Jedna země rozdělená staletými boji. Dva králové usilující o nadvládu. Jedenáct mužů předurčených dávnými bohy k hrdinským činům… Stáváte se svědky ojedinělého a odvážného počinu. Podle dnes již kultovní fantasy Adama Andrese Wetemaa vytváří přední český kreslíř Petr Kopl monumentální několikadílný komiks, který si výpravností a epikou nezadá s širokoúhlým filmem. Co se úrovně zpracování a zamýšleného rozsahu týče, nemá tento projekt v dějinách českého komiksu obdoby. V prvním dílu čeká čtenáře velkolepý úvod do celé ságy. Budou svědky osudové věštby Bohů, zažijí legendární bitvu a tajuplná vědma jim v hádankách naznačí běh budoucích událostí. Začnou sledovat osudy prvních dvou z jedenácti Bohy vyvolených mužů a už v tomto dílu se k nemalé radosti fanoušků Wetemay objeví oblíbená postava moudrého, byť poněkud ješitného mluvícího havrana Caradaca.




I přes to, že první díl této legendy české fantastiky vyšel před více než dvaceti lety, stále na něj fanoušci nezapomínají. O čemž svědčí fakt, že se Wetemaa dočkala dotisku v podobě přílohy k časopisu Pevnost. Veronika Válková (rozuměj pravé jméno pseudonymu Adam Anders) ovšem neusnula na vavřínech a spolu s Petrem Koplem se pustila do velmi odvážného projektu. Převést tuto legendu do komiksové podoby.

Kdo je Adam Andres bylo dlouho tajemstvím a objevovali se mnohé dohady. Dnes je již jasné, že za tímto pseudonymem stojí Veronika Válková. Autorka, která kromě fantasy publikuje zejména knihy v oblasti vzdělávání a metodických příruček k učebnicím. 
Petr Kopl je v našich končinách velmi dobře známý především díky svému komiksovému ztvárnění nesmrtelného Sherlocka Holmese. S Veronikou Válkovou navíc spolupracuje již delší dobu například v naučné sérii Dobrodružné výpravy do minulosti. Tentokrát se spojili, aby českým čtenářům přinesli v komiksové podobě nejznámější počin této autorky.

První díl komiksového zpracování je stejně jako jeho knižní předloha úvodem do celého příběhu. Podrobně rozvíjí osudy jednotlivých jedenácti družiníků chromého krále Gudleifera, kterému bylo předurčeno, sjedonit po stovky let rozdělená království země Éllad. V prním sešitu tak mají čtenáři možnost spatřit bájnou bitvu, která Éllad rozdělila na dva znepřátelené tábory. To tomto epickém úvodu se přesuneme již k samotným družiníkům. V prvním díle se setkáváme se Sianem Hnědookým a s Dangrudem Zadumaným, jejich mládím v hlubokém lese a následnou výpravou do civilizovaného svě­ta.

Jak již bylo řečeno komiksové zpracování Wetemay má na svědomí sama autorka knižní předlohy společně s Petrem Koplem. Díky tomu mají fanoušci jistotu, že bude zachováno kouzlo původní knihy. Sama autorka prohlašovala, že tento počin je dělán jak pro ty, kdo se zamilovali do původního vydání, tak pro ty, kdo o Wetemae dosud neslyšeli. Čtenáři tak dostanou zhuštěnou podobu toho nejpodstatnějšího z celého příběhu z minimem nevysvětlených momentů. Přesto aby nebyli zkušení čtenáři ochuzeni, přidávají i pár detailů, které v knize nenajdeme. Jaké to jsou nechám tajemstvím, fanoušek Wetemay je jistě objeví.

Co se týče grafického zpracování, je tradičně na vysoké úrovni. Petr patří k nejlepším ve svém oboru a Veronika si nemohla vybrat lépe. Čtenáři se tak mohou nerušeně ponořit do skvělého příběhu a nasávat atmosféru zemí Éllad se všemi jeho detaily.

Komiksové zpracování Wetemay je ojedinělé a revoluční v mnoha ohledech. Ano, setkáváme se s komiksovými adaptacemi známých knih a příběhů. Ovšem aby se tak dělo i v českých poměrech je věc velmi neobvyklá. Za to rozhodně patří uznání a dík nakladatelství Zoner Press, které se i přes nejistý výsledek do tohoto pustilo. Otázkou ovšem zůstává, kdy se dočkáme dalších dílů, popřípadě zda vůbec.


Kniha vychází v nakladatelství Zoner Press.
Objednávat můžete například zde.

Veronika Válková vystudovala latinu a historii na FFUK a oba tyto předměty vyučuje na šestiletém Gymnáziu Na Pražačce v Praze 3. Sama je absolventkou výtvarné větve tohoto gymnázia.

Pod pseudonymem Adam Andres publikuje fantasy – dnes již kultovní sérii Wetemaa (více na www.wetemaa.cz).

Pro SPN napsala řadu učebnic dějepisu pro ZŠ a gymnázia a metodických příruček k těmto učebnicím. Má pravidelný sloupek v časopise Rodina a škola. Kromě psaní ráda cestuje po Evropě i mimo ni (nejraději na Island), hraje na klavír, fotografuje (zvlášť broučky), vyšívá, studuje cizí jazyky, učí se kreslit ve Photoshopu, zabývá se etymologií, antroponomastikou, vulkanologií a vůbec vším, co se kde šustne.



Adam Andres & Petr Kopl - Wetemaa I.

KRESBA: Petr Kopl 
VYDAL: Zoner Press  
STRAN: 160 
ŽÁNR: Fantasy, Komiks


MOJE HODNOCENÍ: 80%