Mraky nad PoloSvětem se začínají stahovat. Heydrichova vojska v jednom šiku obsazují Paříž a dávno zapomenuté zlo Lilith se znovu probouzí. Norma nemá na vybranou, musí se postavit do čela hnutí odporu. Ztracená v děsivé noční můře PoloSvěta musí vzít na sebe obrovskou zodpovědnost a vyrovnat se s tím, že její přátelé teď stojí jako úhlavní nepřátelé na druhé straně barikády. Aby v tomto surreálném kyber světě zvítězila, musí dokázat mnohem víc, než si kdy myslela, že zvládne… jinak zahyne.

Tentokrát se děj odehrává v hédonistickém středomořském sektoru Medi. Autor vtahuje do děje řadu nových postav, z nichž nejdůležitější je slečna Odetta Arocová – rozložitá a velmi svérázná dívka z pařížského tržiště. Objevuje se i markýz de Sade a Nikolaj Kondratěv, ruský ekonom a autorův oblíbenec.

Při čtení tohoto příběhu se můžete cítit, jako byste se vydali do neznámého města. Odhalujete, co a jak spolu souvisí a jak je v PoloSvětě všechno dokonale promyšleno, a krok za krokem prožíváte spoustu fascinujících příběhů. Chce to jen důvěřovat autorovi, nechat se od něho trpělivě vést a nespěchat.

~~~~

Představme si svět, který ovládají největší šílenci a vrazi historie. Svět kde zvířata jako Heydrich či Berija, "nacisté" v ruku v ruce s "komunisty", osnovají plán na ovládnutí celého světa. Že to není možné? Ale je, alespoň v PoloSvětě ano.

Rod Rees nás ve druhé knize cyklu Polosvět vrhá do víru událostí, které se zdají ještě vyhrocenější než v díle prvním. Při čtení této série musí občas nejednoho čtenáře napadnout, jestli je autor vůbec normální. Ne nadarmo je jeho Polosvět přirovnáván k Zeměploše - hodně temné Zeměploše. Pravda se Zeměplochou má Polosvět společného asi tolik co komár s velbloudem, ovšem oba jsou něčím výjimeční.

Zima v Polosvětě je již minulostí a události nabírají na spádu rychlostí formule jedna. Konečnému řešení ve skutečném světě už nebrání prakticky nic aby ho Alice Heydrichová uskutečnila, zatímco její drahý otec Reihard Heydrich se svojí armádou již klepe na dveře sektoru Medi potažmo Paříži s jeho hlavním představitelem Maxmiliánem Robespierrem. Naproti tomu hlavní hrdiny Polosvěta, v čele s prezidentovou dcerou Normou a její zachránkyní Ellou Thomasovou čekají také pořádně horké chvilky, při kterých byste v jejich kůži rozhodně být nechtěli. Kam povedou stopy těchto dvou dívek, které se nemají jak z Polosvěta dostat? A podaří se jim vůbec přežít jaro, které v Polosvětě opravdu moc lásce nepřeje?


Autor, leč debutant, zvládá svou roli bravurně. Podařilo se mu vytvořit jen těžko představitelný mix IT technologií, historických postav a současnosti, která rozhodně nenechá nikoho chladným. Chvílemi se může zdát, že Rod Rees přeci jen popustil uzdu fantasii možná trochu moc, ovšem vše má svůj důvod a v Polosvětě se neděje nic náhodou. Po pozdvižení, které způsobil s prvním dílem této tetralogie Zima, se mu podařilo vše ještě více prohloubit a proniknout čtenáři až do mokru kostí, aby tam způsobil nepředstavitelný zmatek a uvrhl ho do událostí Polosvěta, které už nejde zastavit.

Po úvodním dílu nám autor přidává nové postavy v čele právě s Robespierrem popřípadě markýz de Sade nebo Cassanova. Právě použití reálných postav dává příběhu neobyčejný šmrnc a i když se jedná o naprosto smyšlený příběh, bez jakéhokoliv reálného základu, díky postavám, se kterými jsme se mohli setkat v hodinách dějepisu popřípadě literatury dostává celý Polosvět tak trochu skutečný nádech.

Jedinou nevýhodou tak může být, že knihy se nedají číst zvlášť, jelikož každé roční období na sebe plynule navazuje a dává tak celek natolik zvláštní, že číst ho po částech na přeskáčku se prakticky nedá. Každopádně se jedná o velké osvěžení žánru, které zaujme všechny čtenáře, kteří hledají něco odlišného. Přeci jen klasické sci-fi nebo fantasy tu máme až až.

Tímto bych chtěl poděkovat Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Polosvět - Jaro můžete objednat například zde.

~~~~


Rod Rees prožil svůj dosavadní život na cestách po Africe, Středním východu, Bangladéši a na nějakou dobu se usadil v Kataru, Teheránu a Moskvě. Budoval farmaceutické továrny v Dháce, zřizoval satelitní komunikační síť v Moskvě, koncipoval a projektoval jazzový hotel ve Velké Británii. Nyní se plně věnuje dráze spisovatele.






~~~~


Rod Rees - Polosvět - Jaro / PŘEKLAD: Věra Procházková / VYDAL: Jota / STRAN: 568 / ŽÁNR: sci-fi, steampunk



MOJE HODNOCENÍ: 85%