Pohodlný život Johna Francise Kováře, šéfa globální pašerácké organizace, přeruší návštěva dlouho ztraceného přítele Vincenta Vegy a informace o usedlosti Chateau Molineraux, kde se prý dějí věci související s paralelními světy a kde snad, možná, zahynuli i někteří z Kovářových přátel.
Chateau Molineraux se nachází v Normandii, bohužel v Normandii roku 1944 okupované Němci. Spojenecká invaze je na spadnutí a Kovář s Vegou mají jedinou možnost, jak se tam dostat včas – využijí tajný průchod mezi světy a připojí se k americké 82. výsadkové divizi. V Den D seskočí spolu s dalšími pětatřiceti tisíci parašutisty do Normandie. Invaze však nemusí probíhat podle učebnic dějepisu. V Chateau Molineraux sídlí člověk, který nechce, aby něco tak malicherného jako válka rušilo jeho výzkum, a nebojí se Němcům nabídnout pomocnou ruku. Pro Kováře a Vegu to dost možná bude ten nejdelší den.

Svůj svět si musíme zasloužit!

~~~~

John Francis Kovář toho již zažil opravdu hodně, několikrát přežil vlastní smrt a setkal se s mocnými všech lidských epoch, včetně těch, které teprve přijdou. Co se ovšem stane, když se se svým parťákem Vincentem Vegou ocitnou ve víru událostí, které hýbaly dvacátým stoletím? Den D je přeci jenom začátek.

Jan Kotouč je známý především díky svému románu Tristanská občanská válka, který vyšel pod hlavičkou Klubu Julese Verna ve dvou svazcích. Věrný svému žánru military sci-fi, zakomponoval autor další příběh agenta JFK do období, kde si zbraní a všemožných udělátek na zabíjení užijeme dosytosti. Druhá světová válka nabízí nepřeberné množství témat na ztvárnění a Honza Kotouč se nebál a sáhnul po té nejslavnější - Den D a události kolem vylodění v Normandii.

JFK se po událostech v předchozím dílu, kde čelil kůrovcové nákaze v alternativní Šumavě, opět hodil do klidu a dál buduje svojí pašeráckou firmu. Ovšem jeho pohodlný život naruší návštěva jeho ztraceného parťáka z Agentury Vincenta Vegy, kterému se dostaly do rukou informace o světě, kde by mohli narazit na někoho nečekaného. Má to ovšem háček. Místo kde by se měl ten člověk nalézat leží ve francouzské Normandii. V době, kdy spojenecké jednotky chystají vylodění na březích Francie. Vincentovi s Johnem nezbývá nic jiného, než se přidat ke spojeneckým výsadkářům aby se na místo určení dostali včas.

Události spojené se Dnem D zná snad každý, ať z učebnic dějepisu, nebo z nepřeberného množství filmů a dokumentů, které se tomuto tématu věnují. Autor se nebál a přistoupil k tomu po svém. Vždyť nebyl by to vesmír JFK, kdyby zde vše probíhalo podle přesných dějových linek. Fanoušci 2. světové války a válečných filmů zde najdou inspiraci známými díly, které díky Johnově nadhledu a ironii dostanou ty správné grády a zaručeně dokáží pobavit.

Univerzum kolem JFK, tak dostalo dalšího autora, který se nebál hozenou rukavici zvednout a zhostit se úkolu s lehkostí ostříleného autora, který má příběhy JFK naprosto v malíčku. Invaze nám celkové události po zničení agentury posouvá o kousíček dál, byť rozhodně nemůžeme čekat nějakou megapecku jako tomu bylo Dlouhém černém úsvitu, kde se JWP rozhodl prakticky všechno srovnat se zemí a nechat jen to nejnutnější.

Invaze rozhodně potěší všechny fanoušky této nekonečné série, kteří vždy netrpělivě vyhlížejí nový díl a těší se, jakéže dobrodružství Johna čeká tentokrát. Samozřejmě nečekejte nějaké literární veledílo. Na to si tahle série nikdy nehrála. Zde jde především o zábavu a sem tam nějaký ten hektolitřík krve nebo rozdrcenou čelist.

~~~~

Jan Kotouč se coby autor zaměřuje na subžánry military sci-fi a space operu, přičemž většina jeho tvorby se točí kolem konfliktů ve vzdálené budoucnost v sektoru Hirano. První samostatnou knihu, Pokračování diplomacie (2009), vydal v Klubu Julese Verna, další román, Tristanská občanská válka, by měl ve stejném nakladatelství vyjít ve dvou dílech během roku 2011.






~~~~


Jan Kotouč - Invaze (Agent JFK #31) / VYDAL: Triton / STRAN: 197 / ŽÁNR: Sci-fi, fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 70%