Clary postupně odhaluje další střípky z minulosti své rodiny a nalézá přitom spojence v tajemném lovci stínů Sebastiánovi. Valentýn sbírá veškeré své síly, aby jednou provždy zničil všechny lovce stínů, a jediná šance, jak ho porazit, spočívá ve spolupráci s odvěkými nepřáteli. Ve třetím díle série musí Clary získat vládu nad svými nově objevenými schopnostmi, aby zachránila Skleněné město, ale je to vůbec v jejích silách?



~~~~

Jen málo knižních sérií vyvolává mezi čtenáři bouřlivé diskuze. Mezi takovéto výjimky bezesporu patří Nástroje smrti od Cassandry Clare. Mimo diskuzí se těší také mimořádné oblibě a má bohatou fanouškovskou základnu a tak není divu, že se první díl dočkal zfilmování. Tentokrát nám, ale Knižní klub přináší již třetí díl této série s podtitulem Město ze skla.

Cassandra Clare je mezi fanoušky young adult literatury pojem. Známá je především díky sérii Nástroje smrti, která u nás vychází v novém vydání u Knižního klubu. Ale například fanoušci na Slovensku se mohou těšit i z další série této autorky - Pekelné stroje. Obě tyto série patří mezi to lepší ve svém žánru a tak není divu, že díky své čtivosti a chytlavosti děje si získaly tolik čtenářů.

Po událostech v druhém díle svitla Clary malá naděje na záchranu své matky. Má to ale jeden malý háček, musí se vydat do Skleněného města, domova Nefilim. Otázkou zůstává proč tomu není nikdo nakloněn. Její bratr Jace se navíc snaží jí v cestě zabránit všemi způsoby. Proč jí nikdo nechce pochopit? Obzvlášť když nemá na výběr a do Idrisu se vydá i za cenu toho, že jí nikdo nepomůže.

Autorka po prvních dvou dílech šlápla na plyn a po závěru druhé knihy se rozhodla pokračovat ve zběsilém tempu. Díky tomu je třetí díl více dynamický a napínavý než jeho předchůdci. Což rozhodně přispívá i k celkovému dojmu. A tak se necelých pět set stran čte jedním dechem, protože vás nadcházející události prostě nenechají vydechnout.

Cassandra se ani nebála dál rozvíjet jednotlivé vztahy mezi hlavními hrdiny. Nebála se tak opět nakousnout zakázanou lásku bratra a sestry nebo homosexuální vztah Aleka a čaroděje Magnuse. Díky tomu, že autorka boří zažitá "tabu" se stává příběh více aktuálním a zapadá do současného světa. Protože i ve skutečném životě se můžeme setkat s lecčíms.

Hlavní hrdinové se dál vyvíjejí a čeká na ně mnoho útrap. Ať s poznáváním svých schopností, nebo v podobě odpovědí na dávnou historii rodiny, na kterou si ani jeden z nich nepamatuje. A právě náhled na nezodpovězené otázky udržuje naši pozornost až do konce a nutí nás sledovat veškeré detaily. Protože právě ty nejmenší detaily odlišují výborné série od těch průměrných.

Ani u třetího dílu tato série neztrácí dech, naopak přidává větší spád a dynamičnost. Díky tomu si rozhodně udrží natěšené fanoušky i do dalších dílů. Pokud jste s nadšením přečetly předchozí díly, přesvědčovat vás do dalšího je asi zbytečné :) Pro ty co tomuto žánru tolik neholdují, se ale pořád jedná o velmi dobře zpracovanou oddechovku, která neurazí. Fanouškům tak nezbývá čekat do příštího roku, až vyjde čtvrtý díl s podtitulem Město padlých andělů.


Tímto bych chtěl poděkovat Knižnímu Klubu za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Město ze skla můžete objednat například zde.¨

~~~~

Cassandra Clare se narodila americkým rodičům v Íránu a většinu dětství strávila cestováním po světě se svojí rodinou. Do deseti let žila ve Francii, Anglii a Švýcarsku.
Po střední škole žila v Los Angeles a New Yorku, kde pracovala v různých časopisech. Na knize Město z kostí začala pracovat v roce 2004, inspirována Manhattanem.






~~~~


Cassandra Clare - Město ze skla (Nástroje smrti #3) / PŘELOŽIL: Eva Maršíková VYDAL: Knižní Klub / STRAN: 480 / ŽÁNR: sci-fi, fantasy, young adult



MOJE HODNOCENÍ: 80%