V kriminálním románu Požehnáni ti, kdož žízní se čtenáři znovu setkávají s hrdiny knihy Slepá bohyně (česky Nakladatelství JOTA 2013). Mrazivou zimu vystřídalo nečekaně horké jaro, a potí se také inspektorka Hanne Wilhelmsenová a policejní prokurátor Håkon Sand. Spolu se svými kolegy z kriminální policie jsou doslova zavaleni lavinou násilných činů. Vyčnívají mezi nimi záhadné „sobotní masakry“: zdánlivá místa činu se spoustou krve, ale bez oběti – a pochopitelně i bez pachatele. Není divu, že v honbě za sériovým vrahem se policie nemůže dostatečně věnovat znásilnění mladé studentky medicíny. Její otec ale pro přetížení kriminalistů pochopení nemá. Jak dopadne jeho pátrání?

~~~~

Norsko počátkem devadesátých let nebylo právě nejklidnější místo pro život. Zločinů přibývalo a policie se zdála být bezradná, alespoň tak tomu je v románech Anne Holtové, která právě do tohoto období zasadila svojí kriminální sérii s inspektorkou Hanne Wilhelmsenovou v hlavní roli.

Pro fanoušky severských detektivek jistě není Anne Holtová neznámé jméno. Tato oblíbená norská autorka si získala fanoušky, především díky své sérii o lesbické policistce Hanne Wilhelmsenové, jejíž první díl již vyšel v nakladatelství Jota, pod názvem Slepá bohyně. Po pletkách s drogovou mafií tak na Hanne čeká další a o dost zapeklitější úkol. A i když se Oslo koupe v pekelném vedru, čtenářům bude běhat mráz po zádech.

Hanne a jejím kolegům začíná být skutečné horko a nemůžou za to jen vysoké teploty, které sužují celé Norsko, ale především situace která nastává a z které jde policii hlava kolem. Násilných činů po celém Oslu rapidně přibývá a policisté nevědí kam dřív skočit. Mezi veškerými zločiny vyčnívají takzvané "sobotní masakry" - spousta krve, záhadné poselství z čísel, ale žádná oběť. Není proto divu, že v honbě za přeludem sériového vraha jdou některé případy k ledu, včetně znásilnění mladé studentky medicíny. Otec postižené dívky ovšem tak snadno neodpouští...

Při pohledu na knihu vás okamžitě zarazí její délka. Dvě stě stran není opravdu mnoho a je až udivující jak je Anne Holtová dokázala napěchovat kvalitní detektivní zápletkou, která je odproštěna od zbytečného balastu kolem. Pro milovníky rozsáhlých románů může být kniha malinko zklamáním, pro ostatní čtenáře nabízí vše co by správná kriminálka měla obsahovat.


Velkým pozitivem je, že autorka sama byla policistkou. Díky tomu nenarazíte na šílenosti ve stylu Hollywoodských filmů, které s realitou mají společného opravdu málo. I když je kniha obsahově opravdu velmi krátká, autorce se povedlo procítěně nastínit situaci u policie (nedostatek lidí, skromné vybavení kanceláří, neplacené přesčasy) a stejně tak psychologii jednotlivých postav. Kdy nejemotivnější scény nás čekají právě u otce a znásilněné dcery. Jejich bezmoc a beznaděj ze stránek přímo dýchají, aby se postupem času přetavili ve vztek a touhu po pomstě.

Pro fanoušky žánru je kniha skvělým tipem na strávení odpoledne ve společnosti kvalitní kriminálky, která díky své reálnosti a psychologii postav má i přes svou délku (nebo spíše krátkost) určitě co nabídnout. Pro některé může být právě délka hlavní překážkou. Ovšem ti co si Hanne a její kolegy oblíbili již  v knize Slepá bohyně budou z pokračování přímo nadšeni.



~~~~

Anne Holtová se narodila roku 1958 v Larviku. Po studiích práv pracovala u policie, v televizním zpravodajství, jako advokátka, a dokonce byla několik měsíců norskou ministryní spravedlnosti. Žije v Oslu se svou partnerkou a dcerou.
Je autorkou 17 kriminálních románů (z toho 8 v sérii s Hanne Wilhelmsenovou), píše také knihy pro děti. Její knihy byly přeloženy do 30 jazyků po celém světě, v poslední době slaví velký úspěch ve Spojených státech amerických. Za román Požehnáni ti, kdož žízní obdržela cenu Rivertonprisen (a v letech 2001–2003 předsedala organizaci Rivertonklubben, která tuto cenu uděluje), za další pokračování Smrt démona cenu Bokhandlerprisen a v roce 2001 bylo její dílo oceněno nakladatelskou cenou Cappelenprisen.

~~~~


Anne Holtová - Požehnáni ti, kdož žízní / PŘELOŽIL: Klára Winklerová VYDAL: Jota / STRAN: 206 / ŽÁNR: severská krimi



MOJE HODNOCENÍ: 75%