Život Jamieho Carpentera už nikdy nebude jako dřív. Jeho otec je mrtvý, matka nezvěstná a on sám byl zachráněn na poslední chvíli neznámým mužem jménem Victor Frankenstein. Jamie je odvezen do zvláštního Oddělení 19, kde je zařazen do utajené organizace zodpovědné za kontrolování nadpřirozena. Za pomoci členů tajné organizace se Jamie vydává na dobrodružnou a nebezpečnou misi, na které se pokusí zachránit matku ze spárů zla.
Příběh Oddělení 19 nás provede skrz historii po celé Evropě, ale i dále – z dlážděných uliček viktoriánského Londýna až do New Yorku v době prohibice, z ledových pustin arktického Ruska až do zrádných hor Transylvánie. Zčásti moderní thriller a zčásti klasický horor je plný záhad a bojů a přináší takovou míru napětí, že knížky s Darrenem Shanem vedle něj vypadají jako romantické komedie.

~~~~

Co když Stokerův Dracula není jen smyšlenka a svět 19. století brázdili taková jména jako profesor Abraham van Helsing, Jonathan Harker nebo Victor Frankenstein? Will Hill nechává znovu ožít známá jména dnes již klasických románů v nejnovější honbě za upíry s nádechem jednadvacátého století.

Will Hill byl již od mala fascinován upírskou tématikou, hodně tomu napomohl i fakt, že vyrůstal v severovýchodní Anglii, v oblasti, která je upíří mytologií prostoupena. Není proto divu, že se po několikaleté práci pro jedno nakladatelství, vrhl ke klávesám počítače a sepsal debut, v němž se to upíry jenom hemží. Vysoce cenění debut se v autorově domovině dočkal velmi vřelého přijetí a díky nakladatelství MOBA mohou pod roušku tajemství Oddělení 19 nahlédnout i čeští čtenáři.

Jamie Carpenter již nikdy nebude vidět svět tak jako dřív. Od chvíle kdy zemřel za podivných okolností Jamieho otec uplynuly více než dva roky a Jamiemu hrozí obrovské nebezpečí, jeho matku někdo unesea nyní mu na prahu stojí neznámý muž jménem Victor Frankenstein, ano přesně ten Frankenstein. Přivádí Jamieho do tajné organizace jménem Oddělení 19, která je pověřena dohledem nad nadpřirozenem. Jamie se tak vydává na nebezpečnou cestu za záchranou matky a historií svojí rodiny.

Department 19 je v mnoha ohledech zvláštní kniha. Autor se nebál a sáhnul po všeobecně známých postavách jako Frankenstein, Harker, Van Helsing a další. Jako malou připomínku nejslavnějšímu upírskému románu se setkáme i se samotným Bramem Stokerem. Díky tomu na vás kniha bude působit známě, i když ji budete držet prvně v ruce. Použití všeobecně známých faktů v nových příbězích je vždy ošemetné a velmi záleží na autorovi jak se s tím popasuje. A nutno říct, že zde Hill obstál velmi důstojně.

Náročnější čtenáře asi kniha nikterak neosloví, přeci jen ani na ně není zaměřená. Tou hlavní kategorií jsou dospívající čtenáři a ty se budou bavit královsky. Na čtenáře čeká napínavý příběh plný akce, napětí a bojůvek mezi upíry a vládními agenty. Tento mix upírů a současného světa je naštěstí na hony vzdálený Stmívání a podobným ehm... knihám. Takže kdo očekává nagelované bledé mladíky a tunu romantiky, nechť se obrátí někam jinam.

Za co lze MOBU rozhodně pochválit, je zpracování knihy, obálka má úžasný sametový povrch, který je neuvěřitelně příjemný na dotek. Navíc potěší i grafické odlišení současného příběhu od toho, který se odehrává v minulosti a dává celkový pohled na příběh včetně detailů. Jedinou kaňkou na celkovém dojmu zůstává fakt, že korektorovi sem tam uteklo nějaké to písmenko, které pak malinko kazí celkový dojem.
Utajená mise zaujme všechny fanoušky upíří tématiky a přestože není  primárně určena pro starší čtenáře i oni v ní mohou najít zalíbení, protože kniha je napsána velice čtivou formou, příběh má navíc potřebnou dynamiku a spád. Všem, kterým se kniha zalíbí tak nezbývá než čekat na další díl.


~~~~


Will Hill pracoval několik let v nakladatelství, než své zaměstnání opustil, aby se mohl plně věnovat psaní Departmentu 19. Vyrůstal v severovýchodní Anglii, v oblasti, která je prostoupena upíří mytologií – a místní legendy byly pro mladého Willa neodolatelným lákadlem. Jeho fascinace tímto tématem je také cítit v jeho vysoce ceněném debutu, který v Anglii vyvolal veliké nadšení. V současné době žije Will Hill s přítelkyní v Londýně a svůj čas rozděluje mezi zírání z okna a civění na monitor. Druhá z těchto činností bývá většinou produktivnější.



~~~~


Will Hill - Department 19: Utajená mise  VYDAL: MOBA / STRAN: 336 / ŽÁNR: sci-fi, thriller, horror



MOJE HODNOCENÍ: 75%