V celé dosavadní existenci Milese zvaného „Váleček“ se zatím nic zajímavého nestalo a jeho posedlost slavnými posledními slovy velikánů v něm vyvolala ještě větší touhu hledat „velké Možná“. Vypraví se tedy do občas bláznivého, trochu nejistého a rozhodně ne nudného světa internátní školy Culver Creek a život přestane být bezpečný – ba změní se v pravý opak. Jen o pár dveří dál totiž bydlí nádherná, chytrá, zábavná, sexy, sebedestruktivní, ujetá a naprosto fascinující Aljaška Youngová, kapitola sama pro sebe. Vtáhne Válečka do svého světa, nasměruje ho k velkému Možná a uloupí mu srdce. Další příběh známého autora Johna Greena – živý, naléhavý a nekonečně dojemný!

~~~~

Puberta byla v životě každého z nás velice složité období. Doba kdy jsme objevovali nepoznané a toužili poznat nevídané. Každý z nás měl v té době nějaké sny a doufal, že se mu vyplní. Jedni svůj sen žijí a někteří stále hledají velké MOŽNÁ. A právě o hledání velkého MOŽNÁ je prvotina opěvovaného autora Johna Greena.


John Green se do srdcí mnoha fanoušků nesmazatelně zapsal svým románem Hvězdy nám nepřály. Knihou, která nás dokázala rozesmát stejně dobře jako rozplakat. Ovšem o Hvězdách toho již bylo napsáno dost. Za nedlouho, tedy přesněji 7.11.2013 dorazí na pulty českých knihkupců románový debut tohoto do nebe vynášeného autora. Jaké je vlastně Hledání Aljašky?

Miles je naprosto nezajímavý puberťák. Dalo by se říci nemastný, neslaný a tak není divu, že mnoho kamarádů nemá. A tak, když se rozhodl, že přestoupí na školu, na které studoval jeho otec, není ani loučení moc těžké. S vidinou hledání velkého MOŽNÁ a nadějí na velký obrat v jeho dosavadním nudném životě odjíždí do Culver Creek. Jeho život vybočí ze zajetých kolejí, když se seznámí se svým spolubydlícím "Plukovníkem" a okouzlující záhadnou Aljaškou Youngovou...

John Green opět čtenářům předkládá, stejně jako ve své druhé knize, příběh dospívající mládeže. Na poprvé se ovšem vyhnul ošemetnému tématu nevyléčitelných nemocí a tak zavádí čtenáře do světa puberťáků, kteří se snaží poznat sama sebe. Již v této knize ovšem můžeme v náznacích nalézt to,čím autor okouzlil čtenáře ve své druhé knize.

Autor opět rozehrává svojí brilantní hru na city. Kdy vás na jedné straně rozesměje, aby vás na následujících stranách dojmul k slzám stejně jako tomu bylo v jeho následující knize. Hledání Aljašky je primárně určena stejně jako Hvězdy pro dospívající čtenáře. Kniha o dospívání a hledání sama sebe, která v záplavě knih s bezduchým tématem bude zajisté opět vynikat, dokáže zaujmout i starší generaci čtenářů.



Hledání Aljašky je důkazem, že John Green je jedinečný autor, který se dokáže čtenáři dostat pod kůži takovým způsobem, že nával emocí budete rozdýchávat ještě nějakou dobu po dočtení knihy. Byť Aljaška nedosahuje úplně kvalit druhé autorovy knihy, je vidět jak se autor vyvíjí a je velkým příslibem pro další Greenovy knihy, které by si neměl nechat uniknout žádný nadšenec kvalitní literatury.



Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Knižní Klub za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu Hledání Aljašky si můžete objednat na eshopu Knižního klubu například ZDE.


~~~~

John Green získal mimo jiné ceny Printz Medal, Printz Honor a Edgar Award, jeho knihy se vytrvale drží na žebříčku bestsellerů New York Times, dvakrát byl finalistou Knižní ceny LA Times. 
Spolu se svým bratrem Hankem tvoří John polovinu Vlogbrothers (youtube.com/vlogbrothers), jednoho z nejpopulárnějších online videoprojektů na světě. Můžete se přidat k 1,1 milionu lidí, kteří Johna sledují na Twitteru (@realjohngreen) nebo ho navštívit online na johngreenbooks.com.
John žije se svou manželkou a synem v Indianapolisu, stát Indiana.



~~~~


John Green - Hledání Aljašky VYDAL: Knižní Klub / STRAN: 256 / ŽÁNR: světová literatura



MOJE HODNOCENÍ: 85%