Světový fenomén nyní v komiksové podobě.

Mikael Blomkvist je známý ekonomický novinář, který se zrovna nachází v nelehké situaci, prohrál soudní spor s finančním magnátem Hansem-Erikem Wennerströmem, jehož špinavé praktiky se pokusil odhalit. Soud mu nařídil zaplatit tučné odškodné a jeho novinářská pověst je v troskách. Nejradši by zalezl pod zem. V tu chvíli ho však kontaktuje bohatý průmyslník Henrik Vanger a učiní mu zvláštní nabídku. Pomůže mu porazit Wennerströma, pokud Blomkvist vyřeší zmizení jeho neteře Harriet, k němuž došlo před čtyřiceti lety.

Mikael se ihned pustí do pátrání a na pomoc si přizve nepřekonatelnou mladou hackerku Lisbeth Salanderovou. Společně tvoří zvláštní pár, ale skvělý tým a brzy začnou odhalovat temnou a krvavou historii rodiny Vangerů.

~~~~

Již napadlo hodně sněhu na severských pláních od doby, kdy světlo světa spatřil fenomén, který stojí za současnou popularitou severských detektivek. Přesto ani po této době nepřestává být Larssonova trilogie Millénium, mezi čtenáři méně žádaná. Ba právě naopak, díky neutuchajícímu zájmu, se tak dočkala nesčetně překladů, dvojího zfilmování, audio podoby a tuto chvíli k této požehnané sbírce přibývá také komiks.


Do komiksové podoby text adaptovala známá skotská autorka Denise Mina, kterou čeští čtenáři mohou znát díky jejímu nedávno vyšlému románu Konec vosí sezóny. grafické podoby se ujali Leonardo Manco, který se podílel například na sérii Hellblazer, a Andrea Mutti, spolupracující s nakladatelstvími jako DC Comics, Marvel nebo IDW. Larssonova trilogie se v komiksové podobě dočká nakonec šesti dílů.


Příběh točící se kolem ekonomického novináře Michaela Blomkvista a nepřekonatelné a kontroverzní hackerky Lisbeth Salanderové, je zajisté většině dobře známý. Ať již z knih nebo filmové adaptace, či amerického remaku s Danielem Craigem v hlavní roli. A ani u komiksu nebudete o nic ochuzeni zkušená trojice se svého úkolu zhostila více než se ctí. A tak se můžeme vydat opět po stopách krvavé historie rodu Vangerů.

Muži, kteří nenávidí ženy I. jsou, jak již název napovídá, první adaptací larssonových knih. Ovšem narozdíl od prvního dílu Millénia je komiksová podoba rozdělena na dvě části. Co se týče zpracování komiksu je na vynikající úrovni. Nakladatelství Host, popřípadě Vertigo použilo velmi kvalitní brožovanou vazbu, na kterou jsou komiksový fanoušci zvyklý u kvalitnějších titulů. Nemluvě o kvalitě papíru uvnitř. Díky tomu nemusíte mít strach, že by se vám komiks za chvíli rozpadnul.

Denise Mina vzala to nejpodstatnější ze samotné knihy a spolu s kreslíři to přetavila do velmi povedené adaptace této legendy. Je jasné, že u komiksu není technicky možné jít tolik do hloubky jako u knihy a to nemluvím o tom, když má kniha jako Muži, kteří nenávidí ženy přes 500 stran. I přesto se autorům povedlo zachytit vše podstatné a vdechnout příběhu neopakovatelnou atmosféru, která koresponduje s literární předlohou.

Zajímavé bylo sledovat jak si trojice poradí s nahými scénami popřípadě s Lisbethiným znásilněním, které ať v knize nebo filmech vyvolává hodně emocí. Byť kreslíři úplně nepopustili uzdu své fantasii, přesto dokázali nastínit jednotlivé události tak, že nikoho nenechají na pochybách o co tady jde. Vše je zpracováno relativně vkusně a díky tomu nejsou ani slabší povahy nuceni přeskakovat ty nejdrastičtější části.


Komiksové zpracování Stiega Larssona patří k tomu nejlepšímu co můžeme v komiksových adaptacích najít. Celkové zpracování zde jde ruku v ruce se skvělou grafikou a citlivě vybranými pasážemi, které má nasvědomí Denise Mina. Díky tomu tento komiks nepůsobí jako snaha vytřískat ze čtenářů a fanoušků co nejvíc peněz, ale jako pěkné doplnění sbírky, aby měli fanoušci tento fenomén kompletní. Jediným mínusem tak zůstává, že je kniha rozdělena na dva samostatné komiksy protože bez obou není příběh úplný.



Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku. Komiks Muži, kteří nenávidí ženy I. můžete objednat například zde.

~~~~

Denise Mina - Známá skotská autorka kriminálních románů. Denise Mina se proslavila trilogií ze současného Glasgowa: Garne-thill (1998), Exile (2000) a Resolution (2001), za jejíž první část získala literární cenu Crime Writer’s Associaton John Creasey Memorial Dagger. Stejnou cenu obdržela i za povídku Helena and the Babies z antologie Fresh Blood 3(1999). Mezi její další díla patří např. vysoce ceněné krimi drama Sanctum nebo The Field of Blood.
Denise Mina, která mimo románů je autorkou i řady povídek, je britskou kritikou považována za korunní princeznu ostrovní krimi.


~~~~



Denise Mina, Leonardo Manco, Andrea Mutti - Muži, kteří nenávidí ženy I. / PŘEKLAD: Luděk Janda  VYDAL: Host, Vertigo / STRAN: 152 / ŽÁNR: komiks, severská krimi



MOJE HODNOCENÍ: 95%