Žárlivost, posedlost a rodinná čest mají fatální následky nejen pro komunitu přistěhovalců na okraji zdánlivě idylického městečka nedaleko Kodaně. Bylo zřejmé, že nejde o nehodu. Když ve vodách fjordu poblíž města Holbæk našli mrtvou mladou imigrantku s betonovou dlaždicí přivázanou k pasu, okamžitě přivolali i kriminální inspektorku Louise Rickovou. Oběť se jmenuje Samra a Louise brzy zjišťuje, že v dívčině krátkém životě se odehrála nejedna smutná událost. Kvůli napadení Samry a manželky Sady byl kdysi vyšetřován Samřin otec. Sada je přesvědčená, že kdyby dcera rodinu zneuctila, manžel by byl schopen ji zabít. Nicméně tvrdí, že jejich dcera nic špatného neudělala. Tak proč ji chtěli poslat zpátky do Jordánska? Samřina nejlepší kamarádka Dicte naznačuje, že by se mohlo jednat o vraždu ze cti. O několik dní později je brutálně zavražděna i Dicte a Samřina mladší sestra zmizí.

~~~~

Před vánoci dorazila na pulty českých knihkupců již druhá kniha od bestsellerové dánské autorky Sary Blædelové. Po knize Říkej mi princezno, nám nakladatelství Host přináší další případ komisařky Louise Rickové. Po problematice násilí na ženách, popřípadě znásilnění, se tentokrát autorka zaměřila na uzavřený svět imigrantských rodin a jejich problémů.

Sara Blædel patří k celosvětově uznávaným autorkám kriminálních románů. O čemž svědčí i množství cen, které za své knihy již posbírala. Největší věhlas si vydobyla právě románem Říkej mi princezno, který ji dostal do podvědomí čtenářů a který česky vyšel v roce 2013. Ani ve své další knize se Sara nebojí a pouští se na velmi tenký led. Pojďme nahlédnout do islámské rodiny očima vyšetřovatelů.

Když je ve vodách poblíž města Holbæk nalezena mrtvá dívka s přivázanou betonovou kostkou kolem pasu, vše nasvědčuje tomu že se jedná o vraždu ze cti. Jelikož dívka pocházela z islámské rodiny, kdy v jejich kultuře je zneuctění rodiny horší než smrt, vydávají se policisté právě po stopách nejbližších rodinných příslušníků. Na Louise Rickovou však čeká nejedno překvapení a střet s naprosto odlišnou kulturou, kde chápání zločinů je na naprosto jiné úrovni než jsme zvyklý v Evropě.

Autorka se nebála a pustila se do velmi ožehavého tématu. Přeci jen slýcháme dost často, že islamisté mají s něčím menší či větší problém. A právě pohled na vyšetřování vraždy okolo této komunity je velmi originální a odvážný. Protože se najde velmi málo autorů, kteří by se do toho mohli, nebo chtěli pustit. Tímto rozhodně autorka získává body navíc, přeci jen není jednoduché se odlišit a u severské krimi to platí dvojnásob. O to víc se pak autoři musí snažit, aby nezapadli do šedi průměru.


Sara opět přivádí na scénu svojí oblíbenkyni kriminální vyšetřovatelku Louise Rickovou. Oproti předchozímu dílu zde ubylo detailů z osobního života a více věcí se dozvídáme spíše v náznacích, přesto ani tato vedlejší dějová linie není nikterak zanedbatelná. Navíc jak u sérií bývá i zde najdeme odkazy na předchozí případ a události, které se udály v první knize. Díky tomu dostává kniha plastičnost a nepůsobí samostatným příběhem se stejnými postavami, ale plynule pokračuje v ději po skončení předchozího dílu.

Kromě pohledu ze strany policistů, ukazuje autorky a nelehkou situaci islámských rodin a hlavně žen na území Dánska. Kdy uzavřená komunita mezi sebe nikoho nepouští a před strachem ze zhanobení rodiny je schopná krýt i závažné zločiny. Tímto tématem autorka opět načíná závažné téma, stejně jako v její předchozí knize a právě toto se stává jejím poznávacím znakem. Sara ukazuje život takový jaký je, bez příkras a vyložených smyšlenek, kterýkoliv její příběh se může zrovna teď někde odehrávat a to je na tom to mrazivé. Ten pocit, že vše působí naprosto skutečně.

Oproti prvnímu dílu je vidět určitý posun, který autorka prodělala. Navíc dokázala uchovat tajemství vraha až do konce. Což například v Říkej mi princezno dokázal vnímavější čtenář uhodnout lehce za polovinou knihy. V této dánské autorce tak dostáváme dalšího zajímavého autora, který by neměl fanouškům příběhů z mrazivého severu uniknout.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Jen jeden život si můžete objednat například na jejich stránkách zde.

~~~~

Sara Blædelová (nar. 1964) pracovala jako novinářka a ředitelka televizních programů v dánské televizi. Je autorkou několika nebeletristických knih. V roce 1993 založila vlastní nakladatelství Sara B, specializované na detektivky. Roku 2004 vydala svůj první román Zelený prach, který získal cenu Dánské akademie kriminálního románu za debut. Věhlas si vydobyla románem Říkej mi Princezno (2005; česky Host 2013), který je její první knihou přeloženou do češtiny. Kromě toho je autorkou dalších čtyř románů. Hrdinkou všech šesti knih je inspektorka Louise Ricková. Sara Blædelová byla veřejností dvakrát zvolena nejpopulárnější dánskou autorkou.


~~~~


Sara Blædel - Jen jeden život / PŘELOŽIL: Miroslava Gajzlerová VYDAL: HOST / STRAN: 336 / ŽÁNR: severská krimi



MOJE HODNOCENÍ: 80%