Novodobý Jack Rozparovač děsí Londýn. Je tady ovšem jeden podstatný rozdíl...



Konec devatenáctého století. Londýnskými ulicemi obchází vražedný přízrak, který si nechává říkat Jack Rozparovač. Své oběti zohavuje a vyřezává jim vnitřnosti. Policii posílá výsměšné dopisy a je na své činy zjevně pyšný. Nikdy není dopaden.

Začátek jednadvacátého století. Jack Rozparovač se vrací. Jako by se zhmotnil jeho duch, jen tentokrát nevraždí laciné prostitutky, ale dobře situované ženy středního věku. Postupuje systematicky a brutálně, přesně podle svého vzoru: obětem podřízne hrdlo a vyjme orgány. Opět posílá dopisy na policii. A policie je bezradná stejně jako tenkrát.

Jeden rozdíl tady ale přece jenom je: vrah je podivně fixovaný na mladou policistku Lacey Flintovou. Proč se jí v dopisech vysmívá? Proč si vybral zrovna ji? Co od ní chce? Možná je klíč k dopadení pachatele právě v odpovědích na tyto otázky. A možná si nakonec bude Lacey přát, aby ty odpovědi nikdy nenalezla...

~~~~

Jack Rozparovač terorizoval Londýn na konci devatenáctého století. Nikdy nebyl dopaden. Dnes na začátku jednadvacátého století se situace opakuje. Londýn sužuje strach z neznámého vraha, který si nic nezadá právě s Rozparovačem. Jakoby se přízrak přenesl do budoucnosti a rozhodl se dál děsit Londýn.

Sharon Boltonová začínala kariéru v marketingu, ale díky prvnímu dítěti a spoustě volného času dospěla k přesvědčení, že stát se spisovatelkou nemusí být špatný nápad. Milovala děsivé příběhy plné napětí a hororových prvků ve stylu Stephena Kinga, ovšem nakladatelé preferovali spíše detektivní příběhy. A tak se do toho pustila s vervou sobě vlastní a začala tvořit detektivky, které ovšem neopomněla pořádně okořenit krví a hrůzu nahánějícími scénami, které vás nenechají chladnými. Díky nakladatelství Domino máme možnost nahlédnout do Londýna v prvním dílu krimi série se seržantkou Lacey Flint.

Přes celoživotní fascinaci sériovými vrahy a Jackem Rozparovačem, mladá detektivka Lacey Flintová nikdy nepracovala na žádném případu vraždy ani neviděla mrtvolu zblízka. Až do teď... Jednoho večera najde Lacey u svého auta brutálně ubodanou ženu, která jí umírá v náručí. Lacey se po hlavě vrhá do vyšetřování své první vraždy. To ovšem netuší, že toto je jen začátek. Novodobý Jack Rozparovač běhá ulicemi Londýna a je stejně nepolapitelný jako jeho předchůdce.

Autorce se naprosto brilantně povedlo propojit legendu o sadistickém sériovém vrahovy, který byl známý svojí brutalitou a držel v obavách obyvatele Londýna několik let, s moderní dobou, kdy se podobný pomatenec snaží napodobit tohoto šílence, který nebyl nikdy dopaden. V době kdy na každém rohu má policie kamery a nové technologie, o kterých by se mohlo původním vyšetřovatelům jenom zdát, to rozhodně nebylo nic jednoduchého. I přes tyto překážky si s tím ovšem autorka poradila skvěle a čtenáři si tak mohou vychutnat hrůzu nahánějící příběh, při kterém vám bude běhat mráz po zádech.



Dalším kladem knihy je propracovanost hlavních postav. Nic není pevně dané a tak budete neustále na pochybách co si o hlavních hrdinech myslet. Zářným příkladem je toho právě Lacey Flintová, kdy její posedlost Jackem Rozparovačem, je mnohdy trochu příliš. A právě zde nastupují další postavy aby hlavní hrdinku udrželi na uzdě a nic se nevymklo příliš kontrole.

Fanoušci kvalitních thrillerů si mohou přidat do wishlistu dalšího autora, kterého má smysl číst. Rozhodně bude zajímavé si počkat na další příběhy z pera této velmi nadané autorky, která se rozhodně nebojí děsit své čtenáře k smrti.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Domino za recenzní výtisk. Knihu Už mě vidíš si můžete objednat například zde.

~~~~

S. J. Bolton vyrůstala v hrabství Lancashire a její raná kariéra zahrnovala příliš mnoho aktivit, z nichž některé jí dnes uvádějí do rozpaků. Všech svých mladistvých aktivit se ráda vzdala, aby se mohla stát matkou a spisovatelkou (v tomto pořadí).

Její knihy byly nominovány na všechny významné literární ceny, určené pro autory detektivek a thrillerů. Kolegové ze spisovatelské branže o ní hovoří bez výjimky s velkou úctou – za všechny ocitujme Tess Gerritsen: "S. J. Bolton mění tvář krimirománu, jak jsme ho znali doposud."



~~~~


S. J. Bolton - Už mě vidíš? / PŘELOŽIL: Hana Čapková VYDAL: Domino / STRAN: 424 / ŽÁNR: thriller, krimi



MOJE HODNOCENÍ: 80%