Vítejte na Klíčově, tajemné usedlosti v Nové Anglii, s mnoha dveřmi, které změní každého, kdo se do nich odváží vstoupit. A kde přebývá bytost plná nenávisti a zloby, která nebude mít pokoj, dokud se jí nepodaří otevřít ty nejstrašlivější dveře ze všech. Seznamte se s rodinou Zámkových, jimž je osudem předurčeno stát se strážci tajuplných zázračných klíčů. Nina, Tyler, Kinsey, Bóďa a Duncan se musejí každý zvlášť postavit svým strachům, zastavit šíleného vraha i plíživé zlo, skryté ve studni.

~~~~

Že to u nás hororový žánr nemá jednoduché, je celkem známá věc. Kromě Stephena Kinga u nás vycházejí tyto knihy velmi sporadicky, o komiksu ani nemluvě. Jedinou výjimkou a nadějí do budoucna je Kingův syn Joe Hill, který nám spolu s Gabrielem Rodriguezem přináší hororový komiks, který se v zahraničí těší značné oblibě fanoušků, bude tomu ovšem tak i u nás?

Joe Hill to na fanoušky zkouší na všech frontách, po jeho hororových knihách Černá krabice, nebo Rohy se tak můžeme setkat s jeho nejnovějším kouskem tentokrát ve formě komiksu. Joe spojil síly s talentovaným Gabrielem Rodriguezem a předložil nám hodně neotřelý a originální temný komiks, plný napětí a úžasných kreseb.

První díl série Zámek a klíč nás zavádí na úplný počátek. Rodinu Lockových (v češtině Zámkových) postihne velká tragédie a aby uprchli a skryli se před svým osudem stěhují se Lovecraftu, temného a zapomenutého koutu Nové Anglie. Ovšem ne nadarmo se říká osudu neunikneš, a tak ani na Zámkovi nečeká poklidný a ničím nerušený život.

Jak už si asi někteří fanoušci Joe Hilla zvykli, od autora nemůžeme čekat žádný happyend, nebo jednoduché rozuzlení. Joe si se čtenáři opět hraje a směřuje je tam kam on potřebuje. K tomu mu pomáhají i mistrné kresby Rodrigueze, které celý příběh, skvěle dotvářejí a v kombinaci s Hillovým scénářem a dialogy dávají dohromady opravdu mistrovský kousek.

Zámek a Klíč se zejména v Americe těší velké oblibě a jak je u nich zvykem, i tato série tam vychází v klasické sešitové podobě. Našim čtenářům ji přineslo komiksové nakladatelství Comics Centrum. V této první knize tak najdeme šest původních sešitů, kdy každý sešit obsahoval jednu kapitolu. Na výběr navíc máme jak z brožované, tak vázané verze. Osobně se přikláním k té vázané. Ano, je dražší, každopádně ale vydrží víc a navíc skvěle zapadá mezi další vázané kousky z tohoto nakladatelství.

Co se týče zpracování a překladu je opět na skvělé úrovni a výtek by se našlo opravdu pomálu. Přeci jen by se jedna našla. A to právě u překladu. Byť je Jan Kantůrek opravdový mistr mezi překladateli občas by nezaškodilo malinko ubrat a něco málo nechat v původním znění. Přeci jen Lockovi - Zámkovi znějí líp v originále, než v překladu. Každopádně je to spíše o názoru a vkusu každého z nás.

Autoři rozehráli příběh s velkým potencionálem, který rozhodně potěší každého hororového fanouška. Byť se jedná o začátek série, rozhodně se nudit nebudete, o to se Hill postaral a rozhodně bude zajímavé sledovat, kam dál bude tato série směřovat, protože dobrých hororových dílek je v naší zemi jako šafránu.


Tímto bych chtěl poděkovat Comics Centru za poskytnutí recenzního výtisku. Komiks Zámek a klíč: Vítejte v Lovecraftu můžete objednat například zde.

~~~~

Joe Hill je americký spisovatel a autor komiksů. Narodil se 4. června 1972 v Hermonu, Maine. Nyní žije v Nové Anglii, což je oblast, kterou tvoří 6 států na severovýchodě USA, včetně Maine. Zatím vydal dva romány, Černá krabice a Rohy, a sbírku povídek 20th Century Ghosts. Je spoluatorem komiksové série Locke & Key. Jeho rodiči jsou Stephen a Tabitha Kingovi.

Joe Hillstrom King je druhým dítětem Stephena a Tabithy Kingových. Má dva sourozence, starší sestru Naomi Rachel a mladšího bratra Owena Phillipa. Všichni jsou si velmi podobní. Z rodiny se jediná Naomi se nevěnuje literatuře. Joe má se svou ženou Leanorou tři děti.

~~~~


Joe Hill - Zámek a klíč: Vítejte v Lovecraftu / VYDAL: Comics Centrum / STRAN: 168 / ŽÁNR: komiks



MOJE HODNOCENÍ: 80%