Chtěli byste mít schopnost vidět do minulosti?
Viki tuto schopnost má, ale zrovna dvakrát nadšená z ní není. Ono ani není divu; nikdo jí nevěří, nemá se komu svěřit. Všechno se ale začne měnit, když se rozhodne vypátrat, kdo je tajemná dívka z jejích vidin.
Podaří se jí to? A za jakou cenu? Co při hledání najde a co naopak ztratí? A jak odhalení pravdy změní její život?
Román o studentce vysoké školy, která v rámci praxe pracuje jako průvodkyně na hradě, vás zavede až do jednoho z nejslavnějších období českých dějin a možná vyřešíte i velkou záhadu české historie. Všechno totiž souvisí se vším a současnost se prolíná s minulostí možná víc, než si myslíte

~~~~

Příběh vysokoškolské studentky Viki, který v sobě snoubí z každého žánru něco. Půjdeme ve stopách minulosti, užijeme si také trochu té romantiky a letních lásek, abychom nakonec přišli na kloub záhadě tajemné dívky z Vikiiných vidin.

Lenka Cyprisová je pro mnohé čtenáře naprosto neznámé jméno. Jedná se o mladou a nadějnou autorku z Vysočiny. Lenka jako správná milovnice knih provozuje na Vysočině malý antikvariát, který je její obživou a radostí zároveň. V Královském tajemství čtenářům přináší, krásný letní příběh, který v sobě snoubí vše co si čtenář může přát.

Viki je obyčejná vysokoškolská studentka, která si snaží přivydělat ke škole prováděním turistů na hradu v městečku kde žije. Vlastně tak úplně obyčejná není, již od dětství má vidiny, ve kterých se jí zjevují osoby a místa z minulosti. Upřímně zrovna tato schopnost není nic čím by se chtěla Viki chlubit, akorát by jí každý považoval za blázna. A tak aby uklidnila rodiče a svoje okolí začala předstírat, že její vidiny samy od sebe zmizely.

Bohužel to není pravda a její vidiny nabírají na intenzitě a jí se neustále zjevuje tajemná dívka, která prožila svůj život právě v okolí kde žije Viki. Jediný komu se se svým tajemstvím Viki svěří je Ted, mladík, který studuje historii a se kterým se právě seznámila. Ted je z jejích vidin jako správný historik nadšený a tak se spolu s Viki vydávají zjistit co má tajemná žena z historie na srdci a co se snaží Viki sdělit.

Královské tajemství rozhodně není jednoduché zařadit jen do jednoho žánru. Autorka umě dělí příběh na část historickou v podobě Vikiiných vidin a na současnost, ve které Viki a Ted pátrají po záhadách minulosti a prožívají svůj vlastní milostný příběh včetně lásky, nedůvěry a zklamání.

Byť se jedná o naprosto smyšlený příběh autorka se nechala inspirovat jedním zajímavým nálezem kolem kterého nakonec vystavěla celý svůj příběh. Královské tajemství jako takové je rozhodně mířeno na čtenáře ženského pohlaví, které si libují v dnešních populárních milostných příbězích. Pokud očekáváte další variaci na 50 odstínů... mohu vás s klidným srdcem ubezpečit, že se nic takového nekoná.

Na rozdíl od všech těch naivních studentek z erotických románů, Viki působí, že má alespoň nějaký mozek, který se navíc nebojí používat. Mezi plusy rozhodně patří fakt, že se autorka nesnažila vytvořit nějaké vyumělkované hrdiny, ale popsala naprosto obyčejné mladé lidi právě ve věku autorky, což dodává příběhu příjemný nádech normálnosti.

Kniha je krásně čtivá a autorka nás netrápí žádnými složitými souvětími, při kterých čtenáři padá hlava únavou a byť se jedná primárně o knihu určenou čtenářům (čtenářkám) kolem dvaceti let, rozhodně si v ní přijdou na své různé věkové kategorie. Z pohledu muže, můžu říct, že by neškodilo malinko té romantiky ubrat, ale upřímně na nás kniha rozhodně není primárně mířena. Což ovšem neznamená, že bychom si jí nemohli přečíst. Příběh si pozornost rozhodně zaslouží o to víc, že se jedná o autorčinu prvotinu a je jedno jestli jste mužského nebo ženského pohlaví.

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Královské tajemství si můžete objednat například na jejich stránkách zde.

~~~~


Lenka Cyprisová, mladá a nadějná česká spisovatelka. V tuto chvíli bydlí na Vysočině, kde jako správná milovnice knih provozuje malý antikvariát, který ji pomáhá ve studiu archivnictví na univerzitě v Hradci Králové.
Již od mala se spolu svým bratrem snažila napsat nějaké dílko. A již od té doby jí bylo jasné, že jednou napíše vlastní knihu.
To se jí vyplnilo letos díky nakladatelství Moba, které o prázdninách vydává její prvotino Královské tajemství.

Více zde: http://lenka-cyprisova.webnode.cz/o-mne/


~~~~




Lenka Cyprisová - Královské tajemství / OBÁLKA: Martina Černá / VYDAL: MOBA  / STRAN: 280 / ŽÁNR: thriller, krimi



MOJE HODNOCENÍ: 75%