Další kniha od autora mezinárodního bestselleru Kamenný déšť přináší napínavý příběh plný tajemství, zrad a nebezpečného pátrání po pravdě. „Pokud zjistíte, kdo to na mě ušil, řeknu vám, co se stalo v den, kdy váš syn zemřel.“

To je zpráva, již detektivní reportér Henning Juul – který se zjizvený vrátil do práce po uzdravení z popálenin, utrpěných při požáru, během něhož zahynul jeho syn – obdrží od mafiána a nyní vězně jménem Tore Pulli. Ten byl pravomocně odsouzen za vraždu, přestože vytrvale prohlašuje, že ji nespáchal. Poznat pravdu pro Henninga nikdy nebylo důležitější. Když je pak Pulli nalezen ve své cele mrtvý a jeho smrt je hned prohlášena za nepochybnou sebevraždu, Juul se pevně rozhodne proniknout do tajemných událostí mnohem hlouběji. Ví, že vraždy, za které byl Pulli odsouzen, vůbec nenesou jeho rukopis, a navíc je přesvědčen, že Pulli by si nikdy nevzal život sám. Juul posílí křehkou spolupráci s Iverem Gundersenem, novinářským kolegou, který nyní žije s Juulovou ex-manželkou, a díky tomu odhalí konkurenční boj o moc ve světě gangů, při němž touha po velkých peníze ničí tradiční, na cti založené hierarchie. Tím však Henning Juul získá více otázek než odpovědí a brzy zjistí, že musí najít ne jednoho, ale několik vrahů – bezohledných vrahů, kteří nikdy nebyli nebezpečnější, než jsou dnes.

~~~~

Thomas Enger, autor mezinárodního bestselleru Kamenný déšť, se vrací se svou novou knihou jejímž hlavním hrdinou je stejně jako v první dílu této série novinář Henning Juul. Kam zavede pátrání po pravdě Henninga tentokrát? A podaří se mu získat odpovědi na otázky, které mohou ovlivnit řadu životů?


Thomas Enger je další z nepřeberné řady severských autorů, kterými nás v poslední době zásobují česká nakladatelství. Tento norský autor si stejně jako jeho daleko známější kolega Jo Nesbo získal oblibu u čtenářů po celém světě. Jeho Kamenný déšť si získal kladná hodnocení po celém světě a tak na sebe druhý díl nenechal dlouho čekat. Obě knihy si získávají čím dál větší oblibu u čtenářů a práva na jejich vydání byla již prodána do 18 zemí světa, včetně České republiky, kde si autorovy knihy vzalo pod křídla nakladatelství MOBA.

Henning Jull se vrací do práce po záhadném požáru při němž zemřel jeho syn. Henning se stále cítí bezmocný a utápí ve v žalu, když na něj v redakci čeká zpráva od nechvalně známého mafiána Tore Pulliho, který byl obviněn z vraždy a odsouzen. Ačkoli Pulli neustále prohlašuje, že nic neprovedl, jen málokdo mu uvěří. O to více šokující je vzkaz, který Pulli Henningovi zanechal:
„Pokud zjistíte, kdo to na mě ušil, řeknu vám, co se stalo v den, kdy váš syn zemřel.“ 

Jak jsme u severských autorů zvyklý většina jejich knih se dá číst naprosto samostatně a to i přes to, že patří do nějaké série. Nejinak je tomu i s Fantomovou bolestí. Samozřejmě že pokud máte přečtený i první díl lépe si vychutnáte všechny detaily, ale i přesto by druhý díl obstál i jako samostatná detektivka, která nikam nezapadá.


Co by se dalo autorovi ovšem vytknout, jsou postavy. V záplavě tuctových severských jmen Se může čtenář lehce ztratit a jednotlivé postavy mu začnou splývat. Kdyby si autor trochu více pohrál se jmény a celkovou charakteristikou postav, výsledný dojem z celého příběhu by byl ještě o řád lepší. Přeci jen si český čtenář určitě spíš zapamatuje Harryho Holea, než nijak nevynikajícího Henninga Juula.

Na druhou stranu nutno říct, že autor má vypravěčský talent a tam kde ztrácí body se svými postavami, je jinde opět získává, díky svému vypravěčskému umu a schopnosti čtenáře naplno vtáhnout do děje. Ve Fantomově bolesti to navíc umocňují dvě dějové linie, které se jen tak mimochodem prolínají aby vygradovali do infarktového závěru.

Engera bych rozhodně nezařadil po bok bohů severských detektivek tipu Larssona nebo Nesba. Pokud ovšem máte tyto stálice již přelouskané a poohlížíte se po nějaké další kvalitní krimisérii, je Thomas Enger svěžím větrem, který dokáže lecčems zaujmout a překvapit. Ne nadarmo je označován, jako jeden z nejtalentovanějších norských autorů posledních let.


~~~~

Thomas Enger, narozený v Oslu v roce 1973, je jedním z nejznámějších norských spisovatelů. Po studiích žurnalistiky, sportu a historie pracoval devět let jako novinář v norských internetových novinách Nettavisen. Bydlí v Oslu.

Dnes je Thomas Enger považován za jednoho z nejvýznamnějších autorů krimi v Norsku. Jeho debut Kamenný déšť (Skinndød), který právě vychází v nakladatelství MOBA, je první samostatná kniha z plánované šestidílné série o novináři Henningu Juulovi. Tato kniha se v Norsku stala v roce 2010 velmi úspěšným bestsellerem a od té doby byla přeložena do mnoha jazyků. Rok po jejím vydání následovala Fantomová bolest (Fantomsmerte). Obě knihy způsobily senzaci nejen v samotném Norsku, ale doslova na celém světě. Práva na knihy byla prodána již do 18 zemí, mj. do USA, Japonska, Francie, Německa či Velké Británie, a Engerovy romány se okamžitě staly bestsellery. Třetí kniha ze série (Blodtåke) je v Norsku plánována na únor 2013. 

Autorovy mimořádné vypravěčské schopnosti ocenila také kritika, která ho označila za jednoho z nejtalentovanějších norských autorů posledních let.

~~~~


Thomas Enger - Fantomová bolest / PŘELOŽIL: Alice Týnská VYDAL: MOBA / STRAN: 423 / ŽÁNR: severská detektivka



MOJE HODNOCENÍ: 75%