Válka skončila, Clary chodí s Jacem a snaží se stát dobrou lovkyní stínů. Nic ale není bez kazu. Simon má stále větší potíže, nemluvě o tom, že chodí se dvěma krásnými a nebezpečnými dívkami, které jedna o druhé nevědí. A na Clary s Jacem číhá jejich nejhorší noční můra...





~~~~


To, že je young adult žánr na vzestupu, je obecně známá věc. Můžeme se podívat i na jednotlivá nakladatelství, která se všemožně snaží své knihy takto označovat. Mezi jedny z nejúspěšnějších sérií tohoto žánru patří bezpochyby i Nástroje smrti. Není proto divu, že se autorka rozhodla z původní trilogie vytvořit sextalogii, jejíž čtvrtý díl nám Knižní klub právě přináší.

O tom, zda Cassandra Clare rozšířila tuto sérii z pouhé vypočítavosti, nebo vyslyšela přání mnoha fanoušků, kteří toužili po pokračování příběhu Clary a Jace, se můžeme pouze dohadovat. Faktem zůstává, že Nástroje smrti prostě táhnou a nějakou dobu ještě budou přitahovat nové čtenáře.

Po epickém finále třetího dílu, se vracíme za známými hrdiny, kteří se snaží vrátit svůj život do "normálních" kolejí. Valentine byl poražen a nové dohody mezi podsvěťany a lovci stínů dávají naději do budoucna na vcelku spokojený život. Ovšem ne všem se nové smlouvy zamlouvají a chtějí získat více moci pro sebe.

Na pozadí těchto mocenských bojů se Simon ocitá uprostřed mlýnských kamenů, které na něj tlačí a nutí ho, na kterou stranu se přidá. Protože kdo má mezi svými řadami světlomilce, má nespornou výhodu před ostatními. Ani Jace na tom není o moc lépe. Sužován neustálými nočními můrami se potácí na hranici zhroucení a zdá se, že mi nikdo nemůže pomoci.

Cassandře se kupodivu podařilo navázat na vcelku ukončený děj původní trilogie nenásilnou formou a dál rozvíjí příběhy jednotlivých postav. Město padlých andělů se kupodivu netočí hlavně kolem ústřední dvojice celé série, ale zejména kolem Simona. Pro někoho zklamání, po někoho příjemné oživení, přeci jen i Simon patří mezi hlavní postavy. Přesto fanoušci Clary a Jace nemusí smutnit i s nimi se setkáme a užijeme si vcelku napínavé chvilky.

Přesto se nedá ubránit pocitu, že chvílemi autorka příběh příliš natahuje  a zbytečně vaří z vody. Pozitivní je, že i když byl Valentine poražen dokázala najít velmi slušnou náhradu. Navíc zde není jisté kdo stojí za všemi událostmi. I tak ovšem čtvrtý díl zkušené čtenáře nijak neohromí, spíše se zde projevuje fakt, že se jedná o spojnici s původní trilogií a autorka si připravuje půdu na další pokračování. O čemž dostatečně svědčí i samotný konec knihy.

Pro koho je tato kniha určena je patrné od samého prvopočátku. Fanoušci zaplesají a nadšeně se pohrnou do pokračování původních Nástrojů smrti. Ostatním doporučím rozhodně začít od prvního dílu, protože byste byly naprosto ztraceni. Příběh prostě pokračuje a nevyplácí se začínat od prostředka. Každopádně teď nezbývá než čekat na další díl s očekáváním co si Cassandra připravila pro fanoušky dál.


Tímto bych chtěl poděkovat Knižnímu Klubu za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Město ze skla můžete objednat například zde.¨

~~~~

Cassandra Clare se narodila americkým rodičům v Íránu a většinu dětství strávila cestováním po světě se svojí rodinou. Do deseti let žila ve Francii, Anglii a Švýcarsku.
Po střední škole žila v Los Angeles a New Yorku, kde pracovala v různých časopisech. Na knize Město z kostí začala pracovat v roce 2004, inspirována Manhattanem.






~~~~


Cassandra Clare - Město padlých andělů (Nástroje smrti #4) / PŘELOŽIL: Eva Maršíková VYDAL: Knižní Klub / STRAN: 384 / ŽÁNR: sci-fi, fantasy, young adult



MOJE HODNOCENÍ: 75%