Malá dívenka zažije něco nadpřirozeného. Na kopci nad řekou se jí zjeví anděl. O více než deset let později už je místo zjevení mezinárodním cílem poutníků. Jenže Marie, dívka, která mluvila s andělem, už o svém zážitku nechce mluvit. 
Proč jí v duši pořád hlodá strach a proč jsou vzpomínky na zázrak tak nejasné? Proč odešla z Výtoně a ztratila víru? 
Odpovědi hledá mladý novinář Milan. Odhalování nových skutečnosti otevírá temnou propast. Jak do ní nespadnout? Jak potrestat zlo, které mělo zůstat zapomenuto?

~~~~

V záplavě severských detektivek, které na nás vykukují na každém rohu, ty klasické a české jaksi zapadají. A právě kvůli vlivu severských detektivek se Jiří Březina vsadil, že napíše detektivku, která nebude trpět českou žoviálností, ale ani nordickou krutostí. Jak to dopadlo? O tom se můžeme přesvědčit v jeho debutové knize Na kopci, která vychází u nakladatelství Motto.

Jiří Březina bude pro drtivou většinu čtenářů naprosto neznámé jméno. Autor jenž se věnuje hlavně copywritingu webových stránek se stal spisovatelem více méně náhodou. Za vším stojí sázka s kamarádkou a výsledkem je právě jeho knižní prvotina Na kopci.

V roce 2000 se na kopci u zapadlé vesničky v podhůří Šumavy, zjevil malé devítileté holčičce anděl. Z kopce se stalo poutní místo přitahující tisíce věřících z širého okolí. Dvanáct let po "Výtoňském zázraku" se na místo vydává student žurnalistiky Milan. Mladý novinář chce informace o události zapracovat do své diplomové práce. Během pátrání ovšem naráží na indicie, díky kterým získává podezření, že vše nemuselo být tak jak se všeobecně přijímá.

Autorovi se podařilo přinést zajímavý příběh s dobře vystavěnou zápletkou, kdy se z úvodního zjevení anděla dostáváme až k traumatickým zážitkům, kterými si musela projít malá holčička. Březina si vzal příklad ze svých severských kolegů a stejně jako daleko věhlasnější autoři používá osvědčenou kombinaci novinářů, kteří ruku v ruce s policií jdou neúnavně za pravdou. Touto kombinací je v autorově případě novinářský student Milan a vysloužilá policistka Helena. V lecčems se dá příběh přirovnat ke knihám Lisy Marklund nebo Gillian Flynnové. Narozdíl od těchto autorek se česká detektivka obejde bez všudypřítomné krutosti a potoků krve, které věhlasné autory provází.



Z úvodní sázky, tak vzniklo velmi zajímavé dílko, které je o to hodnotnější, že se jedná o autorovu prvotinu. Na kopci by rozhodně neměl minout žádný fanoušek detektivních příběhů z českých luhů a hájů. Pokud vás již omrzely chladné severské noci a sériový vrazi ve stylu Sněhuláka, mohlo by pro vás být Na kopci zajímavou alternativou a odreagováním od zaběhlých autorů.


Za kopii k recenzi mnohokrát děkuji autorovi a přeji mu hodně úspěchů při psaní dalších detektivních příběhů.

~~~~

Jiří Březina: Narodil se v Českých Budějovicích, vystudoval Karlovu univerzitu. Stál u zrodu českého vydání kultovního Manuálu (Jak se dostat na vrchol hitparády)
Pod vlivem severských kriminálek se vsadil, že napíše detektivku, která nebude trpět českou žoviálností, ale ani nordickou krutostí. Detektivní román Na kopci je jeho beletristická prvotina. 
V současnosti se věnuje copywritingu webových stránek a neúnavně pracuje na dalších příbězích.




~~~~


Jiří Březina - Na kopci VYDAL: Motto / STRAN: 376 / ŽÁNR: detektivka



MOJE HODNOCENÍ: 75%