Sebevražední teroristé, bomby v hrncích i pytlících od mouky, miny, které mohou být nastraženy kdekoliv, rakety přilétající odkudkoliv a islamisté toužící po trofeji s vlaječkou NATO na uniformě. To všechno byl čajový dýchánek proti tomu, co na Martina Fridricha čeká v Praze. Akce, která měla vydělat dost peněz pro partu afghánských veteránů, se zvrtne a diamanty milionové hodnoty mizí v rukou neznámých útočníků, z nichž každý je silnější a nebezpečnější než rota mudžáhedínů. Jenže tady jde o miliony, jasný? Je třeba povolat do zbraně staré přátele a získat kořist zpět. Ať si je v tom třeba magie, tlupa vlkodlaků nebo někdo mnohem, mnohem mocnější.

Nový samostatný román Františka Kotlety, v němž nechybí typické ingredience pro nejkontroverznějšího autora současné tuzemské fantastiky: brutalita, sex a nadsázka.

~~~~

Zapomeňte na upíry a žabomyší války Bratrstva krve. Krvesajové jsou out, nyní přichází éra vysloužilých vojáků a starého slovanského božstva. Pokud byly první Kotletovy knihy maso, tentokrát se připravte na jatka ve velkém stylu. Řezník Kotleta nás zve na další čajový dýchánek s příchutí kulek a hektolitrů krve.


Když v roce 2010 vtrhl na pulty českých knihkupců Hustej nářez, způsobilo to pořádný průvan na českém fantastickém písečku. Naprosto neznámý autor přinesl knihu, která se okamžitě stala hitem a stála za vznikem kultu Františka Kotlety. Autora, který jako žádný jiný, je opředen legendami a smyšlenými příběhy, že si žádný jeho fanoušek nemůže být jistý, co je pravda a co jenom fantastická smyšlenka.

Na afghánského veterána Martina Friedricha a jeho partu čeká vcelku jednoduchá prácička, která jim má přilepšit k jejich vojenskému důchodu. Cosi zkaženého je ovšem na kšeftech s ukrajinskou mafií a jak to tak bývá, v tu nejnevhodnější dobu se všechno pose.., pardon zkazí. Když jsou obě strany v tom nejlepším, vtrhne na jejich soukromý dýchánek roztodivná banda cizinců, která by se neztratila ani v žádném marvellovském komiksu. A právě od té doby jdou všechny plány do kopru a s Martinem Friedrichem to začíná jít pořádně z kopce.

Po upírech, kteří jak všichni dobře víme neexistují, nám autor zabrousil do dávných bájí a legend slovanských národů a vypůjčil si odtud pěkně drsnou společnost bohů a polobohů, kteří si ve své zvrácenosti a brutalitě v ničem nezadají ani se svými známějšími protějšky z jižní nebo severní Evropy.


Předně zapomeňte na nějaké logičnosti a hledání hlubšího významu. Prostě se nechte unášet na vlnách podivna a vychutnejte si další zabijačkový guláš do poslední kapky krve. Co na tom, že hlavní hrdina občas působí jak James Bond křížený s Robocopem a ze všeho se vyseká? O to tady přece vůbec nejde. Na druhou stranu, Kotleta své hrdiny vůbec nešetří a v lecčems si nezadá ani s G.R.R. Martinem. Na čtenáře tak čeká opravdu hutný koktejl akce a zábavy, který se od začátku až do konce nese ve znamení zběsilé jízdy.

Ovšem nebyla to jenom krev, kvůli které se staly jeho knihy tolik oblíbené. A tak ani v Perunově krvi nejsme ochuzeni o pořádnou dávku ironie, humoru a nadsázky, kterou autor opět dávkuje v přesně mířených dávkách, abychom náhodou nevypadli ze cviku a nezačali si myslet, že nám Kotleta tak trochu vyměkl. Opak je pravdou a tak v mnoha ohledech Perunova krev předčí i legendární Bratrstvo krve.

Pro fanoušky se nekonečné čekání na novou knihu Františka Kotlety, rozhodně vyplatilo. Perunova krev přináší přesně to, co čtenáři na Kotletovi zbožňují, pořádnou dávku akce, humoru a krve. Autor znovu a znovu dokazuje, že úspěch jeho prvních knih nebyla náhoda a má směle nakročeno se zařadit po bok legend české fantastiky. Jedinou výtkou tak zůstane čekání na vydání pokračování této zběsilé jízdy, protože včera, už bylo pozdě.


~~~~

František Kotleta (*1981) Rodák z Bruntálu, spisovatel, trestanec, podnikatel, jesenický Mauglí a řezník. Pochází z umělecké rodiny, jeho matka byla tanečnice, gymnastka a špionka, již pro neohrožené občanské a politické postoje perzekuovali natolik, že byla nucena před StB uprchnout do zahraničí. O Kotletově otci se nic neví. Podle některých indicií je jím Michail Gorbačov, kterého Kotletova matka svedla během jeho tajné návštěvy Bruntálu.

Dva roky strávil ve věznici Heřmanice, za což ale mohlo pouhé nedorozumění. Vzhledem k datu jeho narození si policie spletla nevinnou párty s ilegální oslavou narozenin Adolfa Hitlera. Při pokusu o rozehnání večírku zbil Kotleta sedm policistů do bezvědomí a jejich veliteli usekl několik prstů na ruce řeznickým sekáčkem.


~~~~


František Kotleta - Perunova krev I. VYDAL: Epocha / STRAN: 288 / ŽÁNR: sci-fi, fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 88%