Libby Dayové bylo sedm, když se její matka a dvě sestry staly oběťmi „satanistické vraždy“ v kansaském městečku Kinnakee. Libby přežila – a u soudu se proslavila svědectvím, že je zabil její patnáctiletý bratr Ben. O pětadvacet let později ji vyhledají členové neoficiálního spolku zaměřeného na notoricky známé zločiny. Doufají, že objeví důkazy svědčící o Benově nevině. Libby zase doufá, že na své tragické minulosti něco vydělá… Psychothriller Temné kouty (2009) americké bestselleristky Gillian Flynnové, autorky kultovních kriminálních románů Zmizelá (2012) a Ostré předměty (2006), vyhlásil časopis Publishers Weekly nejlepší knihou roku. Hlavní roli v připravované filmové adaptaci ztvární Charlize Theronová (držitelka Oscara za snímek Zrůda).

~~~~

Bestsellerová autorka Gillian Flynnová si již i u nás vydobyla své místo na výslunní. Po úspěchu Ostrých předmětů a Zmizelé, tak nakladatelství Knižní klub přichází s třetí knihou od této oblíbené autorky. Jaká ovšem je nejnovější Flynnová? A dokáže navázat na úspěch svých prvních knih? Pojďme nahlédnout do Temných koutů.


Gillian Flynnová již od mala trpěla zvláštní oblibou pro hororové a krvavé příběhy. Sama o sobě tvrdí, že byla podivné dítě. Jak se zdá, obliba v děsu a krvi u ní přetrvala až do dospělosti. Jak se můžeme přesvědčit v jejích knihách. Břitký a místy dost naturalistický styl psaní je pro tuto autorku typický, stejně jako schopnost zvedat čtenářům hladinu adrenalinu v krvi.

Libby Dayová si sebou již navždy ponese hrůzné vzpomínky na dětství. Je to již více než čtvrt století co její rodinu postihla nepředstavitelná tragédie, kdy její bratr Ben postupně vyvraždil celou rodinu. Dnes už vzpomínky na tuto děsivou událost vybledly a jedinou připomínkou je tak jediná přeživší Libby a její šílený bratr Ben.

Libby je tak parádní kandidátkou na psychologa, který jí pomůže z jejích nočních můr a traumat. Ovšem to by nebyla Flynnová aby příběh řádně neokořenila. Místo křehké osoby, kterou pronásledují noční běsy, je Libby pěkně vypočítavá a zhýčkaná mrcha, která v životě nemusela na nic šáhnout. Jelikož až do dnes žila z fondů, které dostala díky svému osudu. Ovšem zlatá žíla postupně vysychá a Libby zvyklá na svůj životní standard se bude muset poohlédnout po nových zdrojích. Díky tomu se setkává s lidmi, které zajímají staré případy a Libby je tak konfrontována s faktem, že se té osudné noci nemuselo vše stát tak jak si až do dnes myslela.


Autorka opět rozehrává psychologickou hru plnou napětí. I díky kapitolám kde se v ději vracíme k osudné noci tak získáváme celkový náhled na události, které se staly a mají následovat. Navíc se neomezujeme pouze na úhel pohledu Libby, ale i její mrtvé matky a šíleného Bena. Už jsme si mohli zvyknout, že Gillian má mimořádný cit pro dávkování napěti. A právě díky tomuto prokládání děje jej dostáváme plnými doušky.

Opět nás budou trápit lehké náznaky a nejasnosti, které čtenáře nenechají klidnými až do samého závěru. Vraždil opravdu šílený syn? A pokud ano, tak proč? Ne nadarmo jsou knihy Gillian Flynnové ceněny na všech frontách a i když můžou některé scény být pro slabší povahy trochu drsnější, jedná se o to nejlepší co můžeme v daném žánru najít.

Fanoušci filmových adaptací navíc mohou zaplesat, protože právě Temné kouty by měli být po Zmizelé druhým filmem, který se podle knih této autorky chystá. V hlavní roli Libby se můžeme navíc těšit na Charlize Theron, která si jistě brousí zuby na dalšího oskara. A proč ne právě za roli bezcitné mrchy Libby Dayové.

Tímto bych chtěl velmi poděkovat nakladatelství Knižní Klub za poskytnutí recenzní kopie. Knihu Temné kouty můžete zakoupit například zde.

~~~~

Gillian Flynnová je americká spisovatelka a bývalá televizní kritička pro Entertainment Weekly.
Je autorkou tří thrillerů publikovaných v osmadvaceti jazycích: Ostré předměty (Sharp Objects) získaly CWA New Blood Dagger Award a byly nominovány na Edgar Award za nejlepší debutující román roku 2006, Temné kouty (Dark Places) vyhlásil časopis Publishers Weekly nejlepší knihou roku 2009 a Zmizelá (Gone Girl), jež vyšla v létě 2012, se do počátku následujícího roku udržela mezi trojicí nejprodávanějších knih podle listu The New York Times. Gillian Flynnová žije v Chicagu s manželem a synem.


~~~~


Gillian Flynn - Temné kouty / VYDAL: Knižní klub / STRAN: 448 / ŽÁNR: současná literatura, detektivka, thriller



MOJE HODNOCENÍ: 90%