Mistrovský autorský comics Erica Powella v sobě mísí hororové prvky s drsností gangsterek a svérázným humorem inspirovaným Monty Pythons.

Ten beze jména, páter monster, přišel před lety do města a založil gang mrtvých. Ani s nekonečnými rezervami vojáků nedokázal rozšířit svůj vliv na oblast ovládanou bossem Labraziem a jeho neporazitelným vymahačem, Goonem. Jestliže páter objeví Goonovo nejukrývanější tajemství, rovnováha sil se asi nejspíš navždy změní!
 A můžete se vsadit, že překročí-li Goon hranice Lonely Street nevzejde z toho nic než utrpení.

~~~~

Comicsová nakladatelství na nás chrlí jeden komiks za druhým a tak by si měl každý přijít na své. Jenže jak se v nich vyznat, které dílko stojí opravdu za přečtení? V listopadu loňského roku vydalo Comics Centrum mistrovský kousek od Erica Powella, který rozhodně spadá do kategorie #musthave. Tvrďák Goon v sobě mísí prvky hororu, starých gangsterek a svérázného humoru ve stylu Monty Pythons, díky nadchne všechny fanoušky tak trochu jiných superhrdinů.

Za kresbou i texty Goona stojí Eric Powell. Powell se již podílel na tvorbě několika známých komiksových sérií (Hellboy: Weird Tales, Star Wars Tales, The Incredible Hulk, The Avengers…), ale až díky Goonovi se dostal do hlubšího podvědomí fanoušků. Tato neotřelá a zábavná série mu přinesla skutečný úspěch, podtržený pěti cenami Eisner Award.

The Goon vycházel původně jako minisérie v nákladu samotného autora. Po vřelém přijetí fanoušky se v roce 2003 dočkal také souborného vydání, do kterého máme možnost nahlédnout i u nás díky nakladatelství Comics Centrum, které jej vydává s pevným přebalem s podtitulem Nic než utrpení.

Komiks v sobě spojuje zdánlivě nespojitelné, mix gangsterský filmů, béčkových hororů a westernu, okořeněný originálním humorem ala Monty Python, může na první pohled působit jako hodně přeplácaný dort, který mají na svědomí pejsek a kočička. Ovšem světe div se, tady to vážně funguje a to tak, že se nebudete moct odtrhnout od stránek a budete hltat další a další dobrodružství drsňáka Goona a jeho parťáka Frankyho.

Úspěch komiksu z větší či menší části vždy leží na bedrech hlavních hrdinů. A zde nám Powell předložil hodně nesourodou dvojici, která funguje v naprosté symbióze s skvěle se doplňuje. Samotný název komiksu a zároveň jméno hlavního hrdiny má v překladu několik významů. Nás bude nejvíce zajímat rváč, nebo nájemná mlátička, protože toto dokonale vystihuje Goona. Goon si opravdu nebere žádné servítky. Dokonale se drží hesla - Nejdřív mlať, potom mluv. Díky tomu se ho dokonce bojí  i nemrtví. Opravdu toho moc nenamluví a radši používá pěsti, nebo cokoliv, co je zrovna po ruce, ovšem to neznamená, že by měl být jednodušší, nebo dokonce hloupý. Naopak, Goon má pod čepicí. O to abychom nebyli ochuzeni o zábavné dialogy se v příběhu stará spíše jeho parťák Franky, Goonova pravá ruka.

Příběh je rozdělen do pěti kapitol s prologem a závěrečnou třístránkovou minipovídkou. Občas je vyprávění efektně přerušeno „dobovými“ reklamami dovedenými na samý okraj absurdity a u kterých budete kroutit hlavou jak tohle dokázal někdo vymyslet. Příběhy z jednotlivých kapitol na sebe sice nijak zvlášť nenavazují ovšem spojuje je hlavní dějová linie, která se line celou knihou. Na Goona tak čeká záplava zombie, duchové, rybolidi, hejkal, hladoví pomocníci Santa Clause a spousty dalších tvrdých parchantů.


Pokud vás už omrzely všichni ti Marvelovští superhrdinové ve stylu Supermana, Iron mana a spol., je Goon tou pravou volbou. Všem, kdo dají tomuto tvrďákovy šanci, se odvděčí skvělým zpracováním, tunami bitek a záplavou skvělých hlášek, které vás dostanou pod stůl.



Tímto bych chtěl poděkovat Comics Centru za poskytnutí recenzního výtisku. Komiks Goon #1: Nic než utrpení můžete objednat například zde.

~~~~

Eric Powell (8.dubna 1975) je komiksový scénárista a kreslíř samouk žijící v Lebanonu v Tennessee, který je nejlépe známý jako autor komiksu The Goon.









~~~~


Eric Powell - Goon #1: Nic než utrpení / PŘEKLAD: Václav Dort, Martin Trojan VYDAL: Comics Centrum / STRAN: 144 / ŽÁNR: komiks



MOJE HODNOCENÍ: 90%