Vypuklo komiksové šílenství! Simpsoni to právě znova rozjeli. Na skoro sto šedesáti stránkách se podívát do temných hlubin pod Kwik-e-martem, dozvíte se, co následovalo po vyhoštění všech učitelů ze Springfieldské základky, Spasitel se stane filmovou hvězdou a předmětem soudního sporu, v krátké reklamní mezihře zaútočí na špinavé manga výtvory Mistr Lesku, Levák Bob se dá ve jménu zločinu dohromady se svým největším protivníkem, Bart Simpson ovládne obchod s rybími šiškami a Homer se přihlásí do smrtící soutěže! 
Bude to šílená jízda, ze které se smíchy zblázníte!

~~~~

Z dnešní pomalu dospívající generace se najde jen málo jedinců, kdo se nesetkal s nejpopulárnější žlutou rodinkou na světě. Ano je řeč o Simpsonových. Více než dvacet let se s nimi setkáváme na televizních obrazovkách, ale jak se zdá to tvůrcům nestačilo, a tak pro fanoušky připravili i komiks na náměty tohoto populárního seriálu. U nás vychází pod hlavičkou nakladatelství Crew, které nám předkládá další sbírku příběhů této ztřeštěné rodinky, tentokrát s podtitulem Komiksové šílenství.

Tvůrce tohoto legendárního seriálu, asi netřeba moc představovat. Matt Groening je značka sama o sobě, vždyť z jeho hlavy pochází i neméně populární seriál Futurama. Fanoušci komiksů si zajisté vzpomenou i na crossover těchto dvou seriálů, který spojil populární postavy do nových ztřeštěných dobrodružstvích v komiksové knize SIMSPONOVI / FUTURAMA: PROPLETENÁ LAPÁLIE.

Stejně jako předchozí komiksové dobrodružství ze Springfieldu, je i Komiksové šílenství kompletem původních sešitů. Tentokrát na nás čeká šest delších příběhů, které jsou proložené kratičkými příběhy, popřípadě reklamou ve springfieldském duchu. Dohromady tak dostáváme 160 stran klasické Simpsonovské zábavy, která rozhodně dokáže zpříjemnit čekání na další díl v televizi.

Postupně se tak podíváme se do podzemí pod Apuovým krámkem (kde mimochodem čeká horská dráha, muzeum voskových figurín a duch kluka Mražmozka Stevea). Poté navštívíme Springfieldskou základku, když se Bartovi podaří zařídit deportaci učitelského sboru ze Spojených států. Poodhalíme tajemství reklam na Krustyho burgry a mnoho dalších dobrodružstvích Simpsonovic rodinky…

Kdo sleduje seriál v televizi jistě mi dá za pravdu, že poslední dobou nejsou Simpsonovi to co bývali. Nejvíce je to vidět právě na jednotlivých dobrodružstvích, které spíše parodují ostatní seriály, nebo filmy (krásný příklad je například Hra o trůny, nebo Pán prstenů). Samozřejmě atmosféra jim nechybí ani kouzlo, ovšem příslovečná originalita postupně ustupuje do pozadí. V komiksu je tomu právě naopak, zde se žádné vykrádání, ani narážky nekonají a fanoušci tak dostávají tu pravou Simpsonovskou zábavu.

Na druhou stranu je seriál u nás tak zakořeněn, že spoustě čtenářům bude chybět jeho dokonalý dabing a celková atmosféra. Přesto se to hlavní v komiksu podařilo zachytit a tak je právě komiks dobrou alternativou k televiznímu seriálu. Jediným hlavním mínusem tak zůstává stejně jako u ostatních knih, rozsah jednotlivých příběhů. Protože co si budeme povídat 160 stran na šest příběhů je prostě málo a i když zápletka rozhodně zaujme a pobaví není zde moc prostoru na větší rozvíjení.

Pro fanoušky, kteří se již do komiksových dobrodružství žluté rodinky pustili je Komiksové šílenství povinností do sbírky. Pro ostatní je příjemným osvěžením v záplavě Marvelovských superhrdinů. Protože příběhy Homera, Marge, Barta, Lízy a Magie prostě jen tak neomrzí.


~~~~

Matt Groening - Pochází z pěti dětí animátora a producenta Homera a učitelky Margaret Groeningových. Jeho starší bratr se jmenuje Mark a sestry jsou Patty, Lisa a Maggie. Jeho bratrancem je režisér a scenárista Craig Bartlett.

Během studia na Lincolnově střední škole v Portlandu byl studentským presidentem. Již tehdy kreslil. Potom vystudoval Evergreen State College v Olympii ve státě Washington, kde byl v posledním roce studia redaktorem školních novin.

V roce 1987 se oženil s Deborah Caplanovou, v roce 1991 se jim narodil syn Homer a v roce 1993 syn Abe. Manželství skončilo rozvodem v roce 1999.
V polovině 80. let 20. století se přestěhoval do Los Angeles, kde pracoval jako novinář. Mimo jiné pokračoval v kreslení komiksu Life in Hell (Život v pekle), který dosud vychází v mnoha novinách a byl vydán v sérii knih School is Hell (Škola je peklo), Love is Hell (Láska je peklo), Work is Hell (Práce je peklo) a The Big Book of Hell (Velká kniha pekla). Life in Hell si získal pozornost Hollywoodského producenta a zakladatele Gracie Films Jamese Brookse, který sháněl vatu do pořadu The Tracey Ullman Show vysílaného stanicí FOX. Požádal proto Groeninga o sérii krátkých skečů. Později byl formát rozšířen, 17. prosince 1989 byl poprvé odvysílán dvacetiminutový díl (v češtině Vánoce u Simpsonových). Pozornost, kterou nový seriál vzbudil, mu pak vynesla místo v hlavním vysílacím čase.

Je rovněž autorem surrealistického komiksu Akbar and Jeff, jehož postavičky se poprvé objevily v roce 1984 v Life in Hell.

Další velmi úspěšný Groeningův animovaný seriál Futurama se na obrazovkách objevil v roce 1999.

~~~~


Kolektiv autorů - Simpsonovi: Komiksové šílenství / VYDAL: Crew / STRAN: 160 / ŽÁNR: komiks



MOJE HODNOCENÍ: 80%