Bývalý agent Cotton Malone se na vlastní kůži přesvědčil, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. Původně jen chtěl vzít syna na prázdniny do Dánska, ale nedokázal odmítnout přátelskou službu své bývalé nadřízené: slíbil ji, že s sebou vezme také patnáctiletého kapsáře Iana a na londýnském letišti ho předá policii.

Po přistání se z údajných policistů stanou únosci a oba chlapci zmizí. Zoufalý Malone pochopí, že se znovu nedobrovolně zapletl do vysoké zpravodajské hry - tentokrát ovšem nejde jen o geopolitickou moc, ale také o šokující tajemství z tudorovských dob, které by mohlo otřást současnou podobou Británie. Co když skutečně existuje dokument, který by Angličany přinutil opustit Severní Irsko? Co když skutečně lze napadnout legitimitu poslední tudorovské královny Alžběty I.?

Odpovědi na tyto otázky zajímají především CIA, která jich hodlá zneužít k vydírání britské vlády. Do čela tajné operace Královský klam je jmenován Blake Antrim, který ovšem při plnění úkolu sleduje i své osobní, ryze sobecké cíle... Zoufalý Malone se tak ve snaze o záchranu života unesených chlapců sám ocitá ve smrtící smyčce, z níž vede jen jediná cesta: zmocnit se klíče k pravdě a zabránit děsivým důsledkům, které by dávné tajemství mělo na současný svět.

~~~~


Cotton Malone se vrací v nejnovějším pokračování thrillerů z pera bestsellerového autora Steva Berryho. Co čeká na Maloneho tentokrát a kam povedou jeho kroky po odchodu z aktivní služby? I když již nepatří mezi agenty, problémy se mu vůbec nevyhýbají, ba právě naopak. Cotton se tak musí vydat po dávných tajemství Tudorovců, aby mohl opět žít svůj poklidný život ve výslužbě.


Steve Berry právoplatně patří mezi nejprodávanější autory ve svém žánru. Pro mnohé dokonce trumfuje i ikonu tohoto žánru Dana Browna. Fanoušci si již za ta léta zvykli, že Berry rok co rok přináší nový thriller nabitý akcí, napětím a mystikou. Tento rok se mohou fanoušci těšit na nové dobrodružství Cottona Maloneho, který ani přes tolik pokračování, stále neztrácí na oblíbenosti.

Cotton Malone je se svým synem na cestě do Dánska. Pouze s malou odbočkou. Svým bývalým spolupracovníkům slíbil malou výpomoc. Cestou z USA předají ve Velké Británii místní policii patnáctiletého kapsáře. Proč také ne. Zdrží je to maximálně dvě hodiny a můžou díky tomu cestovat první třídou. Vcelku výhodný obchod zdá se.

Po předání výrostka se jaksi věci ovšem zvrtnou a ze strážců zákona se stávají únosci, kteří kromě nezvedeného mladíka mají i Maloneho syna. Cotton rázem pochopí, že zde jde o daleko víc než se na první pohled mohlo zdát. Bývalý agent se tak vydává po stopách dávných tajemství, aby zachránil svého syna.


Steve Berry se vrací v plné síle, a po několika slabších dílech, je zde zpět přesně takový jakého ho fanoušci zbožňují. Steve opět rozehrává hru plnou napětí a akce, při které se bude čtenářům tajit dech. Kniha je opět plna historických faktů umě smíchaných s fikcí, přesně jak se na mistra žánru sluší a patří. Ovšem i přesto, že se jedná o smyšlený příběh opět je umě zakomponovaný do skutečného světa, že čtenář může být chvílemi na vážkách co jsou fakta a co fikce.

Na propracovanost světa a postav, které se v něm pohybují si již čtenáři u Berryho zvykli. Opět zde nenajdeme pouze kladné a záporné charaktery, ale skutečné lidi, se skutečnými problémy a vlastnostmi, které tvoří každého z nás. I díky tomu se autor nesmazatelně zapsal mezi nejprodávanější autory svého žánru. I díky tomu se jeho knihy čtou jedním dechem a jsou mezi čtenáři tolik oblíbené.

Královský klam potěší všechny autorovy fanoušky, protože se Berry opět vrátil v plné síle a dokazuje, že patří po právu mezi nejprodávanější autory. Navíc se díky jeho knihám, můžeme dozvědět i něco z historie, zde je to konkrétně doba Tudorovců, a to jistě ocení nejeden fanoušek mysteriózních thrillerů. Po zhltnutí Královského klamu tak nezbývá než čekat opět na další rok a přemýšlet co si pro nás autor přichystá tentokrát.

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Královský klam si můžete objednat například na jejich stránkách zde.

~~~~

Steve Berry - Americkému spisovateli Stevu Berrymu (*1955) lze věřit, že to s nevýdělečnou organizací History Matters (Jde o dějiny), kterou k podpoře a uchování dějinného dědictví založil se svou ženou Elizabeth, myslí vážně. Berrymu skutečně jde o dějiny, jak potvrzuje už deset let každou novou knihou. V centru jejich akčního dobrodružného děje stojí vždy nějaká nevyřešená historická záhada, tajemství, prorůstající výhonky až do současnosti, již může stejně tak obohatit, jako ohrozit.

Se Šifrou mistra Leonarda se před deseti lety prohnala světem brownovská mánie, na niž navázaly desítky jiných autorů. Někteří tak činili s ohledem na lukrativnost takového počínání, jiní – a těch bylo výrazně méně – vítali zájem o tento subžánr, protože jim umožnil najít čtenáře, k nimž by bez Browna hledali cestu mnohem spletitěji.

Steve Berry je jedním z nich. Od roku 2003 vydává rok co rok jednu knihu s provokativní historickou premisou: do přitažlivého zábalu spekulace halí Jantarovou komnatu, Rasputina, Alexandrijskou knihovnu, templáře, Kolumba, Napoleona, čínské císaře, nově také Tudorovce... A kdybychom chtěli být pedantičtí, museli bychom zdůraznit, že první romány mu sice vyšly v roce 2003, kdy naplno zazářil Brownův fenomén, ale napsal je už počátkem devadesátých let. Za dvanáct let nashromáždil 85 odmítnutí nakladatelů, než mu nakladatelství Ballantine vydalo právě Jantarovou komnatu.

Trpělivost, kterou Berry přičítá disciplíně získané od jeptišek v katolické škole, do níž chodil, přinesla začínajícímu autorovi zadostiučinění. Dnes se jeho romány pravidelně umísťují na horních příčkách i těch nejprestižnějších amerických žebříčků, respektive světových, protože Berryho romány vycházejí ve více než 50 zemích.

Berry v současnosti píše na plný úvazek, už nedělí svůj čas mezi advokátní praxi a úniky od reality v podobě pár hodin psaní ukradených z kraje běžného pracovního dne. Už má dost času na náročné a důkladné rešerše pro každou knihu, které spolknou půl roku, a pak na celý jeden rok psaní.

~~~~


Steve Berry - Královský klam / PŘELOŽIL: Hana Pernicová VYDAL: DOMINO / STRAN: 416 / ŽÁNR: thriller, mysteriózní



MOJE HODNOCENÍ: 90%