Po nějaké době zde máme další rozhovor. Tentokrát odbočíme ze žánru fantastiky a vyzpovídáme autora pobuřující povídkové sbírky, která vyšla v nakladatelství Host.
Jan Folný dokázal svou knihou Buzíčci způsobit menší rozruch na českém literárním poli. Jeho kniha byla dosti probíraná a získala mnoho kladných kritik. Nutno říct, že zaslouženě. Jaký ale je Jan Folný a co chystá pro čtenáře?



~~~


1. otázka
Vaše poslední kniha Buzíčci způsobila na českém literárním poli menší rozruch, kdo je ale Jan Folný? Můžete nám říct něco málo o sobě?

Jsem vyhořelý učitel ze západních Čech, co rád čte, cestuje, pije a občas (za)píše, co vidí, slyší, prožívá. Momentálně žiju v Londýně.


2. otázka
Máte za sebou dvě knihy, které se zaměřují především na menšiny. Nebál jste se, jak je čtenáři přijmou? Přeci jen my Češi jsme poněkud konzervativní. 

Rozhodně jsem se nebál, jak čtenáři moje knihy přijmou. Nevím, jestli jsou Češi vyloženě konzervativní, ale číst o bisexuálech, gayích a lesbách jim určitě nevadí. Čechům vadí něco jiného: dát menšinám stejnou kvalitu života a stejná práva a výhody, jaké mají většinově orientovaní lidé.


3. otázka
S tím souvisí i má další otázka. Jak moc složité bylo najít nakladatele, který byl ochotný vaše dílo vydat? 

Zas tak složité to nebylo. Nakladatelství LePress, které vydalo moji knihu Od sebe / k sobě anebo třeba výbornou původní českou moderní pohádku Jura a lama, se zajímá o neheterosexuální tematiku programově. A nakladatelství Host, což je podle mě naše nejlepší nakladatelství, kde nevydávají jen světové bestsellery se skvělými obálkami, ale starají se i o původní českou literaturu, dokonce i poezii, vydalo Buzíčky, řekl bych, nikoliv kvůli tématu, ale díky textu samotnému.


4. otázka
Když se koukneme blíže na Buzíčky, je to opravdu různorodá sbírka povídek, každá psaná jinou formou. Jak bylo těžké toto zvládnout, přeci jen u každého autora lze najít nějaký styl, který je pro něj typický, ale u Buzíčků tomu tak není. Každá povídka je naprosto odlišná a originální, jakoby ji napsal někdo jiný. 

Jsem rád, že to na vás takhle působí – jako by každou povídku napsal někdo jiný. To byl záměr. Těžké to bylo, ale zároveň velmi zábavné a podnětné.


5. otázka
Po vydání knihy přišly velmi kladné ohlasy. Pamatujete si na nějaký, který vás opravdu překvapil, nebo obzvláště potěšil? 

Potěšil mě celkově pozitivní čtenářský ohlas na Buzíčky. Nejcennější jsou pro mě reakce, ve kterých se heterosexuální čtenáři přiznávají k tomu, že je překvapilo, že problémy neheterosexuálů nejsou témata nějakých exotických zvířátek, ale že jsou to věci obecně lidské, blízké všem. To volně cituju jednu z reakcí. Potěšilo mě, že čtenáři nevnímají Buzíčky jen jako poznávací výlet do pražského gay wild life parku, ale že je to pro ně o všeobecně platných tématech: o lásce, o vztazích, o strachu z toho být sám, o strachu z toho být s někým, o sexu, o násilí. 


6. otázka
Na závěr se zbývá jen optat, co chystáte pro čtenáře nového? Bude to něco stejně pobuřujícího jako Buzíčci, nebo necháte čtenáře odpočinout a zamíříte také k jiným tématům? 

Něco chystám. Ale zatím to pouze zraje. Zatím o tom pouze přemýšlím, sonduju ve svém okolí, pokládám lidem ve svém okolí podivné otázky… A pokud to uzraje a bude to stát za to, tak se to pak bude ještě muset utkat s mou leností. Nejsem ten typ člověka, co neustále něco píše. Vlastně píšu vždy jen v krátkých, ale intenzivních časových úsecích a jen tehdy, kdy ve mně nějaké téma exploduje, chce ven a onu lenost porazí. A téma té nové věci? Zatím neprozradím. Je to ale něco úplně jiného než Buzíčci a Od sebe / k sobě.


Moc děkuji Janovi za rozhovor a přeji hodně úspěchů v dalším počínání
~~~

Jan Folný - Narodil se v Karlových Varech. Vystudoval Pedagogickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Povoláním učitel českého a ruského jazyka, aktuálně vyhořelý. Autor knihy Od sebe / k sobě (LePress 2010), „nejlepší bisexuální novely Prahy 6 o Irsku všech dob“, v níž zúročil své zkušenosti a zážitky z tříletého pobytu v Irsku. V současnosti žije a pracuje v Londýně