Na břehu řeky Baztán, v jednom z nejmagičtějších míst Baskicka, je nalezena záhadně zavražděná mladá žena. Téměř čtyřiadvacet hodin poté je zjištěna souvislost s měsíc starou vraždou jiné dívky.

Amaia Salazarová, inspektorka z oddělení vražd, jíž byl případ přidělen, se tak vrací zpět na místo, kde se narodila a odkud vždycky toužila odejít. Amaia bojuje na dvou frontách: na té profesionální vyšetřuje sérii vražd, která velmi zneklidňuje místní obyvatele; a na osobní, spletité a emocionální, jež bude plná zvratů a překvapivých momentů.

Amaia pronásleduje rituálního vraha, inspirovaného silnou psychosexuální symbolikou tradiční baskické mytologie, který bude pokračovat ve svém řádění, zatímco ona bojuje proti profesní žárlivosti některých svých kolegů, proti dávným nevyřešeným konfliktům se svými sestrami a proti ponurému tajemství, jež poznamenalo jejich dětství a které se vrací, aby ji dál trápilo...

~~~~

V dnešní záplavě severských autorů se čtenáři pomalu, ale jistě ztrácí, a tak je vždy příjemné zjistit, že nějaké nakladatelství přineslo kvalitní detektivku odněkud jinud, než z dalekého severu. A právě toto je případ nakladatelství Panteon, které se rozhodlo, že po Velké Británii (Denise Mina - Konec vosí sezóny) zabrousí do teplejších krajin, přesněji do Španělska, do magického údolí Baztán, území strážce lesa mystického Basajauna.


Dolores Redondo je nadaná španělská autorka, která hned svojí druhou knihou pobláznila půlku Evropy a je dost často přirovnávána k novému Stiegu Larssonovi. Úvodní kniha chystané trilogie Baztán, Neviditelný strážce, vyšla v lednu letošního roku. O to příjemnější zjištění je, že nakladatelství Panteon nezahálelo a vydalo knihu tak krátce po uvedení originálu. Navíc, jak si mnozí u Panteonu již zvykli, kniha vychází jak v tištěné, tak elektronické a audiopodobě. Pro filmové fanoušky jistě bude příjemným překvapením, že filmová práva zakoupil Peter Nadermann, muž, který stojí za původním zfilmováním Larssonova Milénia.

Amaia Salazarová, ambiciózní inspektorka z oddělení vražd, se vrací na místo svého dětství. Na místo, se kterým jí pojí spousta vzpomínek a kam se již nechtěla vrátit. V okolí jejího rodného městečka byla nalezena mrtvá dívka. Rozedrané šaty, odhalená prsa, oholené ohanbí a na venušině pahorku umístěné txatxingorri (typický místní moučník). Na Amaiu tak čeká vyšetřování hodně složité vraždy, které navíc získává na důležitosti, protože mrtvých přibývá a rituální vrah po sobě nezanechává stopy.

Dolores rozehrává spletitou hru plnou napětí, šokujících i hrůzu nahánějících scén, které nenechají nikoho chladným. Byť autorce chybí tolik typická surovost severských autorů, ani zastánci tohoto drsnějšího pojetí nemusí zoufat, protože vám bude běhat mráz po zádech. Velkou předností je rozhodně zasazení příběhu do údolí Baztán, které se již od pradávna vyznačovalo silnou mystikou a pověstmi o čarodějnicích a nadpřirozených bytostech.

Právě spojení moderní kriminalistiky s tradičním folklorem Baskicka, popřípadě Baztánu dostáváme opravdu silný mix, který dokáže udržet naši pozornost od začátku až do samého závěru. Autorka se navíc nezaměřuje pouze na pátrání po vrahovi, ale inspektorce Salazarové nakládá na bedra také starosti se svojí rodinou, otevírá dávné křivdy a rány, které měli zůstat zavřené.

Audioknihy z Panteonu mají již tradičně vysokou úroveň a byť postrádají jakýkoliv hudební doprovod a větší dramatizaci, stále se drží na pomyslné špičce ve ztvárnění. A nejinak je tomu i u Neviditelného strážce, kterého načetl stejně jako Konec vosí sezóny Jaromír Meduna, tudíž je o kvalitu zaručeně postaráno. V tomto případě má audio nespornou výhodu před klasickou knihou, protože se čtenáře nemusí trápit s výslovností místních slov, ale jsou mu naservírovány přesně tak jak mají být. Díky tomu vás nic nerozptyluje a můžete si vychutnat ničím nerušený příběh, který díky své délce, určitě chvíli vydrží.

Neviditelný strážce má z dosud vydaných knih nejblíže ke Skále Petera Maye. Ve které se také snoubí místní tradice, neradostné dětství a pátrání po vrahovi, které oslovilo již velkou spoustu čtenářů. Jedinou kaňkou může být, že na rozdíl od Skály nám na konci Neviditelného strážce zůstane pár nezodpovězených otázek, ale jelikož se jedná o první díl plánované trilogie, můžeme doufat, že se k nim autorka vrátí v dalších dílech.



Čtenáři, popřípadě posluchači, které uchvátila Skála popřípadě Ostré předměty od Gillian Flynn budou i z Neviditelného strážce nadšeni. Navíc díky propojení mystiky se sériovým vrahem získává kniha neopakovatelné kouzlo, o čemž svědčí i fakt, že se kniha, již po tak krátké době od svého vydání překládá do bezmála dvaceti jazyků.



Kniha vychází v - nakladatelství Panteon.
 Knihu v audiopodobě můžete zakoupit například na Audioteka.cz
Elektronickou verzi naleznete například na Palmknihy.cz

~~~~


Dolores RedondoStudovala práva a gastronomii a v průběhu let se věnovala různým povoláním. Začala psát krátké povídky a pohádky. V roce 2009 publikovala svůj první román Los privilegios del ángel (Výsady anděla) a v lednu 2013 vyšel Neviditelný strážce, první díl trilogie Baztán. Jde o výjimečný nakladatelský počin. Ve Španělsku se záhy prodalo 100 000 výtisků a román se překládá do 20 světových jazyků a autorská práva na zfilmování koupil tentýž producent, který vsadil na trilogii Stiega Larssona Milénium.

Momentálně žije v Navaře, kde pracuje na pokračování trilogie s inspektorkou Amaiou Salazarovou jako hlavní hrdinkou.


~~~~


Dolores Redondo - Neviditelný stážce / PŘEKLAD: Marie Jungmannová VYDAL: Panteon / STRAN: 408 / ŽÁNR: detektivka, mysteriozní



MOJE HODNOCENÍ: 90%




Dolores Redondo - Neviditelný stážce / NAMLUVIL: Jaromír Meduna / VYDAL: Panteon / ČAS: 15 hod. 22 min. / ŽÁNR: detektivka, mysteriozní