Stává se vám někdy, že v noci jdete na toaletu a na vteřinku, na zlomek sekundy zahlédnete v zrcadle něco jiného než svůj vlastní odraz? Rozsvítíte světlo a samozřejmě zjistíte, že všechno je v naprostém pořádku. Ze zrcadla se na vás dívá jen vaše tvář. Hlavní hrdinové knihy John na konci umře Davida Wonga tenhle pocit dobře znají. V jejich malém městečku se to hemží podivnými obludami s tělem ze syrového masa, obřími housenkami, brouky bez křídel, kteří se lidem zavrtávají pod kůži, a dalšími příšerami. Jsou skutečné, nebo je to jen výplod fantazie povzbuzené doposud neznámou drogou? Ta má podivné a nebezpečné účinky: otvírá brány do nových realit, ale současně na svět přivádí děsivé nestvůry, které ho můžou zničit. Jeho zachránci se mají stát dva nedostudovaní středoškoláci Dave a John, nezodpovědní „úleťáci“ potácející se mezi drogami a alkoholem, mudrlanti meditující o životě a řešící problémy, o nichž se jim nikdy ani nezdálo. Podaří se jim zastavit tajuplné zlo a vrátit světu aspoň zdání rozumného řádu?


~~~~

Dost bylo vážných hororů, dost bylo Stephen Kingů, nebo HP Lovecraftů. Přichází David Wong a přináší čtenářům vskutku nevšední zážitek. Komický hororový román, který je na jednu stranu úžasně děsivý a na druhou stranu psaný s takovou nadsázkou, že nejde brát opravdu vážně. Ponořme se do světa alkoholu, drog a nadpřirozených jevů a pojďme zjistit zda John na konci opravdu umře. 

David Wong je pseudonym amerického spisovatele, žurnalisty a šéfredaktora webového humoristického časopisu Jasona Pargina. Jeho kniha John na konci umře byl původně koncipován jako webový seriál na pokračování, aby roku 2009 vyšel také v rozšířeném papírovém vydání. Mimořádný ohlas u čtenářů podnítil Jasona k napsání pokračování s podtitulem Tahle kniha je plná pavouků.

David a John spolu žijí v “Utajeném” městě na americkém středozápadě. Vše se zdá naprosto normální až do jednoho osudného večírku, kde potkají záhadného Jamajčana, který vypadá a chová se jakoby pro něj byly i nejtvrdší drogy jen čajíčkem pro děti. Párty se postupně zvrtne a ve chvíli, kdy jdou ostatní pokračovat na afterparty, jde Dave na kutě, protože jak říká - je “zodpovědný”, protože ráno vstává do práce. Čeká na něj, ale nepříjemné překvapení, kdy mu jeho kamarád John volá uprostřed noci. A zde začíná ta pravá zábava.

První zvláštností na této knize je samotný pseudonym autora, protože jakmile se trochu začtete, zjistíte, že hlavní hrdina celé knihy se jmenuje úplně stejně jako autor. Rozhodně zajímavý krok, ale dodává na originalitě celého příběhu a díky tomu kniha působí více “realisticky”, i když o samotném příběhu se to dá říct opravdu těžko. Příběh, který na čtenáře čeká je úžasnou kombinací vtipu a hororových scén, které vás naprosto vtáhnou do děje.

Od chvíle kdy si hlavní hrdinové “šlehnou sojovku” záhadného Jamajčana, začíná jízda, která se opravdu hned tak nevidí. Autor rozhodně nešetří originálními nápady a celý příběh se potácí na hraně mezi komedií a hororem. Velkým plusem je rozhodně styl jakým je příběh vyprávěn, a i když na čtenáře čeká spoustu flashbacků a odboček, uhání dopředu rychlostí formule 1 a nenechá nás ani na okamžik vydechnout.

Přesto, že kniha je naprostou smyšlenkou a příběh je naprosto šílený, ve své podstatě působí realisticky a uvěřitelně. I když s notnou dávkou nadsázky. I tak se ale autor dotýká závažnějších témat a problémů současného světa, které ukazuje bez jakýchkoliv příkras. Navzdory tomu je do knihy zakomponoval naprosto nenásilnou formou a leckdo si jednotlivých narážek ani nemusí všimnout.

Wongovi se povedlo vytvořit opravdu povedené dílko, které rozhodně zaujme nejen milovníky hororů a zastánce paranormálních jevů, ale naprosto každého kdo má rád šílené příběhy a nebojí se zkusit něco trochu jiného. Protože John na konci umře je opravdu v lecčems jiný a kombinace hororu a ironického humoru pohltí nejednoho čtenáře.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Jota za recenzní výtisk. Knihu John na konci umře si můžete objednat například zde.

~~~~

David Wong (1975), vlastním jménem Jason Pargin, je americký spisovatel a žurnalista, šéfredaktor humoristického webového časopisu Pointless Waste of Time (Zbytečná ztráta času). Román John na konci umře byl publikován nejprve na internetu, roku 2009 vyšel v rozšířené verzi knižně a o čtyři roky později získal také svou filmovou podobu. Mimořádný ohlas, který kniha u čtenářů zaznamenala, podnítil autora k napsání pokračování s názvem Tahle kniha je plná pavouků. V češtině vychází překlad Wongova románu poprvé.



~~~~


David Wong - John na konci umře / PŘEKLAD: Jan Sládek VYDAL: Jota / STRAN: 532 / ŽÁNR: fantasy, sci-fi, horor



MOJE HODNOCENÍ: 80%