího — k nelibosti Achilleovy matky Thetidy, kruté mořské nymfy.



Téměř tři tisíce let starý příběh Homérovy Iliady znovu ožívá na stránkách úspěšné prvotiny Madeline Millerové. Ponořme se spolu s Patroklem a Achilleem do vyprávění, které je předobrazem spousty slavných příběhů. Prožijme s hlavními hrdiny jejich jejich život plný lásky, naděje, utrpení a zklamání. Nahlédněme do časů kdy mořské nymfy a kentauři nebyly pouhou legendou, ale každodenní realitou.

Dovolit si zpracovat tento legendární příběh může opravdu málo kdo. Přesto je právě Madeline Millerová jednou z osob nejpovolanějších. Vystudovala latinu a klasickou řečtinu a navíc se specializovala právě na adaptaci klasických textů do moderní podoby. Svojí prvotinu navíc zpracovávala dlouhých deset let. První verze románu spatřila světlo světa po pěti letech, přesto nebyla Madeline úplně spokojena, a tak veškeré poznámky smazala a začala nanovo. Výsledek mohou posoudit čtenáři v řadě zemí světa a díky nakladatelství Host i my u nás.

Příběh Homérovy Iliady je všeobecně známý po celém světě. Vždyť kdo by neznal Achilleův příběh ať už ze stran knih, nebo z filmových zpracování. Osud Řecka a hlavně Tróji je s tímto řeckým hrdinou pevně spjatý. Přestože Ilias je opravdový epos, Homér opomíjí určité stánky tohoto příběhu. Tou hlavní nejopomíjenější je Achilleova láska k Patroklovi. A zde přichází Madeline Millerová, která Homérovu Iliadu v tomto směru prohlubuje a ukazuje řeckého hrdinu také z té méně známé stránky.

Autorka oproti Homérovi vyzdvihla postavu Patrokla, kterému ve své knize udělila roli vypravěče. Díky tomu mají možnost čtenáři nahlédnout na lásku těchto dvou řeckých postav také z jiného úhlu, než je všeobecně ukazován. Millerové se podařilo předělat Ilias do moderního a velmi čtivého příběhu. Navíc ukazuje fakta, která Homér opomenul. Pasáže o lásce, důvěře a přátelství plynně přechází ke Trojské válce, kde tyto city střídá tvrdohlavá pýcha a urážka cti.

Madeline spojuje úžasným způsobem historii s moderním pojetím. Vzniká tak unikátní dílo, které čtenáře naprosto okouzlí. Při čtení knihy vystřídáte snad všechny myslitelné emoce. Lístost střídá strach, potěšení, rozčílení a na závěr velká záplava smutku. Protože ačkoliv dal Homér čtenářům Achillea, Parise a Helenu a řekl jim co dělali, Madeline jde dál a prohlubuje celý příběh, protože ukazuje také důvody a následky jejich činů.




Ve výsledku je Achilleova píseň velmi jedinečným počinem, který si zaslouží pozornost každého milovníka kvalitní literatury. Podle recenzí na celém světě se autorce předělání tohoto veledíla více než povedlo. Dokazují to i četné nominace a ceny, které za něj autorka obdržela. Ani já nezůstávám pozadu. V této knize dostáváme adepta na jednu z nejlepších knih tohoto roku. A věřte, že pokud vás nebaví povinná četba a klasická díla, zde tomu bude právě naopak.


Kniha vychází v nakladatelství Host.
Objednávat můžete například zde.

Madeline Millerová (1978) se narodila v Bostonu, vyrostla v New Yorku a Filadelfii. Na Brownově univerzitě vystudovala latinu a klasickou řečtinu, při studiu na Yaleově univerzitě se specializovala na adaptaci klasických textů do moderní podoby. Deset let vyučovala na střední škole latinu, klasickou řečtinu a Shakespeara. V současnosti žije, učí a píše v Cambridgi v Massachusetts. Achilleova píseň je jejím prvním románem. V roce 2012 získal cenu Orange za beletrii psanou ženami a umístil se v žebříčku bestsellerů New York Times. V současnosti se překládá do více než dvaceti jazyků.





Madeline Millerová - Achilleova píseň

PŘEKLAD: Tomáš Kačer
VYDAL: Host 
STRAN: 368
ROK VYDÁNÍ: 2014
ŽÁNR: světová beletrie, historie




MOJE HODNOCENÍ: 100%