Úvodní díl zbrusu nové trilogie od autora bestselleru Cesta stínů.
Gavin Guile je Arcimágem, nejmocnějším mužem světa. Je to velekněz a vládce, muž, jehož síla, důvtip a kouzlo udržují jinak vratký mír. Ale Arcimágem nebude věčně a Guile ví přesně, kolik života mu ještě zbývá: pět let, během nichž má dosáhnout pěti nemožných cílů.
Ale když Guile zjistí, že má syna, narozeného v dalekém království po válce, která mu dopomohla k moci, musí se rozhodnout, jak vysokou cenu je ochoten zaplatit, aby ochránil tajemství, jež by mohlo rozervat jeho svět na kusy.

~~~~

V roce 2008 vtrhnul Brent Weeks na fantasy scénu se svojí trilogií Noční anděl, která si získala oblibu u fanoušků, díky energickému vyprávění a nepředvídatelným zvratům. Dnes se Weeks vrací, aby čtenářům přinesl další porci pořádně hutné fantasy. Pojďme se ponořit do světa, kde síla čarodějů vyvěrá z barevného spektra. Vítejte ve světě Černého arcimága.

Brent Weeks je další z řady amerických autorů, kteří se rozhodli svůj literární život zasvětit klasické fantastice. Po bujarém mládí, když ho přestalo bavit vysedávat po barech a kazit místní mládež, se vrhl s plnou vervou do psaní a po úspěchu s assasinovskou sérií Noční anděl, přichází s novým dílem, ve které opět můžeme očekávat propracovaný děj a skvělou zápletku.

Gavin Guile je arcimágem ve světě, kde sílá čarodějů pramení z barevného spektra. Průměrný mág ovládá ve většině pouze jednu barvu. Gavin je jediným, kdo vládne všemi barvami. Je také osobou, která udržuje magii v rovnováze.
Gavinův svět rozhodně není nikterak idylický. Jako arcimág vládne sedmi různým územím, které se nevyznačují naprostou oddaností a snahou o spolupráci. Začínají se objevovat zvěsti, že v Tyrey začíná povstání a ve vzduchu se vznáší zlověstný stín války. Války na kterou si všichni moc dobře pamatují, protože staré křivdy stále nebyly zapomenuty a bojechtivých vůdců je stále dost.

V sérii Noční anděl, bylo hlavní autorovou předností, podání a zpracování jednotlivých postav. A nutno říct, že v Černém arcimágovi tomu není jinak. Postavy se postupem času vyvíjejí stejně jako plyne samotný děj. Takže pokud vám nějaká postava nesedne na začátku, není se co bát, na konci může být vše úplně jinak. Navíc jsou jednotlivé charaktery naprosto uvěřitelné, a i když máte před sebou nejmocnějšího mága, ani on není úplně dokonalý a nějakou tu chybku na něm najdete.

Autor neopomněl zapracovat ani na pozadí příběhu a kultuře světa ve kterém se dobrodružství odehrává. Díky tomu vás vtáhne do děje a pustí až na samém konci. Weeks jako vždy oplívá drobnými detaily a nápady, které ač se zdají nepodstatné, rozhodně fungují a dávají tak čtenáři možnost více proniknout do hlouby příběhu a postav. Rozhodně originálním prvkem je ztvárnění magie, kterou mágové čerpají z barevného spektra. V dnešní době začíná být stále složitější najít ve fantastice opravdu originální prvky, které se nikde jinde nevyskytují, a právě takovým to prvkem je právě magie v této sérii.

Pro některé čtenáře může být menším záporem, místy poněkud zvláštní volba slov. težko říct zda se jedná o neduh českého překladu nebo je tomu tak i v originále. Každopádně na čem si mohl Fantomprint dát více záležet jsou překlepy. Není jich sice jak hub po dešti, ale přeci jen to malinko kazí dojem ze čtení, což je obzvláště u Černého arcimága škoda.

Brent Weeks opět dokazuje, že patří k tomu lepšímu (ne-li nejlepšímu) co může dnešní fantastika nabídnout. Pokud vás uchvátila první Weeksova trilogie je i Černý arcimág pro vás tou pravou volbou, po které sáhnout bez většího rozmýšlení. Pro ostatní čtenáře je tato bichlička příjemným překvapením na závěr roku a možným tipem pod vánoční stromeček.

~~~~

Brent Weeks se narodil a vyrostl v Montaně. Poté co získal diplom na Hillsdale College, se krátce procházel zemí jako Caine v seriálu Kung-Fu, vysedával v barech a kazil mládež (ne vždy naráz). Začal psát na barové ubrousky, pak na rozvrhy a nakonec na plný úvazek. Občas mu za to někdo zaplatil. Nyní Brent Weeks žije v Oregonu se svou ženou Kristi.






~~~~


Brent Weeks - Černý arcimág (Světlonoš #1) / PŘEKLAD: Petra Kubašková  VYDAL: Fantom Print / STRAN: 512 / ŽÁNR: fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 85%