Něco k smrti vyděsilo pacienty pražské nemocnice. Což by nebylo nic zase tak neobvyklého, kdyby ti pacienti nebyli už nějakou dobu v komatu. V chodbách pod nemocnicí se něco skrývá… něco prastarého a mocného. Něco, s čím si musí jít Felix Jonáš promluvit – a nezešílet při tom.
Zároveň Klaudie vstupuje do paneláku na Jižním městě, ve kterém pravidelně dochází k několika velmi brutálním sebevraždám. To, co vypadá jako jednoduchý úkol, se brzo změní v boj o holý život. Panelák je posedlý zlem a nájemníci nejsou o nic lepší. 
Prastaří bohové i moderní přízraky – to je moc i na tým Felixe Jonáše.

~~~~


Série Kladivo na čaroděje se již pěkně ustálila na české fantastické scéně a získává si u fanoušků čím dál větší oblibu. Po prvních čtyřech chuťovkách se duchovní otec a zakladatel této série Jiří Pavlovský vrací se svým nejnovějším příspěvkem do dobrodružství Felixe Jonáše a jeho týmu.

Jiří Pavlovský patří spolu se Štěpánem Kopřivou nebo například Jiřím Kulhánkem k autorům, kteří v polovině devadesátých let rozvířili zatuchlé vody české fantastiky a přinesli čtenářům akční příběhy plné hlášek, krve a cynismu. Po publikování několika povídek či příspěvku v rámci sci-fi série Mark Stone se Pavlovský rozhodl, že nesmrtelný Agent JFK je pro české namlsané čtenáře málo. V jeho hlavě se tak zrodila neotřelá urban fantasy série, která dostává postupně drive a štávu a je příslibem do budoucna jak se tato nadějná série bude vyvíjet.

Po výletu na Slovensko čeká na Felixe a jeho bandu nelehký úkol v matičce Praze. V pražské nemocnici něco k smrti vyděsilo zdejší pacienty. Ehm.. k smrti, malinký problém je, že jsou  a byli všichni v kómatu. Pod chodbami nemocnice se tak skrývá něco zvláštního. Ovšem aby to vyšetřovací tým kolem Felixe neměl tak lehké, na scénu přichází smrtící panelák na Jižním městě. Skupině tak nezbývá než se rozdělit, a tak si Felix s Walterem berou na starosti nemocnici a na Klaudii zbývá tajemný panelák. Vincent je jak to tak bývá opět neznámo kde.


Walter si sednul na židličku na druhém konci místnosti. Na stolku ležela kniha s upírem na obálce, jedna z těch, které patří do žánru „vaginální fantasy“. Štítivě jí odsunul stranou. Spal s mrtvolami, ale měl svou důstojnost. 

Jak už se u této série stává standardem máme před sebou další velice zábavnou a skvěle čtivou chuťovku, která čtenáři dozajista zpříjemní odpoledne. Pavlovský se do děje pustil s vervou sobě vlastní a opět nám servíruje přesné dávky brutality, hlášek a nadsázky, která rozhodně udrží vaši pozornost na sto procent. Výtah do pekla se tentokrát nese v hororovém duchu a chvílemi vám bude až běhat mráz po zádech. Autor opravdu v některých pasážích přitlačil pořádně na pilu a je děsivější a nechutnější, než kterýkoliv předchozí díl.

Jiří Pavlovský opět dokázal, že dokáže čtenářům předložit vyvážený mix brutality, hlášek a sarkasmu, který si rozhodně zaslouží pozornost. Navíc výtah do pekla lehce posunuje i celkovou dějovou linii, která by se měla celou sérií táhnout a dává tak příslib pro další díly, kde se snad o mizející magii dovíme víc.

~~~~

Jiří Pavlovský - Narozen v Praze (1968), spisovatel, komiksový (a filmový) publicista, překladatel a vydavatel.
Spolu s dalšími členy literární skupiny Rigor Mortis patří k autorské generaci (mj. Štěpán Kopřiva a Jiří Kulhánek), která v polovině devadesátých let vnesla do české fantastiky svěží vítr v podobě nekorektních, cynických a akčních příběhů.
Sám i ve spolupráci s dalšími autory publikoval řadu povídek, z nichž mnohé získaly žánrová ocenění: Noční návštěva a Dobro vítězí(Cena Karla Čapka), Eskorta (Cena Akademie SFFH) aj. Jakožto samostatný titul mu v rámci sci-fi série Mark Stone vyšel románZatykač na Stonea. 
Kladivo na čaroděje pak Jiří Pavlovský nejen vymyslel a napsal jeho první dva díly, ale rovněž na něj dohlíží a do série hodlá přispívat i v budoucnu.


~~~~


Jiří Pavlovský - Výtah do pekla (Kladivo na čaroděje #5)  VYDAL: Epocha / STRAN: 152 / ŽÁNR: urban akční fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 80%