Paralelní světy se navzájem podobají. Někdy jako vejce vejci, jindy jako améba velrybě.
V realitě, do níž se JFK a jeho přátelé dostali, není Francisco Pizarro tím, koho známe z naší historie. Ale i tady jeho srdce postihla nemoc, kterou vyléčí jen zlato. Aby naplnil svou touhu po bohatství, vydává se do centra tajemné říše Inků, do bájného Zlatého města. I John F. Kovář a jeho přátelé se potřebují dostat do Zlatého města, i když z naprosto odlišného důvodu: chtějí se prostě vrátit domů.
S profesorem von Wonderem, který toho vzhledem ke svému zranění už moc nenachodí, s Pizzarovými hrdlořezy v zádech a indiány pohrdlivě shlížejícími na snažení hrstky bílých dobrodruhů se to zdá být téměř nemožné. Jisté je jen jedno — někteří v horách zahynou.

Svůj svět si musíme zasloužit!

~~~~

JFK se svými parťáky procestoval už hodně světů. Navíc od doby kdy zanikla agentura mu nezbývá nic jiného než jednat na vlastní pěst a snažit se tak protlouct životem. V minulém díle JFK s Vincentem Vegou objevili profesora von Wondera, který jako zázrakem přežil restart série a i přesto že přišel o nohy stále dokáže být platným členem týmu.

Páni zakladatelé usoudili, že je na čase vyzkoušet čerstvou krev a tak přizvali do týmu naprostého benjamínka. Petr Totek tak dostal možnost napsat svou první knihu a jelikož spravuje fanovské stránky o agentovi JFK, bylo nasnadě, že jeho dílo bude spadat právě do tohoto univerza. A tak je Zlaté město dalším dílem této nekonečné fantasy/sci-fi série.

Poté co JFK, Vincent Vega a profesor von Wonder museli opustit realitu, která spadala do období vylodění spojenců v Normandii, se ocitli neznámo kde. Tedy přesněji řečeno cca 15 metrů nad hladinou moře, které je vítalo s otevřenou náručí. Po této menší anabázi s vodou se trojici podaří dostat na břeh a zjišťují že Francii druhé světové války vystřídala středověká Jižní Amerika v době největšího vlivu conquistadorů. Pokud odsud budou chtít zmizet, nezbývá jim než se vydat do bájného zlatého města Inků, kde je údajně ukrytý portál, kterým mohou projít do dalšího světa.

Byť už byl JFK na všech možných i nemožných místech, džungle a bájné město Inků mezi nimi až doposud chybělo. Díky tomu se ani ve 32 díle JFK neopakuje a i nadále navštěvuje nové a nové reality. Bohužel i přes poměrně originální námět trpí příběh některými nováčkovskými nedostatky. Občas to vypadá, že autor studoval filmovou školu, jelikož některé prostřihy se hodí spíše do filmu nebo seriálu než do knihy. Stejně tak si neužijeme moc popisu a i dialogy jsou spíše na jednodušší bázi.

I přes tyto nedostatky se ovšem nedá říct, že by Zlaté město bylo špatným pokračováním. Nechybí akce, napětí i nějakého toho zvratu se dočkáme. Přesto se připravte na zběsilou jízdu, kdy chvílemi nebudete vědět jak je možné, že jste se tak rychle přenesli z moře až na úpatí hor, kde na nás čekají staří Inkové.

Petr Totek se i přes moji kritiku zhostil svého úkolu se ctí a až získá více zkušeností jistě v něm najdeme dalšího autora, který se na českém fantastickém poli neztratí. Zlaté město tak posouvá příběh dál a nedělá nikde zbytečnou odbočku. Takže jakmile fanoušci tuto jednohubku slupnou, nezbude než čekat, až se objeví další díl této nekonečné série, která je i nadále mezi fanoušky velmi oblíbená.

~~~~


Petr Totek - Narodil se 14. 11. 1975. Psát začal relativně pozdě, na svém kontě má několik děl drobnějšího rázu pro fanovské stránky JFK. Jeho první publikovanou prací je povídka Lovec. Působí jako správce fanovských stránek literární série Agent JFK a stránek příznivců díla Miroslava Žambocha.







~~~~


Petr Totek - Zlaté město (Agent JFK #32) VYDAL: Triton / STRAN: 192 / ŽÁNR: sci-fi, akční fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 75%