Ztracený symbol - audiokniha obsahuje strhující thriller opět s oblíbeným symbologem Robertem Langdonem. Jeho autor, Dan Brown, jej nyní vysílá do Washingtonu, aby zjistil tajemství zednářů. Čte Hana Rychetníková.

Po Šifře mistra Leonarda a Andělech a démonech je to již třetí strhující příběh se symbologem Robertem Langdonem. Tentokrát se celý příběh odehrává v USA, a to konkrétně v jeho hlavním městě Washingtonu D. C. Svižný a napínavý děj, založený na nejednoznačném výkladu symbolů, termínů a hesel především z oblasti historie a výkladu víry. To vše nás opět čeká s nečekaným překvapením v každé kapitole. Langdonovo nové dobrodružství si proto nemůžete nechat ujít.

~~~~

Robert Langdon se po třetí vydává za tajemstvím starobylých symbolů a dávných legend, aby zachránil své nejbližší přátele. Známý profesor se po menších eskapádách v Evropě vrátil zpět domů do Spojených států. Po více než tříletém čekání vyšla Brownovi letos další kniha a při té příležitosti se dočkali jeho knihy vydání také v audio podobě.


Jak je již zvykem všechny knihy Dana Browna sklízejí u čtenářů značný úspěch, na jehož počátku stála Šifra mistra Leonarda. U tohoto autora je v podstatě jedno jak jeho novou knihu přijme kritika, protože i když recenze nejsou kolikrát moc lichotivé, stejně dokáže uchvátit miliony čtenářů po celém světě. A tak se již stalo zvykem, že každá Brownova kniha se bude moci pyšnit přídomkem bestseller.

Dan Brown tentokrát netypicky nevyslal svého profesora někam na cesty, a tak zůstáváme v Brownově a Langdonově domovině, přesněji řečeno ve Washingtonu D.C. Robert Langdon je požádán svým dávným přítelem Peterem Solomonem o projev na slavnostním shromáždění které se koná v budově Kapitolu. O to větší překvapení na Langdona čeká, když do Kapitolu dorazí a zjistí, že se zde žádná oslava nekoná. Navíc objevuje ne právě milý dárek v podobě useknuté ruky Petera Solomona. Robert se tak vydává po stopách Svobodných zednářů, aby zachránil svého přítele, protože čas se krátí.


Brown se i ve Ztraceném symbolu drží tolik osvědčeného konceptu luštění symbolů a dávných tajemství, díky kterým Langdon pobíhá z místa na místo jak cvičená opička. Ani ženskou složku autor neopomněl, tentokrát profesorovi zdatně sekunduje sestra Petera Solomona, která Robertovi pomáhá rozlousknout ty nejtěžší hádanky. Že to tady již bylo několikrát, říkáte si? Ano bylo, ale v Brownově podání to pořád sakra funguje a čtenářům se asi jen tak neomrzí.

Nově vydanou audioknihu namluvila Hana Rychetníková. A právě ženský hlas je zpočátku jaksi neobvyklý až rušivý element. Přeci jen jsme zvyklí u titulů slýchat především ty hlasy mužské. Jakmile si, ale zvyknete, že k vám promlouvá žena, budete se moci naplno ponořit do příběhu plného napětí a akce, navíc Ztracený symbol má i další dobrou vlastnost vydrží vám vcelku dlouhou dobu. Přeci jen dvacet a půl hodiny, už je pěkná doba, která dokáže zabavit na nejednu cestu autem nebo jiným dopravním prostředkem.

Přesto že Dan Brown opět ničím výrazně nepřekvapil a držel se svého osvědčeného konceptu, je Ztracený symbol pro fanoušky Roberta Langdona naprostou povinností a díky audionakladatelství Tympanum a Audiotéce si ho můžete vychutnat i v podobě jiné než papírové. 


Za poskytnutí recenzní audioknihy děkuji portálu audiotéka.cz. Knihu Ztracený symbol si můžete zakoupit na jejich stránkách zde.
~~~~

Dan Brown je americký spisovatel thrillerů (narozen v Exeter, New Hampshire), proslulý bestsellerem Šifra mistra Leonarda.

Je synem středoškolského profesora matematiky, který v roce 1989 získal tzv. Prezidentskou cenu jako nejlepší středoškolský vyučující matematiky ve státě New Hampshire, a hudebnice. Brown vystudoval elitní internátní střední školu Phillips Exeter Academy, kde jeho otec učil, a r. 1986 absolvoval vysokou školu Amherst College. Nějakou dobu učil angličtinu na Phillips Exeter Academy, než se stal spisovatelem na plný úvazek. Zajímá se o kryptografii. Jeho manželka Blythe je historička umění a malířka.

Tvorba Dana Browna se neustále pohybuje na hraně mezi fikcí a skutečností. Čtenář většinou neví, ve které oblasti se právě nachází a autor hranici záměrně rozmazává. Knihy Dana Browna jsou psány nesmírně čtivým způsobem. Čtenáře prakticky nutí, aby byla kniha přečtena téměř „jedním dechem“. Brown však často využívá a rozmělňuje motivy „vypůjčené“ z děl jiných autorů, například z díla spisovatele Umberta Eca.


~~~~


Dan Brown - Ztracený symbol NAMLUVIL: Hana Rychetníková VYDAL: Tympanum audioknihy / ČAS: 20hod. 31min / ŽÁNR: Thriller, mysteriózní



MOJE HODNOCENÍ: 80%