Bartoloměj a Hetička nejsou obyčejné lidské děti – jejich otec byl jedním ze Sídhe, národa vznešených elfů. Obyčejný smrtelníkům se moc nepodobají – mají strnulý černý pohled a na hlavách jim místo vlasů raší větvičky. Žijí ve městě Bathu, které se stalo útočištěm nadpřirozených bytostí pronásledovaných lidmi. Když náhle začnou za tajemných okolností umírat vílí děti, musí Bartoloměj spojit síly se zneuznaným mladým politikem Arturem Jelibo a vypátrat vraha dřív, než se součástí hrůzného spiknutí stane nedobrovolně i on sám.


~~~~

Jaký by byl život vedle nadpřirozených bytostí, které se z ničeho nic objevili vedle vás? Stefan Bachmann zavádí čtenáře do světa plného víl, kouzel, nadpřirozených bytostí a intrik kde i zdánlivě bezvýznamný "podvrženec" (dítě člověka a víly) může mít daleko větší význam než, se může zdát.

Stefan Bachmann je pro naprostou většinu čtenářů naprosto neznámé jméno. Tento původem americký spisovatel a hudebník, nyní žije ve švýcarském Curychu, kde studuje konzervatoř. Děti víl jsou prvním dílem chystané série The Peculiar. Hlavní zvláštností je, že Stefan tuto knihu začal psát ve svých 16 letech. Po vydání se stala velmi oblíbenou a získala několik nominací na nejlepší dětskou fantasy roku.


Bartoloměj a Hetička žijí spolu se svou maminkou ve městečku Bath. Místě, kam se uchýlila většina nadpřirozených bytostí. Jednoduchý život ale rozhodně nemají. Jelikož jsou potomky člověka a elfa, koukají na ně s despektem a odporem oba tábory. Zdá se, že nikam nepatří a v životě je nečeká žádné štěstí. Navíc se v okolí začínají ztrácet děti, jako jsou oni dva, aby je později vyplavila špinavá voda Temže v Londýně. Kdo stojí za mizením dětí a nehrozí sourozencům nějaké velké nebezpečí?


Přesto, že autor je opravdu mladý, se mu podařilo vytvořit naprosto fascinující svět, ve kterém se snoubí vše co dětská fantasie nabízí. Kombinace elfů, víl a nadpřirozených bytostí na jedné straně a na straně druhé přístroje poháněné parou, za které by se nemusel stydět ani autor čistě steampunkového románu, dávají dohromady neopakovatelný mix, který zaručuje, že se rozhodně nudit nebudeme a navíc je zajímavým příslibem pro další autorovy knihy.

Autor se primárně zaměřil na mladší čtenáře a zdá se, že mu to svědčí. Děti víl tak nejsou dílko, ve kterém byste se museli prodírat složitými souvětími a dvacet stránek řešit pocity postav. Stefan, snad mi promine, byl sám ještě dítě, když psal Děti víl a také se to na tom odráží. Můžeme tak očekávat milý příběh, který zaujme nejednoho mladšího čtenáře. Nejblíže by se dal snad přirovnat k prvním dílům Harryho Pottera, které byly také spíše dětské. Ovšem pozor, rozhodně tyto dvě knihy nesrovnávejte. Děti víl nemají s HP společného vůbec nic, což je rozhodně milé zjištění. Přeci jen parodií a knih inspirovaných touto nesmrtelnou sérií tu bylo až moc.

Pro mladší čtenáře, kteří touží po nových dobrodružstvích a napětí jsou Děti víl ideální volbou. Pro nás starší čtenáře se jedná o milé dílko, které má rozhodně co nabídnout a nebude nás nutit nad ničím přemýšlet, ale poskytne to hlavní, a tím je radost ze čtení.

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Knižní Klub za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Děti víl můžete objednat například zde.

~~~~

STEFAN BACHMANN je spisovatel a hudebník. Narodil se v americkém státě Colorado a nyní žije s rodinou v Curychu, kde studuje na konzervatoři. Knihu Děti víl začal psát v roce 2010, když mu bylo pouhých šestnáct let.
Více o něm v angličtině na www.stefanbachmann.com.






~~~~


Stefan Bachmann - Děti víl / VYDAL: Knižní Klub / STRAN: 328 / ŽÁNR: Pro děti a mládež - Sci-fi a fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 80%