Perská armáda – síla tak nesmírná, že se při jejím pochodu zachvívá země – se vydala rozdrtit Řecko, jediný ostrov rozumu a svobody v moři mysticismu a tyranie. Mezi Řeckem a touto ničivou vlnou zkázy stojí malá skupinka tří set válečníků. 

Tito válečníci však nejsou obyčejní lidé...
…jsou to Sparťané.



Již uplynulo bezmála čtrnáct let od prvního českého vydání tohoto legendárního komiksu. Dílo Franka Millera, které si získalo stejný věhlas jako jeho Sin City, bylo i přes své tři dotisky beznadějně vyprodané. A fanoušci tak marně pátrali v knihkupectvích po zapadlých kouscích. Comics Centrum se nad fanoušky nakonec slitovalo a ku příležitosti blížící se premiéry filmu 300: Vzestup říše míří na pulty obchodů tato legenda již po čtvrté. Tentokrát i ve speciální edici se stylovým červeným pouzdrem.

Představovat čtenářům osobu Franka Millera je asi zcestné. Tento dnes nejznámější komiksový autor na světě má na svědomí ty nejlepší kousky, na které mezi komiksy můžeme narazit. Osobně vrátil Batmana na výsluní, díky jeho přepracování do Návratu Temného rytíře. Stvořil nesmrtelnou legendu v podobě Sin City a v neposlední řadě dal fanouškům ochutnat i trochu té historie v podobě komiksu 300: Bitva u Thermopyl.

Miller zavádí čtenáře do dávných časů našich dějin, do časů kdy odvaha, čest a sláva znamenaly víc než bohatství. Mnozí z vás si jistě vzpomenou na školní léta a doby kdy se v hodinách dějepisu probíralo starověké Řecko a Sparta. Pokud ne, tak většina jistě viděla stejnojmenný film, pro který byl předlohou právě tento komiks. 



Ale zpět k historii. Perský král Xerxes shromáždil nesmírnou armádu, se kterou toužil dobýt celý známý svět. Zde ovšem nastává problém, protože chce donutit pyšné Sparťany kapitulovat a podvolit se jeho božské moci. Sparťané byli ovšem, jak je známo, velmi pyšný a hrdý národ, který se nevzdává. A tak král Leonidas zburcuje svých tři sta nejvěrnějších a táhne se svým oddílem vstříc nesmírné perské armádě.

Jak již bylo řečeno příběh všeobecně známý jak z hodin dějepisu, tak z televizních obrazovek ze stejnojmenného filmu. A právě kombinace tohoto známého příběhu a mistrovství Franka Millera dala vzniknout legendě mezi komiksy. Jen málokterý komiks či kniha se v naší malé zemi dočkalo již čtvrtého vydání. Mezi tyto výjimky patří i Millerův komiks. A s největší pravděpodobností se pěkných pár dotisků ještě dočká.

Komiks jako takový je věru monumentální záležitostí. Příběh jako takový můžeme ponechat stranou, jednak je všeobecně známý, ale také více méně daný dějinami. Co ovšem dané není jsou jednotlivé dialogy a texty, které dotvářejí celkový obraz. Zde je vidět Millerova genialita. Autor dokázal perfektně vystihnout atmosféru, kterou dialogy jen a jen podtrhují. Rozhodně stojí za zmínku i brilantní Kantůrkův překlad, ve kterém nenajdete slabé místo a který perfektně sedí k originálu.

K jedinečnému komiksu patří i jedinečné zpracování. A to je vidět již na první pohled, protože tato kniha má takřka monstrózní rozměry a i když se oproti prvnímu vydání zmenšila, i tak bude zcela jistě vévodit vaší knihovně. Pro opravdové fanoušky si navíc Comics Centrum připravilo opravdovou lahůdku. Slušivé červené pouzdro, které tuto legendu perfektně ochrání. Pro škudlily je samozřejmě připravena i verze bez pouzdra.

Řešit, jestli má cenu komiks číst, či ne je naprosto zbytečné. 300 patří mezi opravdové lahůdky, které by neměli žádnému fandovi uniknout. Někteří možná namítnou, že Bitva u Thermopyl není nejlepším Millerovým komiksem. To je možná pravda, ale neskutečně silný příběh, jedinečné zpracování a Millerův um jej přesto řadí mezi to nejlepší, co můžeme u nás mezi komiksy nalézt.


Kniha vychází v nakladatelství Comics Centrum
Objednávat můžete například zde.

Frank Miller je dnes asi nejznámějším comicsovým autorem na světě. Na začátku své kariéry pouze psal scénáře ke slavným comicsům jako je DAREDEVIL, SPIDER-MAN nebo X-MEN. V roce 1983 už ale začal pracovat na svém vlastním díle pro nakladatelství DC. Stala se jí futuristická vize budoucnosti - RONIN. Kniha sklidila velký úspěch a Miller na ni navázal comicsy GIVE ME LIBERTY a HARD BOILED.

Roku 1986 oblékl do nového kabátu slavného BATMANA v asi jeho nejlepším příběhu - NÁVRAT TEMNÉHO RYTÍŘE. O tom, že dějiny mohou být i zábavné (samozřejmě i krvavé) dokázal comicsem 300, který vyprávěl o boji hrstky spartských válečníků proti obrovské přesile Peršanů v bitvě u Thermopyl. Nejúspěšnější se, ale stala jeho série SIN CITY. Město plné korupce, násilí, prostituce a zločinu navíc obdařil černobílou kresbou a atmosférou noir filmů.




Frank Miller - 300: Bitva u Thermopyl

SCÉNÁŘ: Frank Miller & Lin Varleyová
KRESBA: Gabriel Rodriguez
VYDAL: Comics Centrum  
STRAN: 88
ŽÁNR: Komiks

MOJE HODNOCENÍ: 95%